KAKVO RASULO

Domaćim klubovima i sitno je bitno

09.12.2008 u 19:04

Bionic
Reading

Udruga prvoligaša opet je razjedinjena, klubovi su već najavili opću rasprodaju, a priča o namještanju susreta između Šibenika i Zadra samo podgrijava ionako lošu atmosferu u domaćem nogometu. I svi opet očekuju pune tribine!

Posljednje ovogodišnje kolo Prve HNL je završilo tek prije par dana, a svi već jedva čekamo nastavak. Razlog je jasan: dugo nismo svjedočili tako izjednačenoj borbi za prvo mjesto kakvu su nam proteklih mjeseci uprizorili Dinamo i Hajduk. I dok smo još pod dojmom nekoliko izvrsnih utakmica unazad par kola, domaći klubovi ne samo da se svade između sebe, nego je i izbio skandal oko navodnog namještanja susreta Šibenika i Zadra, a na najave tko će sve otići u inozemstvo ne treba trošiti riječi.

Čelnici naših klubova kao da se trude uništiti i ono malo digniteta što ga je ostalo u hrvatskom nogometu. Gotovo polovica članova Udruge prvoligaša podigla je glas i pita gdje je njihov novac od prodaje TV prava, traže i povratak utakmica u subotnji termin, a o famoznoj Ligi 16 koju je zastupao Igor Štimac više se govori kao o bauku, nego o realnosti. Raskol je sve veći i zapravo je upitno samo kad će sve puknuti poput balona od sapunice.

Aktualnim nevoljama pridonose i najave klubova da će u narednim tjednima prodati sve što vrijedi. Nikola Kalinić i Mario Mandžukić su najveće zvijezde HNL-a i sumnjamo da ćemo ih više gledati u majicama hrvatskih klubova, odmah iza njih je riječki as Anas Sharbini, tu su još Osječani, Varaždinci, Šibenčani… I svi su objavili želju da prodajom svojih kakvih-takvih zvijezda - zarade što više. Zadrani su, recimo, već prodali Tomasova u Hajduk ni ne pomišljajući da bi ima taj mladi dečko mogao itekako pomoći u njihovu zadržavanju prvoligaškog statusa.

Najluđe od svega je da nitko od interesenata, kako klubova, tako i igrača i njihovih menadžera, ne može očekivati veliku zaradu, jer i europske klubove je zahvatila recesija, novac se više ne baca kao nekad. No, i sitno je bitno, pa mnogi već trljaju ruke.

I što sad da hrvatski navijači očekuju od domaćeg nogometnog proljeća? Klubovi će očito biti znatno oslabljeni, a raspletu priče oko navodnog namještanja utakmice između Šibenika i Zadra vjerojatno ćemo se svi samo moći nasmijati. Ne treba sumnjati da će taj slučaj, kao i svi slični dosadašnji, završiti s policijskim priopćenjem da nema dokaza ni o kakvoj prljavoj raboti.

Dakle, ionako osiromašeni nogomet na proljeće će biti još siromašniji, kvaliteta će biti još niža, a gledatelja na tribinama (možda) još manje. I nitko neće prstom maknuti da se takvo stanje promijeni. A to je zaista žalosno…