JAČI OD SVIH ENGLEZA

Uvjerljiva Barca s lakoćom osvojila Europu

27.05.2009 u 22:30

Bionic
Reading

Barcelona je novi europski prvak. U finalu Lige prvaka igranom na rimskom Olimpijskom stadionu Katalonci su svladali Manchester United s 2:0 i tako detronizirali 'crvene vragove' s vrha nogometne Europe

U povijesti Lige prvaka nijedan europski prvak nikad nije uspio obraniti naslov. Ove sezone takva tradicija se nastavila. Barcelona je sa 2:0 pobijedila Manchester United i svoju ionako bogatu riznicu trofeja obogatila trećim naslovom prvaka Europe. Prvi put Katalonci su bili na vrhu Europe u sezoni 1991/92, a posljednji put u sezoni 2005/06.

Zanimljivo, statistika je zapravo bila sklonija Englezima koji unazad dvije sezone nisu izgubili utakmicu u Ligi prvaka, a svaki put kad su stigli do finala na kraju su i podigli trofej. No, u svom četvrtom finalu nisu stigli do pokala.

BARCELONA - MANCHESTER UNITED 2:0 (1:0)

RIM; Stadion Olimpico, gledatelja 67.000; sudac Massimo Busacca (Švicarska)

Strijelci: 1:0 Eto'o (10), 2:0 Messi (70)

Barcelona: Valdes - Puyol, Yaya Toure, Pique, Silvinho - Busquets, Xavi, Iniesta (od 90+1 Rodriguez) - Messi, Eto'o, Henry (od 71. Keita)

Manchester United: van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidić, Evra - Ji-sung (od 66. Berbatov), Carrick, Anderson (od 46. Anderson), Giggs (od 75. Scholes) - Ronaldo, Rooney

Manchester United krenuo je furiozno, u prvih 8 minuta njegovi igrači su imali već pet udaraca prema Victoru Valdesu, samo je Cristiano Ronaldo u imao dvije 'strašne' prilike, no rezultat se nije mijenjao. A onda je Barcelona odigrala prvu pravu akciju, Andres Iniesta izvrsno je uposlio Samuela Eto'oa u suparničkom kaznenom prostoru, Kamerunac je 'izvrtio' Nemanju Vidića i poslao loptu u mrežu Edwina van der Sara.

Premda zvuči jako čudno, no baš je nakon postignutog pogotka igra obiju takmaca postala onakva kakvu smo i očekivali. Barcelona se otvorila, 'crveni vragovi' su napadali kontrama preko Ronalda i sve opasnije prijetili izjednačenju, a prepune tribine Olimpijskog stadiona u Rimu zaista su mogle uživati u vrhunskom nogometu.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, Barcelona je povećavala pritisak, a Manchester United je redao sve više pogrešaka. Griješili su najiskusniji igrači, nervoza je sve više rasla, a Lionel Messi je neumorno probijao englesku obranu i prijetio novom loptom u mreži prošlogodišnjih prvaka Europe. Ipak, rezultat se do isteka prvih 45 minuta nije mijenjao.

Sir Alex Ferguson je tijekom odmora sigurno imaš što reći svojim igračima, no oni su nastavili igru u drugom poluvremenu kao da nisu dobili nikakve upute. Katalonci su i dalje imali inicijativu, redali su prilike, a samo zahvaljujući van der Saru u 48. minuti Thierry Henry nije povećao rezultat na 2:0.Nepunih 5 minuta kasnije ni van der Sar nije mogao zaustaviti slobodnjak Xavija Hernandeza, no u ovom slučaju lopti se na putu do mreže ispriječila stativa.

No, sreća za Engleze je izostala u 70. minuti. Charles Puyol je prekinuo jedan napad 'vragova', uposlio je Xavija, koji je briljantnom loptom prebacio obranu suparnika, pronašao Messija, a omaleni Argentinac je glavom ciljao i prebacio van der Sara. S 2:0 samo 20 minuta prije kraja Barca je bila samo mali korak do pobjede. Bio je to prvi gol Messija u 10 odigranih utakmica protiv engleskih klubova.

Na kraju, 'crveni vragovi' nisu stigli ni do smanjenja rezultata, a kamoli do izjednačenja i igrači Pepea Guardiole dočekali su kraj visoko uzdignutih ruku. Bila je to jedna sasvim druga Barcelona u odnosu na polufinalne dvoboje sa Chelseajem i nema nimalo sumnje da su Katalonci do pobjede stigli i uvjerljivo i zasluženo. U noći finala Lige prvaka španjolska pjesma će se oriti ulicama Rima.

Pobjedom Barcelone, Španjolska je postala najuspješnija nacija u broju osvojenih naslova prvaka Europe u povijesti. Talijani i Englezi su ostali na 11 naslova, a Španjolci su stigli do broja 12.


Lionel Messi najbolji je strijelac ove sezone u Ligi prvaka sa devet pogodaka