GREŠKA IZ PROŠLOSTI

Zdravko Tomac otkrio zašto je Tuđman mijenjao ime Dinamo

29.11.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Hrvatski političar i književnik Zdravko Tomac objavljuje knjigu svojih memoara, a dio vezan uz Dinamo objavila je i klupska stranica hrvatskog nogometnog prvaka

Dinamo je objavio dio memoara svoga nekadašnjeg dopredsjednika Zdravka Tomca, a u tekstu koji objašnjava paralele između dinamovštine i hrvatstva našao se i dio koji je, prema mišljenju autora, bio začetak najveće pogreške u olujnoj povijesti kluba - promjene imena Dinamo.

Tako je gospodin Tomac vratio sat unazad i prisjetio se 1967. godine kada je s čela kluba otišao predsjednik Ivan Šibl.

'Za Dinamo je vezan još jedan događaj koji je u budućnosti možda bio bitan i za moj životni put, ali i više od toga. Nakon odlaska Ivana Šibla s mjesta predsjednika Dinama, Fredi Kramer došao je s prijedlogom da bi bilo dobro da pozovemo dr. Franju Tuđmana, koji je već tada bio u političkoj nemilosti kao hrvatski nacionalist, da dođe za predsjednika NK Dinamo. Možda sam tada pogriješio, ali bio sam protiv toga prijedloga jer sam smatrao da bi bilo loše primljeno da predsjednik Dinama postane čovjek koji je bio predsjednik Jugoslavenskog sportskog društva Partizan u Beogradu. Mislim da meni i Dinamu to dr. Franjo Tuđman nikada nije oprostio te da je zato kasnije, kada je postao predsjednik Republike Hrvatske, bio ogorčeni protivnik imena Dinamo jer je smatrao da se ukidanjem imena Dinamo briše prošlost, a s njom i činjenica da je Dinamo bio suprotstavljen Partizanu i Crvenoj zvezdi,' stoji u poglavlju koje bi sasvim sigurno izazvalo žustru polemiku da je bivši predsjednik još uvijek živ.

Legendarni predizborni govor na Trgu bana Jelačića koji je iznenadio pokojnog predsjednika