Nogomet NOVO VRIJEME, STARI OBIČAJ

U Dinamu izvjesna samo kupnja vremena

  • Autor: Borut Šips
  • 1.12.2008 18:37:44
  • 19.11.2008 0:00:00

Svježi koktel emocija, stavova i floskula Zdravka Mamića treba pokušati čitati među redovima. Trener visi o vrlo tankoj niti, zimski prijelazni rok neće poharati ugojenu Dinamovu blagajnu, a sljedeća sezona više nije bitna kako je bila prije dva mjeseca

Bujica riječi i kratki novinarski rokovi stvaraju problem s obradom tekstova nakon javnih obraćanja Zdravka Mamića. Novi 'svijetu i gradu' bio je dekoriran poskočicama u kojima bi Zdravko prodao mamu za Dinamo, igrači se ponašaju kao bebe kojima nije promijenjena pelena, a ovaj pritisak je kamilica prema onome što njegove podređene u 2009. čeka.

U svemu tome ima nešto, s tim da bi Mamić, kao i svaki uspješni menadžer, prodao i mamu i Dinamo za određenu svotu. I to je prošlih ljeta dokazao. Sve dok su Dinamove financije nevidljive javnosti, na taj zaključak svatko ima pravo. Igračima zaista nedostaje žara i zbog toga se moraju poklopiti ušima.

Ali, između poetičnih bisera izvršnog dopredsjednika našlo se mjesta i za aktualne klupske tegobe. Da sam ja trener Ivanković ne bi me umirila konstrukcija poslodavca: 'Ako izgubimo protiv Rijeke Branko će voditi i susret sa Zadrom.' Između ta dva dvoboja su četiri dana i smjenu nije pametno raditi prije odlučujućeg europskog dvoboja sa Spartakom.

Kako dekodirati izjavu: 'Ubio me Bog ako znam kojim će Dinamo putem krenuti što se tiče igračkih pojačanja'? Ovaj zimski prijelazni rok neupitno je najvažniji u bližoj budućnosti kluba i to su i sami kreatori Dinamove zbilje priznali. Ili se Mamić nimalo ne boji loše karme i barata transcedentnim usudom kako bi dobio manevarskog prostora, ili on i brat definitivno nisu sposobni za povesti Dinamo prema europskom prestižu. Primjerice, brat Zoran je češljanjem Argentine 'pronašao' Diega Buonanottea, igrača River Platea kojega je World Soccer uvrstio među 50 najboljih tinejdžera na svijetu. To je kao da je išao u Španjolsku i otkrio Aguera. To može svatko.

Nova teza kaže kako Dinamo ne može kupiti pojačanja, već samo prinove. Momčad vapi za napadačima i stoperima (Drpić na zimu gotovo sigurno seli u Francusku), pozicije desnog beka i zadnjeg veznog krpaju se s talentiranim klincima koji žele bliže golu i ima barem pet igrača (Mujdža, Brkljača, Tomasov, Zec, Anas Sharbini) iz HNL-a koji bi ovakav Dinamo instantno pojačali. Upozorava se na globalnu krizu i najavljuje štednja. Teško je takav argument progutati jedva godinu nakon prodaje petorice reprezentativaca i pretvaranja u Eure najbolje klupske generacije u posljednjih deset godina.

I onda slijedi teza: 'Ako nas protiv Spartaka na podrži 20.000 duša sve skupa nema smisla.' Istina je da je zagrebačka publika razmažena i da će osim vjerne vojske sa sjevera ostatak grada uvijek naći razlog da ne ode na Dinamo. Ali sada ti vječni cinici imaju jake adute: stadion ne pruža ni minimum komfora, Luka, Dudu Ogi i Čarli su gastarbajteri, a cijene ulaznica ignoriraju te stavke. Za voditi Dinamo treba više od znanja iz priručnika, kohezija s publikom teško se stvara, a štete se teško saniraju. Većina ljudi koji vole Dinamo ne vole ono što danas u njemu vide.

I najvažnije, Dinamo se sprema za spektakularnu proslavu svoje 100. obljetnice. Ne znate kada je? 2011. godine, što podržava prilično suvislu tezu da je tradicija Dinama naslonjena na onu snažnog Građanskog. Zagrebački nogomet padom NDH je doživio teške potrese i to je aktualni establišment odlučio prebrisati. Razuman stav koji skriva novu podvalu. Ako se Dinamo sprema na čudesnu 2011. onda je sve do tada gradnja. Još do prije dva mjeseca ključna je bila iduća sezona, no čini se da maksimirski vlastodršci uviđaju da napredak momčadi nije zadovoljavajuć i odlučili su kupiti nove dvije godine. Već prožvakana priča kojoj nema kraja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku