FINALE LIGE PRVAKA

Englezi strahuju za navijače u 'gradu bodeža'

26.05.2009 u 11:12

Bionic
Reading

Olimpijski stadion u Rimu četvrti put će ugostiti finalnu utakmicu Lige prvaka (nekada Kupa prvaka). I dok ljubitelji nogometa širom svijeta očekuju spektakl, u Engleskoj strahuju za svoje navijače zbog domaćih ultrasa

Pogledi nogometnih fanova u srijedu će biti usmjereni prema 'vječnom gradu'. Nakon 1977, 1984. i 1996, Rim će opet biti domaćin završne utakmice najbogatijeg nogometnog natjecanja koje se od 1992. zove Liga prvaka. U finalu se susreću Barcelona i Manchester United, a engleski mediji nisu presretni činjenicom da se susret igra u glavnom talijanskom gradu.

Naime, engleski navijači imaju neugodnih iskustava s gostovanjima u Rimu. Kada su pristalice Arsenala i Manchester Uniteda u sklopu europskih natjecanja igrale na Olimpijskom stadionu izvan njega i na njemu bilo je ružnih scena, razbijenih glava i probodenih Engleza. Mediji s Otoka optuživali su domaće huligane za nasilničko ponašanje, provokacije, a talijansku policiju za dvostruka mjerila, odnosno da se drukčije odnosila prema Rominim navijačima, a drukčije prema engleskim.

The Times je otišao i tako daleko da je Rim nazvao 'gradom bodeža', aludirajući na to da iz tog grada i iz talijanskog prvenstva često dolaze vijesti o sukobima i ozlijeđenim huliganima.

Na osiguranju finala će biti oko tisuću policajaca i redara, alkohol će biti zabranjen, a organi reda vjeruju da nema razloga za zabrinutost, jer Romini navijači neće ni izlaziti na ulice budući da ne igra Roma.

'Nema razloga za brigu. Poduzeli smo određene mjere kako bi sve prošlo u najboljem redu. Uvježbali smo čak i scenarije kao da je bomba na stadionu, a pripremili smo se za dolazak i navijača bez ulaznica. Neće biti problema', poručili su iz talijanske policije.

I rimski gradonačelnik Gianni Amanno siguran je da će se grad predstaviti u dobrom svjetlu te tako ušutkati engleske medije koji ga predstavljaju kao najnesigurniju prijestolnicu za gostujuće navijače.