SVE SE ZNA

Newcastle ipak ispao iz Premiershipa

24.05.2009 u 19:21

Bionic
Reading

Newcastle United i Middlesbrough pridružili su se West Bromwich Albionu i iduće sezone igrat će u drugoj engleskoj ligi

U posljednjem kolu Premiershipa Newcastle je izgubio na gostovanju protiv Aston Ville 0:1, dok je Middlesbrough poražen u Londonu od West Hama 1:2. 'Svrakama' i 'borou' nije pomoglo ni to što su Manchester United i Chelsea pobijedili njihove izravne konkurente za ispadanje, Hull (1:0) i Sunderland (3:2).

Dvoboj na Villa Parku odlučio je autogolom Damien Duff u 38. minuti. Newcastle je u nastavku utakmice imao još nekoliko prilika, no nije uspio svladati Brada Friedela.

Pobjedu za ostanak u elitnom društvu je trebao i Middlesbrough, no nije uspio slomiti 'čekičare'. West Ham je poveo u 33. minuti pogotkom Carltona Colea, izjednačio je Gary O'Neil (50), no osam minuta kasnije goste je srušio Junior Stanislas.

U derbiju kola Liverpool je pobijedio Tottenham 3:1. Strijelci za 'redse' bili su Fernando Torres (31), Alan Hutton (64-autogol) i Yossi Benayoun (81), dok je pogodak za Tottenham postigao Robbie Keane (77). Luka Modrić i Vedran Ćorluka su odigrali svih 90 minuta za Spurse.

Arsenal se poigrao protiv Stoke Cityja (4:1), a hrvatski napadač Eduardo da Silva nije bio u krugu kandidata za utakmicu.

Englesko prvenstvo je zaključeno slavljem Manchester Uniteda, drugo mjesto osvojio je Liverpool, treći je Chelsea, a četvrti Arsenal. Everton, Aston Villa i Fulham su kroz prvenstvo izborili Europu, a iz lige su ispali Newcastle, Middlesbrough i WBA.

Inače, Nicolas Anelka, napadač Chelseaja, sa 19 postignutih pogodaka najbolji je strijelac Premiershipa ove sezone. Anelka je 19 pogodaka postigao u 37 ligaških nastupa, a ukupno je ove sezone zabio 25 golova u dresu 'bluesa'. Drugo mjesto na ljestvici strijelaca zauzeo je Cristiano Ronaldo sa 18 pogodaka u dresu Manchester Uniteda, a treći je kapetan Liverpoola Steven Gerrard sa 16 pogodaka. Najskuplje pojačanje ove sezone u engleskom nogometu, Brazilac Robinho, zabio je za Manchester City 14 golova, koliko je postigao Fernando Torres za Liverpool.

19 - Anelka (Chelsea)
18 - Cristiano Ronaldo (Manchester United)
16 - Gerrard (Liverpool)
14 - Robinho (Manchester City), Torres (Liverpool)
12 - Bent (Tottenham), Kuyt (Liverpool), Lampard (Chelsea), Rooney (Manchester United)
11 - Agbonlahor (Aston Villa), Carew (Aston Villa), K. Davies (Bolton), Defoe (Tottenham), Fuller (Stoke City), van Persie (Arsenal)
10 - Adebayor (Arsenal), D. Cissé (Sunderland), C. Cole (West Ham), Crouch (Portsmouth), K. Scott (Sunderland), Keane (Tottenham), McCarthy (Blackburn), Taylor (Bolton), Zaki (Wigan)...