POUKA ZA VIDU?

Ivanović: 'Mojim golovima pridaje se prevelika pozornost'

05.11.2012 u 09:36

Bionic
Reading

Branislav Ivanović, desni branič Chelseaja i srpske reprezentacije, ne zanosi se pohvalama za golove koje često postiže jer smatra da oni ne govore puno o njegovoj igračkoj kvaliteti. Domagoj Vida mogao bi ponešto naučiti od njega

Iskusni Bane ove je sezone zabio već tri pogotka u deset premierligaških nastupa, što je prosjek kakav nemaju ni mnogi napadači. Usto je pogodio za reprezentaciju protiv Walesa. Nogometaš koji prvenstveno igra na poziciji desnog, a ponekad i središnjeg braniča iz sezone u sezonu poboljšava svoj golgeterski učinak i ukupno je došao do 32 zgoditka u dosadašnjoj karijeri. Međutim, Ivanović kaže da se time puno ne opterećuje, jer mu je daleko važnije kako ispunjava svoje obrambene zadatke.

'Navijači i novinari obraćaju puno pozornosti na statističke podatke i više veličaju one defenzivce koji su opasni i po suparnički gol', kaže Ivanović, s kojim smo razgovarali u suradnji s kolegama s portala sportske.net.

'Puno se više priča o tome kako sam svladao suparničkog golmana nego jesam li uspješno odradio prioritetne zadatke pred svojim golom', dodaje.

Igrač koji će sigurno biti velika prijetnja i za hrvatsku reprezentaciju u predstojećim kvalifikacijskim ogledima za SP 2014. smatra da su za obrambenog igrača golovi samo šlag na torti i da postoje puno važnije obrambene zadaće na koje se mora usredotočiti tijekom utakmice.

'U klubu i u reprezentaciji postoje ozbiljni stručnjaci koji se bave detaljnim učinkom svakog pojedinca. Njima je daleko važnije kako sam odradio obrambene zadatke, gdje sam griješio u situacijama kad je suparnik stvarao šanse ili postizao golove i kako sam se postavljao u određenim situacijama kod defenzivnih prekida. Meni je, naravno, stalo do mišljenja javnosti, ali je za moju igru od veće koristi ono što mi poslije odrađene analize kažu treneri', zaključio je Ivanović.

Ne znamo koliko su 'ozbiljni' oni koji se u Dinamu bave individualnim učinkom igrača, kao ni to kako se analiziraju podaci koji stižu na Čačićev iPad. Ako se to doista radi stručno, onda se zasigurno nitko ne bi trebao zanositi pogocima koje postiže Domagoj Vida, koji je u dosadašnjih 11 nastupa u MAXtv Prvoj ligi zabio već četiri gola te još dva u kvalifikacijama za Ligu prvaka. U zadnjem je prvenstvenom kolu dvaput pogodio mrežu – umalo i treći put, ali je poslije odličnog solo prodora promašio prazan gol.

'Šteta što nije ušla, hat trick bi mi baš dobro legao', izjavio je Dinamov nogometaš koji je u toj utakmici igrao na poziciji – stopera!

Sigurno je prednost imati u momčadi braniča koji predstavlja opasnost po suparnički gol, ali Vida se u posljednje vrijeme prometnuo u jednu od glavnih napadačkih prijetnji kojima Dinamo raspolaže. Vrlo često je na suparničkoj polovici terena, ubacuje se na krilo i u sredinu, ulazi u šesnaesterac... Samo je Duje Čop zabio više od njega iz igre, i to samo jedan gol više (7); Sammir je šest od svojih 11 golova postigao iz jedanaesteraca. Takav bizarni podatak vjerojatno više govori o Dinamovim napadačima nego o Vidi, no pitanje je ometa li ga njegova vrlo aktivna napadačka igra u ispunjavanju obrambenih zadaća, koje bi mu morale biti prvenstvena briga?


Ne morate biti stručnjak i raditi opsežnu analizu učinka da biste odgovorili na to pitanje, jer i golim okom (uživo ili u televizijskom prijenosu) mogli ste vidjeti da Vida vrlo često nije bio ondje gdje je po nekoj logici formacije trebao biti ili je na to mjesto stizao tek nakon dugog povratnog sprinta, čime je njegova sposobnost bloka automatski slabjela i u opasnim obrambenim situacijama ugrožavala momčad.

Za defenzivca koji se priključuje napadu apsolutno je ključan tajming: on mora u svakom trenutku imati na umu individualne karakteristike svojih suigrača i znati mogu li pokriti prostor koji će prodorom naprijed ostaviti iza sebe. Ako izabere krivo vrijeme za izlazak, ostavlja suigrače na cjedilu. Vida si, doduše, ne mora pretjerano razbijati glavu time u domaćem prvenstvu, u kojem je Dinamo groteskno jači od svih ostalih momčadi. No u Ligi prvaka se svaka takva greška skupo plaća. Igrač koji ne posjeduje dovoljnu pozicijsku inteligenciju i odgovornost kudikamo je veća opasnost za vlastiti, nego za suparnički gol – i bez obzira na kojoj poziciji igrao.

Zato je dobronamjerna sugestija Vidi, kao i svima koji ga hvale zbog 'fajterske' igre prema naprijed: obratite pozornost na 'Ivanovićev poučak'! Čovjek nije postao europski prvak zanoseći se golgeterskom slavom i pokušavajući postići hat trick.

Dva gola Vide (i umalo hat trick) u dvoboju protiv Istre