ISTRAGA

Rasizam - Sudac vrijeđao igrača Chelseaja

29.10.2012 u 13:52

Bionic
Reading

Osim što je izrazito oštetio momčad Chelseaja u derbiju 9. kola Premiershipa protiv Manchester Uniteda, sudac Mark Clattenburg je navodno i vrijeđao Chelseajevog Nigerijca Mikela na rasnoj osnovi

Problemi rasističkog ponašanja nogometaša sve više zaokupljaju englesku i svjetsku nogometnu javnost. No, sada se prvi puta događa situacija u kojoj je jedan sudac optužen za vrijeđanje na rasnoj osnovi.

Clattenburg je u nedjelju na Stamford Bridgeu isključio dvojicu domaćih nogometaša, opravdano Branislava Ivanovića, dok je drugi žuti karton koji je pokazao Fernandu Torresu i više nego dvojbena odluka.

Kada je Manchester United pri rezultatu 2:2 imao dvojicu igrača više na travnjaku, pobjednički gol za pobjedu 3:2 je Javier Hernandez postigao iz više nego očitog zaleđa. Pomoćni sudac iz samo njemu znanih razloga nije podigao zastavicu, ali Clattenburg je i sam mogao vidjeti da je 'Chicharito' u 75. minuti bio u debelom zaleđu kada mu je Rafael asistirao za gol.

Međutim, ništa od toga nije bio razlog Chelseajevog službenog protesta delegatu utakmice na račun Clattenburga, iako su na Stamford Bridgeu logično iskazali veliko nezadovoljstvo njegovim suđenjem. Chelsea se žalio na Clattenburgovo navodno vrijeđanje Mikela na rasnoj osnovi u 76. minuti, kada je pokazao Nigerijcu žuti karton.

Chelseajev izvršni direktor Ron Gourlay, ušao je zajedno s Mikelom i menadžerom Robertom Di Matteom u sudačku svlačionicu nakon utakmice. Od 37-godišnjeg suca su tražili ispriku. Kada je ovaj odbio se ispričati, u Chelseaju su se odlučili na žalbu delegatu utakmice koju će disciplinski dužnosnici u Premier ligi i Engelskom nogometnom savezu (FA) rješavati uz pomoć 20 kamera Sky TV-a koji je izravno prenosio utakmicu, ali i tonskih zapisa koji se mogu koristiti kao ključni dokazi, budući da glavni sudac, njegovi pomoćnici i četvrti sudac komuniciraju putem mikrofona tijekom utakmice.

U Chelseaju tvrde da je Clattenburg, koji je, spomenimo usput, podijelio već četiri crvena kartona ove sezone od njih ukupno 17 u 90 odigranih utakmica u Premiershipu, uvrijedio i jednog njihovog španjolskog nogometaša.

Clattenburg je najavio da će maksimalno surađivati u bilo kakvoj istrazi protiv njega….