PRED GRADSKI DERBI

Jelavić: Tata nije imao novca koliko sam golova zabijao

26.10.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac u redovima Evertona Nikica Jelavić dao je intervju za Daily Express uoči velikog gradskog premierligaškog derbija protiv Liverpoola

Impresivno su 'toffeesi' startali u novu premierligašku sezoni skupivši 15 bodova u 8 utakmica, te se trenutno nalaze na četvrtom mjestu ljestvice. Jelavić ne vidi razloga zašto s takvim igrama ne bi nastavili i dalje.

'Jaka smo momčad. Čuo sam o uspjesima Evertona sredinom osamdesetih i kakvu su sjajnu momčad onda imali. Ne mogu obećati da smo spremni vratiti se na te razine, bar ne još, ali vjerujem da smo dovoljno jaki da igramo Ligu prvaka', rekao je Jelavić.

'Već smo pobijedili Manchester United ove sezone, a prošle smo sezone pobijedili Manchester City, tako da smo pokazali da znamo igrati i da se možemo natjecati'.

Nedjeljni derbi na Goodison Parku utakmica je kojoj se Jelavić veseli, a Liverpool je već imao prilike jako dobro upoznati. Prošle su godine s Jelavićem u sastavu 'toffeesi' poraženi u dva navrata, uključujući poraz u polufinalu FA Cupa u kojem je hrvatski napadač zabio otvarajući gol.

'Imam dva loša iskustva u igranju protiv Liverpoola u ovoj zemlji, ali pobijedio sam ih u predsezonskoj utakmici dok sam igrao u Rapidu. Očito je to veliki derbi i velika utakmica za sve i želim pobijediti Liverpool sa Evertonom'.

Daily Express navodi zanimljiv statistički podatak kako je Jelavić 12 od 15 dosadašnjih golova za Everton zabio iz prvog kontakta s loptom.

'Ako me usporedite s nekim poput Phila Nevillea, on je recimo koncentriran čak i danima prije utakmice, dok ja nikad o tome ne razmišljam. Jednostavno sam takav. Nikad ne razmišljam koliko će mi dodira trebati da zabijem gol, ili način na koji ću zabiti gol. Nemam razvijen takav sustav razmišljanja. Ako imam loptu, kada vidim gol ću zapucati. Zašto komplicirati? Ja sam igrač kaznenog prostora većinu vremena, a to obično znači da je jedan dodir dovoljan jer sam već blizu gola. To je za mene prirodno. Možda da počnem razmišljati o tome što činim, bih istovremeno prestao biti sposoban to raditi jer ne bih više bio prirodan'.

U razgovoru se Jelavić dotaknuo i zanimljivosti vezane uz svog oca Filipa, bivšeg igrača i nogometnog suca, konkretno za način na koji ga je stimulirao za postizanje golova.

'Moj otac mi je znao reći da će mi ako zabijem dati u zamjenu nekoliko funti za svaki gol. Ali ponekad bih zabio šest ili sedam golova u utakmici koju sam igrao za svoju prvu omladinsku momčad, GOŠK Gabelu, a onda je on rekao: 'Nema više! Nemam više novca!' Obično bih potrošio novac na slatkiše i čokoladu, ali većinu vremena ne bi mi mogao dati puni iznos. Možda je to bila dobra stvar'.

Otkrio je Jelavić i na što ga otac kao bivši sudac upozorava.

'Kad god pričamo telefonski uvijek me grdi zbog odgovaranja sucima u Premierligi'.