KLUB JEDNOG ČOVJEKA

I Francuzi pišu o Mamićevom obiteljskom biznisu

24.10.2012 u 19:37

Bionic
Reading

I francuski novinari pozabavili su se razlogom praznih tribina u Maksimiru na utakmici trećeg kola Lige prvaka između Dinama i PSG-a. Tako je o stanju u hrvatskom prvaku pisao magazin So Foot, a glavni lik u njihovom tekstu je Zdravko Mamić

U uvodu opširnog teksta So Foota govori se kako su čelnici Dinama očajničkim naporima pokušali napuniti stadion za utakmicu Lige prvaka, ali kako mnogi navijači i dalje bojkotiraju utakmice 'modrih'. Novinar odmah zaključuje kako za to imaju dobar razlog.

Napominje se kako problem praznih tribina već dugo traje pa je tako i na derbiju protiv Hajduka bilo tek deset tisuća gledatelja, a došlo je do solidarnosti navijačkih skupina obaju klubova protiv korupcije u hrvatskom nogometu kojim vlada, kao i u Dinamu, Zdravko Mamić.


Autor piše o Dinamu kao javnom klubu koji zapravo drži samo jedan čovjek, uz kojeg su Grad i sportske institucije te gradonačelnik Milan Bandić. Napominje se kako su uz Mamića i HNS te predsjednik Saveza Davor Šuker kao što je nekada bio i Vlatko Marković.

Novinar piše kako se klub financira novcem poreznih obveznika te sada i od UEFA-e, a da su najbolji igrači Dinama pod Mamićevom agencijom odnosno njegovog sina pa tako dio novca od prodaje odlazi toj obitelji.

U tekstu se francuski novinar dotaknuo slučaja Eduardo pa se navodi kako je taj napadač s Mamićem potpisao pokroviteljski ugovor kao tinejdžer prema kojem mu mora davati 20 posto zarađenih primanja u cijeloj svojoj karijeri. Francuzi su također napomenuli kako su Eduardu u Hrvatskoj računi blokirani i da je on pustio suzu zbog takvog stanja dok je zabio gol Walesu.

Novinar piše kako se Mamiću suprotstavila skupina Zajedno za Dinamo koja želi da se vodstvo kluba bira po načelu 'jedan čovjek - jedan glas'.

Govori se u tekstu i o Bad Blue Boysima za koje se kaže kako se njihov broj smanjuje, jer mnogi više ne žele dolaziti na stadion ili im je zabranjeno, a nekima je jednostavno dosta uznemiravanja od vlasti. Piše se kako je ta skupina zbog maltretiranja u najvećoj krizi u svojoj povijesti, kako im u domove i prostorije kluba ulazi policija, kako im se zabranjuju gostovanja...

Postoji bojazan, piše novinar, da BBB napuste stariji i razumniji članovi, a preuzmu je mlađi i radikalniji, što žele Dinamo i Savez, kako bi diskreditirali napore ZZD-a.