'NEĆEŠ, RAZBOJNIČE!'

Mamić će morati pojasniti na što je trošio novac Zagrepčana

24.10.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Na prijedlog građanske inicijative Zajedno za Dinamo, u Gradskoj skupštini održat će se, vrlo vjerojatno idući mjesec, tematska sjednica Odbora za kontrolu na temu financiranja Dinama. Inicijativa je Skupštini poslala zahtjev na nekoliko stranica na kojima objašnjavaju kako ih klub iz Maksimirske ignorira i u kojem traže da Zdravko Mamić izvršni predsjednik kluba podnese izvještaj što je radio s gradskim novcima

Dinamo već godinama dobiva između 20 i 40 milijuna kuna godišnje, a u inicijativi sumnjanju da se taj novac nije trošio za što je bio namijenjen.

'Ne postoji vjerodostojan trag na što su milijuni kuna iz proračuna potrošeni u Dinamu. Želimo veću transparentnost i zato zahtjev građanske inicijative Zajedno za Dinamo smatramo potpuno opravdanim', rekao je Jurica Meić, SDP-ov zastupnik u Skupštini i član Odbora za kontrolu.

On je predložio Odboru održavanje posebne sjednice o Dinamu, a predsjednik Josip Kregar i ostali članovi su prihvatili prijedlog.

Na sjednici će vjerojatno biti zatražena dokumentacija od Grada i Dinama, a nije isključeno da će se u priču uključiti i druge institucije koje bi trebale pročešljati Dinamove knjige.

Podsjetimo, prije nešto više od dvije godine pred istim odborom pokrenuto je češljanje potrošnje novca u Zagrebačkom sportskom savezu i na kraju je tamo nađen niz nepravilnosti.

Financiranje kluba, koji za utakmice Lige prvaka ne može sakupiti gledatelja koliko prosječno pogleda cijelo kolo prve MAXtv nogometne lige, odvija se iz više različitih izvora, ali jedan krak iz kojeg sve kreće je kasa poreznih obveznika.

Tako novac stiže preko Zagrebačkog sportskog saveza, pa se od Grada direktno dobiva potpora za vrhunski sport, a u godinama iza nas keš je stizao i s računa Turističke zajednice Zagreba te Zagrebačkog holdinga.

Iako se višekratno tražilo da Dinamo javno prezentira na što je novac otišao, to se nikada nije dogodilo. Iz ZŠS-a i gradskog Ureda za obrazovanje i sport uvijek su tvrdili da Dinamo podnosi izvješća, ali javnost ih nikada nije vidjela.