OSIJEK I HRVATSKA SLAVE

Pao i Wales, Hrvatska zaokružila sjajnu jesen

17.10.2012 u 08:39

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je u Osijeku rezultatom 2:0 (1:0) svladala Wales i tako jesenski dio kvalifikacija za SP u Brazilu završila s odličnih 10 bodova iz četiri odigrana dvoboja

Reprezentaciju je dočekalo 20-ak tisuća navijača, a hrvatski nogometaši su za dobru podršku uzvratili iznimno agresivnom predstavom koja je goste iz Walesa doslovno potjerala u krilo vratara Pricea.

Ofenzivnim ambicijama Hrvatske nije pomagao ni iznimno mekani teren izazvan velikim pljuskom noć prije utakmice, ali Hrvati su nizali akcije i već u prvom poluvremenu mogli riješiti pitanje pobjednika. Velšani se, u tradicionalnom britanskom stilu, uopće nisu libili davati domaćinima prilike za prekide, a Hrvatska je do najboljih prilika dolazila nakon povratnih lopti s 20-ak metara, nakon čega bi uslijedila okomita dodavanja.

Tako je u 14. minuti pred vratara Pricea izišao Luka Modrić praćen čuvarom, no zapetljao se uoči udarca i prilika je propala. Deset minuta kasnije Badelj je iz voleja sjajno opalio s 25 metara, no Price je bio siguran, da bi u 27. došao i toliko očekivani gol.

Mandžukić se borio u blatu s braničem koji se odlučio na povratnu loptu vrataru, no Mandžo se izvio koliko je dugačak i blokirao ispucavanje. Ostalo mu je samo mirno pogoditi za vodstvo i proslaviti gol s punim tribinama.

Eduardo je imao tri prilike, dok je Wales u prvom dijelu bljesnuo samo prilikom dva protuudara Garetha Balea koji je u oba slučaja bio pažljivo udvojen i zaustavljen.

U nastavku ritam igre nije znatno padao, Hrvatska je nastavila u visokom tempu tražiti potvrdu odlične igre. Nanizali su 27 udaraca (19 u okvir), a drugi gol koji je donio mir došao je u 63. minuti. Nakon ubačaja iz kuta Rakitić je pucao, a Eduardo mirno spremio odbijanac za 2:0. Wales je svoju veliku priliku dočekao u 67. minuti, no Pletikosa je sjajno uhvatio udarac glavom iz blizine. U prvom trenu činilo se da ju je prigrlio u golu, ali splitski golman sve je učinio kako treba, obrana je bila na samoj gol crti.

Malo zatim vrlo dobri Price je u gredu odbio Eduardov pokušaj glavom, a do kraja dvoboja nizali su se nedovoljno precizni udarci Hrvatske te još jedna sjajna kontra Balea koji je nanizao trojicu, ali i nemoćno gledao kako mu Pletikosa brani opasan šut.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Tribine su bile znatno bučnije nego što je to inače slučaj u dvobojima reprezentacije. Bilo je i otpora, poznatih skandiranja protiv saveza, ali dominirala je podrška. Slavonci i njihovi gosti su često skandirali igračima, pozdravljali dobre akcije i požrtvovne poteze i zaslužili dugačak pljesak s terena. Izbornik je tijekom dvoboja uvodio Schildenfelda, Kranjčara i Vidu, što znači da Jelavić i Sammir nisu ulazili, a nastavak kvalifikacija slijedi 22. ožujka kada će u Hrvatskoj gostovati Srbija.

SP kvalifikacije Europa, Skupina A, 4. kolo
Hrvatska 2 0 Wales
Strijelci
1:0 M. Mandžukić (27') 2:0 Eduardo (57')
Sastavi
S. Pletikosa
J. Šimunić
D. Lovren (45' G. Schildenfeld)
I. Strinić
D. Srna
I. Rakitic
L. Modrić
I. Perisic (85' D. Vida)
M. Badelj
E. Da Silva (78' N. Kranjčar)
M. Mandžukić
L. Price
B. Davies
C. Gunter
A. Williams
J. Ledley (82' H. Robson-Kanu)
G. Bale
D. Blake
J. Allen
A. King (72' S. Vokes)
D. Vaughan
S. Morison (61' S. Church)
Žuti kartoni
D. Lovren 25'
I. Strinić 81'
C. Gunter 52'


Eduardo je postavio konačni rezultat