FINALE KUPA UEFA

Srna sa Šahtarom stigao do naslova

20.05.2009 u 22:59

Bionic
Reading

Ukrajinski Šahtar, predvođen ponovno izvrsnim Darijom Srnom, pobijedio je njemački Werder sa 2:1 nakon produžetaka, a naš reprezentativac zaslužan je za drugi pogodak svoje momčadi. Upravo nakon njegove asistencije Jadson je zabio pobjednički gol

Stadion Sükrü Sarancoglü bio je posve ispunjen u srijedu navečer, većinu stolica na tribinama zauzeli su navijači u narančastim obilježjima, no i ono malo bijelo-zelenih bilo je itekako glasno. Naravno, riječ je o trenucima koji su prethodili početku finala Kupa Uefe u kojem su se susrele dvije jake ekipe koje je svojedobno upoznala i hrvatska publika, Werder i Šahtar. Osim što u njemačkoj momčadi igra Jurica Vranješ, a u ukrajinskoj kapetan hrvatske reprezentacije Darijo Srna, upravo su ta dva kluba prošle i ove sezone u istom natjecanju zavila u crno zagrebački Dinamo.

ŠAHTAR - WERDER 2:1 (1:1)

ISTANBUL; stadion Sükrü Saracoglü, gledatelja 55.000; Sudac: Luis Medina Cantalejo (Španjolska)

Strijelci: 1:0 Luiz Adriano (25), 1:1 Naldo (35), 2:1 Jadson (97)

Šahtar: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinski, Rat - Lewandowski, Fernandinho - Ilsinho (od 99. Gai), Jadson (od 112. Duljaj), Willian - Luiz Adriano (od 89. Glatki)

Werder: Wiese - Fritz (od 95. Pasanen), Proedl, Naldo, Boenisch - Niemeyer (od 102. Tziolis), Frings, Baumann, Ozil - Rosenberg (od 78. Hunt), Pizarro

Werder je u glavni grad Turske stigao znatno oslabljen, prvenstveno neigranjem Diega, alfe i omege njemačkog sastava, koji je zbog žutih kartona morao propustiti najvažniju utakmicu sezone. Osim njega Thomas Schaaf nije mogao računati ni na Huga Almeidu, Daniela Jensena, Kevina Artmanna, te Philippa Bargfredea i Pera Mertesackera. Mnogi su stoga smatrali da će se Ukrajinci s lakoćom obračunati sa Bremencima i stići do prvog europskog naslova u klupskoj povijesti. No, nije baš bilo tako.

Mircea Lucescu bio je lišen pomoći svog veznog igrača Tomasa Hübschmana, no u igri njegove momčadi to se nije vidjelo previše. Srna je s kapetanskom vrpcom jurišao prema mreži Tima Wiesea, pomagala mu je prilična kolonija Brazilaca i to se isplatilo u 25. minuti kad je Razvan Rat jako dobro uposlio Luiza Adriana, a stasiti Brazilac je laganim dodirom lopte prebacio istrčalog golmana Werdera.

Darijo Srna postao je tek šesti Hrvat koji je osvojio Kup Uefa. Prije njega to je uspjelo Mladenu Ramljaku, Luki Peruzoviću, Mariju Staniću, Ivici Oliću i Ivici Križancu, dok se Jurica Vranješ pridružio Damiru Mužeku, Nikoli Jurčeviću, Robertu Jarniju i Davoru Šukeru koji su poraženi u finalima

Njemačka momčad u tim je trenucima izgledala puno slabija od Ukrajinaca i sve je upućivalo na uspjeh Šahtara. Ipak, ukrajinski golman Andrij Pjatov, isti onaj koji će uskoro s reprezentacijom pohoditi Maksimir, doslovce je suparnicima poklonio izjednačenje. Deset minuta nakon primljenog gola Werder je izborio slobodni udarac na otprilike 25 metara od gola Šahtara, Naldo je topovski opalio, a suparnički golman je neoprezno dopustio da mu se lopta odbije od rukavica i završi u mreži. Unatoč silini udarca, pogodak je 100-postotna pogreška Pjatova.

Do kraja poluvremena obje momčadi čvrsto su držale svoje pozicije, prvenstveno se koncentrirajući na obranu, a tek onda razmišljajući o napadu. Slično je bilo i u drugom dijelu; Šahtar je imao inicijativu, Werder je pokušavao iznenaditi iz kontranapada, no oba golmana izvrsno su krotila sve udarce suparničkih napadača. Na kraju, u 90 minuta plus nekoliko minuta sudačke nadoknade rezultat na semaforu je ostao 1:1 i krenuli su produžeci.

Darijo Srna u tom regularnom dijelu susreta bio je jedan od najboljih igrača na travnjaku, a svoje znanje i opravdanje za kapetansku vrpcu koju nosi u Šahtaru dokazao je u 7. minuti prvog produžetka kad je dobio loptu na svojoj, desnoj strani, dobro pogledao raspored suigrača i umjesto centaršuta u peterac naš je reprezentativac lukavo dodao do Jadsona koji je neometan svladao Wiesea.

Umor igrača obiju ekipa već je u tim trenucima bio evidentan, no Šahtarovi nogometaši djelovali su malo svježije. Vidjelo se to po igri i prilikama; Werder je, primjerice, do kraja drugog produžetka tek jednom zaprijetio golu Ukrajinaca. Tako je Šahtar stigao do vrijednog naslova, a pokal namijenjen pobjednicima Kupa Uefa po prvi put u povijesti, ne računajući dakako Slavena Zambatu koji je s Dinamom osvojio Kup Velesajamskih gradova, podigao je neki hrvatski nogometaš. Darijo Srna imao je tu čast.