NULA ZMAJEVA U ATENI

BiH u borbi s Litvancima i euforijom

13.10.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina i dalje je neporažena u kvalifikacijama. Zmajevi su na vrućem gostovanju u Ateni odigrali bez golova i nakon tri uvodne utakmice osvojili sedam bodova, koliko imaju i prvi favoriti skupine Grci, odnosno Slovaci

Iako na prvi pogled i ne djeluje tako, ništa naprema ništa za naše susjede impresivan je rezultat. Naime, od kada su osvojili titulu prvaka Europe, Grci su izgubili samo tri puta, a tek dva puta igrali neriješeno. Dakle, radi se o vrućem terenu, ali i direktnom konkurentu u borbi za prvo mjesto i plasman na veliko natjecanje, o kojem u Bosni i Hercegovini maštaju već desetljeće.

Grčka se i sinoć postavila onako kako se i očekuje od jedne od najdefanzivnijih momčadi svijeta. Zadnji red radio je duboko, čekao Bosance, navlačio ih prema naprijed i otvarao prostor za kontraudare. Santos je svog daleko najboljeg igrača Georgiosa Samarasa instalirao iza leđa Gekasa i na taj način pokušao iskoristiti prostor između linija protivnika, ali i izvući stoperski par što više prema naprijed.

Međutim, Sušić, koji je u ovoj utakmici bio hendikepiran za kreativnost i pokretljivost Miralema Pjanića, nije se dao lako 'navući' i ovaj put se odlučio za opreznu, odnosno defanzivnu varijantu, gdje je zadnjem veznom Zahiroviću pridodao i Harisa Medunjanina, lijevom bočnom Salihoviću (koji to ustvari nije) pomogao je Lulićem, koji se konstantno vraćao i izmjenjivao pozicije, a Ibiševića je postavio na desnu stranu u sustavu 4-2-3-1 pa je tako i on češće bio rame uz rame s Mujdžom nego li Džekom.

Ovako postavljene stvari i nisu obećavale ništa drugo no nule na semaforu, međutim nije sve izgledalo crno i bijelo. Samarasov zadatak pomicanja bosanske obrane nekoliko puta je uspijevao, kontrama su Grci opasno prijetili, a da u trećoj minuti Gekas nije s tri metra na prazan gol pogodio stativu, priča je mogla otići u drugom smjeru. Doduše, i BiH je imala svoje prilike, Grci su udarac Misimovića izbacivali s gol-linije, probali su i Džeko i Lulić, Ibišević je jednom srušen u kaznenom prostoru, dakle igralo se i pred golovima. Međutim, razlika između bosanskih i grčkih prilika bila je u načinu na koji su do njih dolazili.

Zmajeve je u pojedinim trenucima utakmice doslovno tresla panika - neiskusni Ognjen Vranješ, koji je pogriješio kod Gekasove super šanse, izgubio je samopouzdanje i djelovao izgubljeno, u nekoliko navrata stvorivši prilike protivniku. Srećom za Safeta Sušića, na vratima danas ima sjajnog Asmira Begovića, koji je nekoliko minuta prije kraja utakmice Salpingidisu skinuo zicer jedan na jedan i najavio zatvaranje utakmice.

Jednostavno, nakon toga, ni jedni ni drugi nisu imali dovoljno hrabrosti napasti pa je neriješenih 0-0 bilo i jedino logično rješenje. Zanimljivo, od dolaska Santosa, ovo je Grcima, koje se konstantno apostrofira kao defanzivnu momčad, tek četvrta utakmica u kojoj nisu postigli gol, a još zanimljivije zvuči podatak da su ih od ta četiri puta dva puta zaustavili upravo Spahić i društvo.

'Logično da smo zadovoljni rezultatom. Ovdje malo tko osvaja bodove, tako će biti i u ovoj našoj skupini. Rezultat je mogao otići na obje strane, da tako kažem, imali smo svoje šanse, oni svoje, ali na kraju mislim da je ovo realno', zaključio je Sušić.

Najveći neprijatelj Safeta Sušića od danas je svakako euforija - Bosna i Hercegovina nikada ranije nije ovako dobro startala u kvalifikacijama upisavši dvije pobjede, a potom i gostujući remi s najjačom selekcijom u skupini. U Zenicu u utorak dolazi Litva.

Nule na kontu, ali utakmica je imala sjajnih detalja