MIŠLJENJE S TRIBINE

Regionalna liga neće pomoći hrvatskom nogometu

11.10.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon što se u medije probila vijest kako se na sastanku u Budvi razgovaralo o mogućem osnivanju regionalne nogometne lige, mišljenje o toj ideji dali su znani i neznani. Iako je tzv. regionalna liga daleko do realizacije, kao stvari stoje, ne gledaju baš svi pozitivno na tu ideju

Sve glasnije spekulacije o osnivaju regionalne nogometne lige pokrenule su žestoke rasprave na našem web communityju Tribina.hr. Ima onih koji su za, ali i oni koji su protiv. Odličnu analizu dao je korisnik Vjeran.

Vjerojatno sam već pomalo dosadan, ali opet analizu ću početi razmišljanjem o tome kako ova ideja, iz mog kuta gledanja, nosi puno pitanja na koja trenutno ne mogu pronaći pametne odgovore.

Pogled iz perspektive UEFA-e

Prije svega, teško mi je pronaći pravi interes UEFA-e za pokretanje regionalnih liga. Deklarativno (što je općenito najzvučniji i glavni argument ZA takve poteze), to je porast kvalitete nogometa, odnosno klubova kroz pojačanu konkurenciju. Osobno, siguran sam da to ne drži vodu, ali o tome ću nešto kasnije.

Dozvolite mi malo spekuliranja. Nemam nikakvih dokaza, ali iz raznoraznih (financijsko-marketinško-natjecateljsko-kvalitativno-kvantitativnih) razloga dao bih ruku u vatru da UEFA priželjkuje profesionalnu europsku nogometnu ligu po uzoru na američke NBA, NHL, MLB ili NFL. Uostalom, format Lige prvaka u kojem sada, umjesto samo jednog kluba iz jedne države (kako je bilo u 'starom' formatu natjecanja) može igrati do četiri njih, jako vuče na stranu prethodne tvrdnje. Ne vidim kako bi pokretanje regionalnih liga pomoglo u razvoju obrazložene ideje. Dapače, čini mi se da je samo komplicira. Dakle - 0 bodova.

Recimo da UEFA želi ojačati klubove u državama članicama. Uostalom, 'Platinijev sustav' koji klubovima iz nogometno 'manjih' država olakšava ulazak u LP potvrđuje tu nakanu, ali je istovremeno mnogima trn u oku. Koliko je puta u brojnim analizama unutar brojnih tribina bilo potencirano da Dinamo nikad LP vidio ne bi da nema takvog modela? Na prvi pogled, Platini ima viziju. No, ako malo bolje razmislimo, predsjedniku UEFA-e taj potez nosi neke pozitivne bodove, a ne ugrožava baš previše integritet LP. S druge strane, čak i da prihvatimo da će pojačavanje konkurencije pomoći razvoju klubova ostaje ozbiljno pitanje kako to pomaže klubovima koji nisu pronašli svoje mjesto u tom natjecanju. Dakle – uz malo premišljanja, opet 0 bodova.

Pogled iz perspektive klubova

Vratimo se na glavni argument, pojačanje konkurencije nužno će podići kvalitetu u samom klubu. Nastavno na prethodni odlomak, ovdje u startu imamo podjelu. U jednu kategoriju ulaze klubovi koji bi nastupali u regionalnim ligama. U drugu ulaze oni kojima bi vrata takve lige ostala zatvorena. Za one prve jamstva za ostvarenje cilja nema. Pogledajmo samo nama najbližu i najdugovječniju – košarkašku ABA ligu. Kojem je od naših klubova ona pomogla? Možemo mi sada špekulirati o tome zašto je to tako. Možemo upirati prstom u vodstvo Saveza, u suce, u pohlepne menadžere, u bolesno ambiciozne roditelje, u gospodarstvo, u Božju nemilost… Ali nekako mi se čini da ta liga nije pomogla baš nikome.

S druge strane, jasno je da onima kojima se vrata zalupe pred nosom, to nikako neće pomoći u razvoju. Dakle, iz obje perspektive – 2x0 bodova.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Vjerana.

Pogled iz sigurnosne perspektive

Činjenica je da se ni s domaćim huliganima ne možemo obračunati. Slike s nogometnih stadiona, ali i s ulica Maribora, Sarajeva, Beograda nikako ne idu u prilog zalaganju za regionalnu ligu. Treba li doista (još) netko poginuti? Definitivno – 0 bodova.

Pogled iz natjecateljske perspektive

Prvo što mi pada na pamet jest kalendar natjecanja. Klubovi, posebice sudionici europskih natjecanja, ionako ukazuju na problem (pre)duge sezone i prevelik broj utakmica koji tijela igrača sve teže i teže podnose unatoč suvremenim trenažnim procesima i kondicijskim pripremama. U kojim bi se terminima odvijalo ovo natjecanje? Kao jednu od mogućnosti vidim termine u tjednu kada nema europskih natjecanja. No, to znači da bi ti klubovi doista igrali ritmom 'srijeda – subota' iz tjedna u tjedan. Da, shvatili ste, 0 bodova.

Drugo, što dobiva pobjednik tog natjecanja? Plasman u LP? U EL? Zašto u EL ako je pobjednik regionalne lige? OK, u LP. Gdje je tu motiv ako to isto može ostvariti i u slabijoj konkurenciji nacionalnog prvenstva? I nauštrb kojeg mjesta bi se ulazilo u LP? Već sada se 22 kluba izravno plasiraju u grupnu fazu. 10 mjesta se popunjava iz kvalifikacija. Bi li onda pobjednici regionalnih liga popunjavali neko od tih 10 mjesta? Time bi se dodatno otežalo ulazak u LP klubovima iz nogometno 'manjih' zemalja, odnosno to bi značajno utjecalo na narušavanje ugleda nacionalnih prvenstava. Treba li nam to doista? Nije li naš HNL dovoljno nisko pao? Bez puno priče – 0 bodova.

Vratimo se još malo na košarkašku ABA ligu. Kako je ona utjecala na košarkaško prvenstvo Hrvatske? Osobno, siguran sam da smo hrvatsku košarku doveli na najniže grane. Bar koliko ja pamtim (a pamtim relativno dugo).
219295,219145,219146,218498
Pogled iz osobne perspektive ljudi koji vode saveze

Regionalne lige sigurno otvaraju prostor za realizaciju još poneke osobne ambicije. Dakle, nekolicina bi pojedinaca izvukla osobnu korist iz priče. No, iz perspektive općeg interesa, kao što sam prethodno navodio, nema nikakve koristi. Dakle – 0 bodova.

Dosadašnja regionalna iskustva

Recimo da pratim nekoliko takvih natjecanja. ABA ligu sam već spominjao. Iskustva iz te priče su negativna. Vaterpolska Jadranska liga do sada nije pokazala nikakav pozitivan pomak. Iskustva (bar zasada) nisu negativna, ali nisu ni pozitivna. Rukometna SEHA liga već je u prvoj sezoni pokazala niz slabosti. Za kraj ću spomenuti još i EBEL ligu. Iako sam veliki obožavatelj Medveščaka, dugoročno gledano ne vidim ni ovdje korist. Bar ne za hrvatski hokej na ledu. Ukratko, ni praktična iskustva ne pokazuju korist regionalnog koncepta. Ocjena - 0 bodova.

Zaključak

Sigurno ste već shvatili (ako ovo uopće još čitate) moj stav. Nikakva regionalna liga neće pomoći boljitku hrvatskog (klupskog, a time posredno i reprezentativnog) nogometa ako na tome nismo radili do sada. Siguran sam da bi Liga 10 (uz niz drugih kvalitetnih poteza u HNS-u, o kojima sam već pisao u analizi 'Da sam Šuker') više doprinijela hrvatskom nogometu nego ovo umjetno čudo.