ISTRAŽILI SMO

Što su nam rekli novinari iz regije o novoj regionalnoj ligi

11.10.2012 u 13:10

Bionic
Reading

O mogućnosti pokretanja regionalne nogometne lige ekskluzivno za tportal.hr govore nogometni novinari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske i Austrije

Svako malo pojavljuju se glasine o pokretanju nekakve regionalne nogometne lige koje bez iznimke prate snažno politizirane rasprave o povratku u jugosferu ili okršajima huliganskih skupina. Nogometni, natjecateljski i tržišni kriteriji rijetko dođu do izražaja.

Međutim nedavna inicijativa koju je pokrenula radna skupina Europskog udruženja klubova (ECA) i o kojoj se navodno nedavno raspravljalo u Budvi u obzir uzima općenitu mogućnost osnivanja transnacionalnih klupskih natjecanja diljem Europe, kao mogućem rješenju za podizanje kvalitete nogometa u manjim i ne toliko atraktivnim nacionalnim ligama. Sudeći po nekim recentnim Platinijevim izjavama, čini se da i UEFA-ina politika polako skreće prema tome i vjerojatno će mišljenje krovne kontinentalne organizacije biti presudno.

To ne znači da bi Hrvati nužno opet morali igrati sa Srbima ili bilo kim drugim, ali neke se opcije čine logičnijima od drugih. Zato smo, prije nego što donesemo vlastiti sud, za mišljenje upitali vrhunske nogometne novinare i urednike iz zemalja u okruženju. Evo što kažu...

SRBIJA
Boris Jovanović, Sportske.net

Jedino rješenje za nogomet u zemljama regije je stvaranje zajedničke lige s financijskim jamstvima i poboljšanom infrastrukturom, ali takve koja bi donosila plasman u eurokupove. Nikako drugačije. Priče da će to oslabiti domaća natjecanja su smiješne, jer ona ne mogu biti slabija nego što su sada. No igranje za novac ili nekakvi kupovi u off-sezoni nisu rješenje – da bi takvo natjecanje zaživjelo, mora postojati natjecateljski motiv.

Teško je vjerovati da se s ozbiljnim regionalnim projektom i jakim sponzorima ne bi moglo kod UEFA-e isposlovati da se iz te lige stigne do vize za eurokupove. No problem je to što sadašnja struktura ljudi koji se motaju oko nogometa nije u stanju izvesti takav projekt, kao i to što ne postoji ni stvarna volja država u regiji da se obračunaju s problemom huliganizma i stvore preduvjete za ovakvo natjecanje.

BOSNA I HERCEGOVINA
Saša Ibrulj, nezavisni novinar (tportal.hr, The Blizzard, The Football Ramble, Slavic Football Union)

Regionalno bi natjecanje bilo odličan projekt, ali ne kao liga. Mislim da bi takva liga, s dvadesetak klubova iz regije, donijela mnogo tim klubovima, ali i uništila gotovo sve ostale, pogotovo ako bi bila 'zatvorenog' karaktera. U nogometu je tradicija jako važna, a ovakvom ligom bi se izgubio i dio nje.

Puno bi bolje bilo napraviti natjecanje na principu Lige prvaka regije. Na proljeće ionako malo klubova iz regije igra u Europi i prvaci tih zemalja (bivša Jugoslavija, Mađarska, Austrija, Rumunjska, Bugarska) mogli bi igrati u takvom natjecanju. Naravno, preduvjet za tako nešto bili bi jaki sponzori i velik novac, jer ne vidim što bi drugo privuklo klubove da ozbiljno pristupe takvom natjecanju.

SLOVENIJA
Miran Zore, Nogomania.com

Postoje argumenti za i protiv. Kako je svake godine sve manje novca za profesionalni nogomet, može se reći da je udruživanje na razini regije nužno. Tomu u prilog ide i zajednička nogometna prošlost te nostalgija na teritoriju bivše SFRJ. U takvoj bi ligi Slovenija vjerojatno imala samo jednog ili dva predstavnika, ali ti bi klubovi mogli napredovati u svim segmentima.

Argument protiv je lošija nacionalna liga koja bi izgubila svoje 'paradne konje' i vjerojatno bi uslijedila amaterizacija od koje ni danas nismo daleko. To bi možda značilo i smanjivanje 'bazena' igrača za reprezentaciju. Regionalna liga bi bila dobra solucija, ali samo u slučaju da se zadrže i pristojna nacionalna natjecanja.


MAĐARSKA
György Szöllősi, FourFourTwo Hungary

Teško je jednoznačno odgovoriti s da ili ne. U zemljama bivše Jugoslavije postoji tradicija zajedničke lige, postoje i uspomene na natjecanja klubova srednje Europe (uskršnji kupovi za bečke i budimpeštanske klubove, Srednjoeuropski kup...) i za vjerovati je da bi liga koja bi okupila najbolje klubove zemalja iz ovog područja bila vrlo zanimljiva i uspješna. Postoje i pozitivni primjeri iz drugih sportova.

Međutim pitanje je: ako UEFA dopusti organiziranje takve lige za klubove iz naših zemalja, što će spriječiti najveće europske klubove da osnuju vlastitu 'superligu'? To bi zatvorilo vrata svim manjim i ne toliko bogatim klubovima koji više ne bi imali ni šanse susresti se s Manchester Unitedom, Real Madridom ili Bayernom. S druge strane, dugoročno je možda bolje imati jake i donekle izjednačene utakmice iz tjedna u tjedan nego ogled s nekim od kontinentalnih divova jednom godišnje ili čak rjeđe.

AUSTRIJA
Jakob Rosenberg, nogometni magazin Ballesterer

U gradu kao što je Beč ovakve priče uvijek prati snažan osjećaj nostalgije i romantike. Dobrim je dijelom to zbog zajedničke povijesti, ali i zbog nogometne prošlosti. Naime austrijski nogomet bio je najjači u davnom razdoblju između dva svjetska rata, kad je smatran dijelom takozvane dunavske škole – bečki klubovi tada su se redovito natjecali s klubovima iz Budimpešte, Praga i drugih srednjoeuropskih gradova, a Austrija je bila među inicijatorima Mitropa kupa.

Međutim, austrijski klupski nogomet danas možda ne bi imao previše koristi od udruživanja. Situacija u nacionalnom prvenstvu je solidna, kompetitivnost postoji, a u nekoj proširenoj ligi klubovi bi imali znatno veće troškove i oni koji bi iz nje ispali mogli bi zapasti u ozbiljne financijske probleme. Istina, pritok novca od televizije i sponzora sigurno bi bio puno veći, ali takva bi liga imala smisla jedino ako bi doista bila puno jača od trenutnih nacionalnih prvenstava i nosila pravi natjecateljski motiv, ne samo komercijalni – primjerice, izravan plasman u Ligu prvaka. Takvoj ligi morali bismo dati zeleno svjetlo.