VUKOVARAC U MOSKVI

Krešićev put po trnju: od izbjeglištva do A reprezentacije

11.10.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Nakon što je za prošli mini-ciklus izbornik Štimac pozvao debitanta Josipa Radoševića, za utakmice protiv Makedonije i Walesa pozivnice su otišle na adresu Sammira i Darija Krešića

Pozivom Dinamovom Brazilcu Sammiru Štimac je iznenadio mnoge, no kada je u pitanju Dario Krešić - poziv spada u kategoriju očekivanih jer osim što je Ivan Kelava pao u formi, Krešić se u moskovskom Lokomotivu razbranio.

Doduše, u dobroj je formi već duže vremena, što je i bio razlog zašto ga je bivši izbornik Slaven Bilić povukao iz solunskog PAOK-a u moskovski Lokomotiv. I baš je Krešićevim dolaskom krenuo Lokomotivov uspon u ruskom prvenstvu, a u osam je prvenstvenih dvoboja primio pet golova.

Dakle, razloga za poziv je bilo dovoljno, iako to nije prvi put da se ovaj 196 centimetara visoki Vukovarac pojavljuje u hrvatskom dresu. Naime, kao 'klinac' prošao je sve mlađe reprezentacijske selekcije, a iako je možda i ranije zaslužio poziv u A selekciju, Krešić nije prestajao vjerovati u sebe.

'Ja sam svoj posao radio iz dana u dan, i kada god igram nogomet, vjerovat ću i nadat se nečemu više. Tako sam i vjerovao da ću dobiti i ovaj poziv u reprezentaciju', rekao je Krešić te dodao kako tu ne misli stati, već dogurati do pozicije broj jedan.

'Svatko od nas ima svoje ciljeve, napredovati, pa tako i ja. Želja mi je dogurati do mjesta golmana broj jedan u reprezentaciji.'

S obzirom na njegovu volju, hrabrost i upornost, to je i za očekivati jer sa sedam je godina bio prisiljen, zajedno s roditeljima, pod kišom granata napustiti Vukovar. I baš u znak sjećanja na rodni grad, gdje god je mogao, nosio je dres s brojem 91, kao podsjetnik na tužnu godišnjicu njegova rodnog grada.

Dolaskom u Zagreb prve je nogometne korake napravio u Buzinu, da bi potom preselio u Hrvatski dragovoljac. U nastavku karijere, s nepunih 17 godina preselio je u Njemačku te zaigrao za Stuttgart II, a potom i Eintracht Trier. Godine 2006. preselio je u Panionios, a 2009. u solunski PAOK. Od ljeta 2012. godine pod palicom je Slavena Bilića u moskovskom Lokomotivu.