ŠTIMAC BEZ BRIGA

Makedonijo, pazi se! Hrvati su u strašnoj formi!

05.10.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Izbornici vole reći kako u nacionalnoj momčadi žele samo najspremnije igrače koji su u izvrsnoj formi, pa eto u kakvom je stanju većina hrvatskih internacionalaca koji će za tjedan dana biti u kadru Igora Štimca za utakmicu protiv Makedonije

Većina naših reprezentativaca za kruh zarađuje u inozemnim ligama. Hrvata ima u Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Rusiji… Znate li u kakvoj su formi na početku sezone?

Mario Mandžukić
Popularni Mandžo je sigurno na vrhu ove liste. Šest uvodnih kola u premijernoj sezoni u Bayernu i šest pogodaka. Zaista fantastično! Toliko fantastično da se nitko u Bayernu više gotovo i ne sjeća Maria Gomeza koji je lani zabio ukupno 45 golova u 61 nastupu.

Darijo Srna
Darijo Srna i njegov Šahtar osvojili su maksimalnih 30 bodova u prvih 10 kola ukrajinskog prvenstva. Naš i Šahtarov kapetan igrao je u devet utakmica i pri tome upisao jedan pogodak i čak šest (!) asistencija. Kad se tome doda i pobjeda na otvaranju Lige prvaka protiv Nodrsjeallena i četiri boda u zahtjevnom reprezentativnom ciklusu, Srna zaista može biti super zadovoljan.

Luka Modrić
Saga oko prelaska u Real konačno je završila hepiendom, a Luka je u svega nekoliko nastupa, iako fizički više nespreman nego spreman, pokazao zašto ga je Mourinho toliko želio. Već je sada jasno kako će biti jedan od nositelja igre madridskog velikana. Usto je odigrao dva puta po 90 reprezentativnih minuta u kojima je iskazao svu razinu svog talenta. Pogotovo se to odnosi na Belgiju. U Bruxellesu je zaista bio briljantan.

Mladen Petrić

Iako se nije našao na Štimčevu popisu za Makedoniju i Wales, Mladena Petrića nikako se ne smije izostaviti. Prelazak u Fulham, jasno je nakon svega nekoliko uvodnih kola engleskog Premiershipa, bio je pun pogodak. Tri pogotka u četiri nastupa to potvrđuju. Uto ima i jednu asistenciju. Ima 31 godinu na leđima, može li još koristiti reprezentaciji? Mnogo misle da može, slažete li se?

Nikica Jelavić
Manchesteru na otvaranju ove sezone nije zabio. Zatim jest Aston Villi pa je opet mokrog baruta bio u sljedeće dva kola, da bi protiv Southamptona dvaput gađao u mrežu suparnika. Doda li se tome i jedan pogodak za reprezentaciju, onaj super važan protiv Makedonije, doći ćemo do brojke od četiri pogotka u sedam nastupa.

Vedran Ćorluka
Prelazak u novi klub zna biti stresno razdoblje, no Vedran se odmah uklopio u svoju novu momčad. Njegov i Bilićev Lokomotiv nalazi se ne 3. poziciji sa samo tri boda zaostatka za vodećim Anžijem. Primili su 12 pogodaka u 10 kola. Moglo bi bolje, no vijesti i recenzije iz Rusije puni su hvale za našeg najboljeg braniča.

Ivan Strinić
Osporavani lijevi bek ne samo da je solidno odradio utakmice protiv Makedonije i Belgije, nego je od 10, odradio devet kola u sastavu trenutačno trećeplasirane momčadi jake ukrajinske lige, Dnjipra. Sigurno ulazi u kategoriju naših inozemaca koji su vrlo dobro otvorili sezonu.

Niko Kranjčar
Niko Kranjčar zabio je četiri pogotka u osam ligaških nastupa za svoj novi klub, kijevski Dinamo. To je dobar 'score' za jednog veznjaka, pogotovo onog koji je tek došao u novi klub i koji je veći dio razdoblja u svom prošlom klubu bio na klupi. Sigurno korak naprijed u odnosu na lanjske sezone.

Ivan Rakitić
Posljednji u ovoj rubrici je Ivan Rakitić. Možda malo i uguran, ali sve zbog sjajnog odnosa prema teškim kritikama koje je pretjerano i potpuno nekonvencionalno prema njemu uputio izbornik Štimac nakon utakmice s Makedonijom. Standardni je član udarne postova Seville koja je pobijedila Real (Raketa asistirao za jedini pogodak na utakmici) i za vikend čudno (zbog pogrešaka sudaca) poražena od Barcelone. Ivan je sjajan primjer kako se jedan profesionalac mora ponašati.

U kategoriju onih koji su solidno otvorili sezonu ulaze svi ostali. Od vratarskog trojca Stipe Pletikosa, Danijel Subašić, Dario Krešić, do Manuela Pamića koji je odigrao svih 14 ovosezonskih utakmica praške Sparte te Ivana Perišića (pet nastupa, dva pogotka za Borussiju Dortmund), Ognjena Vukojevića, Ive Iličevića i njegova novog suigrača Milana Badelja

Najslabije je sezonu otvorio Gordon Schildenfeld. Šifo je jako dobro odigrao Europsko prvenstvo, tim dobrim nastupima zaslužio prelazak u bogati moskovski Dinamo, a onda je stalo. Od 10 nastupa, zaigrao je u samo pet, a momčad, koja je najavljivala lov na naslov ili barem na europska mjesta, sada grca pri kraju poretka ruske lige.