MENTALNI TRENING DA ILI NE

Mamić je hodao po staklu, a igrači mu 'plešu na rubu ponora'

29.09.2012 u 11:51

Bionic
Reading

U zagrebačkom Dinamu, barem ako je suditi po riječima sportskog direktora Zorana Mamića, zasigurno će u budućnosti posegnuti za sportskim psihologom koji bi s igračima radio skupne mentalne treninge kako bi na terenu pružili maksimum

Uostalom, Zoran Mamić i sam je na pitanje novinara tportala potvrdio da je za vrijeme 9-godišnje karijere u njemačkoj Bundesligi sudjelovao i u tzv. mentalnim treninzima.

'Dok sam igrao u Njemačkoj, znali smo imati susrete s mentalnim trenerom. Sjećam se da smo jednom prilikom hodali po staklu i radili nekakve netipične vježbe. Sa sportskom psihologijom imao sam iskustva i u trenerskoj školi HNS-a i ono što sam zapazio jest da je teško raditi s grupom', kazao je mlađi brat Mamić.

Naime, nakon intervjua za tportal.hr s prof. Amirom Zulićem, poznatim sportskim psihologom, pitanje se nametnulo samo od sebe.

Nekoliko incidenata s igračima zbog napijanja, nesportskog ponašanja ili nepoštivanja trenera dovoljan su razlog da u Dinamu razmisle o angažiranju nekoliko stručnjaka.

'Mislim da je naše igrače na tako nešto prisiliti vrlo teško, a moguće je da se pojavi i kontraefekt. Pokušavamo svih ovih godina prenositi iskustva iz Europe u granicama naših mogućnosti', pokušavao se opravdati Mamić.

No osim Waynea Rooneyja, kojeg je u intervjuu za tportal spomenuo prof. Zulić, nije na odmet spomenuti francuskog izbornika Laurenta Blanca koji je nakon debakla na SP-u u Južnoj Africi angažirao sportskoga psihologa. Rezultat? Francuzi su u kratkom periodu uspjeli vratiti samopouzdanje i kvalifikacije za EP završili su na prvom mjestu.

Jedan od ex-trenera Hajduka Edoardo Reja je spašavajući rimski Lazio od ispadanja iz Serie A, angažirao izvjesnog dr. Popolizija i 'eksperiment' se pokazao vrlo uspješnim.

Sličnih primjera iz nogometa imate koliko želite, a kada je već naglasak na Dinamu, onda bi bilo dobro da se Ante Čačić i njegovi pomoćnici posavjetuju s najiskusnijim svojim igračem Joeom Šimunićem koji je sa sportskim psiholozima surađivao u Bundesligi i jedno vrijeme u Bilićevoj reprezentaciji.

Čak je i sam Šimunić jednom priliko kazao: 'Postao sam smireniji, primjer mlađima. Psihologija je vrlo važna u profesionalnom sportu.'

Nakon svega, pokušajte samo zamisliti koliko bi Dinamo bio moćan da u njemu danas igraju iskusni i pouzdani igrači kao što su Igor Bišćan, Jerko Leko pa čak i Nikola Pokrivač (danas ni jedan od njih više ne igra u Dinamu zbog ponašanja/zalaganja).

Koliko bi uz redovite mentalne treninge sa sportskim psihologom brazilac s HR putovnicom Sammir ili pak 'nestašni' Domagoj Vida danas bili bolji igrači?

Bolji znači i puno skuplji. Naime, cijena bi im na tržištu bila puno veća nego danas i to je nešto o čemu izvršni predsjednik Zdravko Mamić svakako treba razmisliti.

Ovako će svi nabrojani igrači zauvijek ostati 'obilježeni' i u svakoj mogućoj trgovini njima, netko će postaviti pitanje: je li to onaj koji je odbrusio treneru? Je li to onaj koji je pred trenerom otvorio pivo?

Zoran Mamić je kao igrač hodao po staklu i radio je mentalne treninge, a čini se da pojedine zvijezde Dinama sve češće 'plešu na rubu ponora' i igraju se živcima (prisilni mentalni trening) svojih poslodavaca.