SLUČAJ REFLEKTORI

Španjolci o sabotaži: Neke lokalne lige su bolje organizirane

24.09.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Dan nakon što je zbog sabotaže električnih kablova odgođena utakmica 5. kola španjolskog nogometnog prvenstva između Rayo Vallecana i Real Madrida, španjolski mediji naveliko su kritizirali novonastalu situaciju

Jedan od najglasnijih bio je urednik Marce Roberto Palomar protiv kojeg je nedavno tužbu podigao trener Real Madrida Jose Mourinho.

'Četiri ili pet radnika na krovu radi, dok njih stotine gleda. Gdje smo to prije vidjeli? U Španjolskoj naravno', piše Palomar

'Slika radnika koji ne vadeći cigaretu iz usta pokušava spojiti kablove s ljepljivom vrpcom je metafora za banana republiku od lige. Ludi termini početka utakmica, nagomilani dugovi, pad u posjećenosti stadiona, sabotaža utakmice koja je proglašena kao visokorizična i klubovi koji ne zadovoljavaju osnovne zahtjeve profesionalnog natjecanja. Postoje lokalne lige koje su bolje organizirane', dodaje novinar prorealovski nastrojenog dnevnika.

Kolumnist drugog španjolskog sportskog dnevnika Asa Alfredo Relano zaključuje kako je incident novi težak udarac imidžu španjolskog nogometa u svijetu budući da je susret između Rayo Vallacena i Real Madrida trebao biti televizijski prikazan u 150 zemalja diljem svijeta.

'Suočeni smo s novom vrstom zločina: nogometnim terorizmom. Policija mora pronaći krivce i privesti ih pravdi', piše Relano.

Utakmica Raya i Reala na stadionu Campo de Futbol de Vallecas u Madridu je trebala prvotno biti odigrana u nedjelju s početkom u 21.30h. Novi termin odigravanja predviđen je za večeras u 19.45h.

Dopredsjednica Madridske gradske skupštine Cristina Cifuentes, koja je trebala predstavljati instituciju na neodigranoj utakmici petog Primerina kola između Rayo Vallecana i Real Madrida, najavila je opsežnu istragu.

'Osobno ću je naložiti jer moramo pronaći krivce za sabotažu današnje utakmice', jasno je i glasno poručila gradska političarka.

Kada su predvečer na Vallecasu, stadionu manjega madridskog prvoligaša, pokušali upaliti rasvjetu, primijetili su da sijalice na zapadnoj strani stadiona nisu u funkciji. Ubrzo je primijećeno da je problem mehaničke prirode: netko je doslovno prerezao strujne kablove do reflektora.

'Oba su kluba bila voljna odigrati utakmicu, no to im jednostavno nismo mogli omogućiti', dodala je Cifuentes rekavši također kako se 'nada da će se utakmica odigrati, premda nije sigurna hoće li kvar i dotad biti otklonjen'.