Nogomet E TO JE DUG

Španjolski klubovi državi duguju 752 milijuna eura!

  • Autor: TS
  • 20.9.2012 22:05:45
  • 20.9.2012 22:03:23

Crne prognoze temelje se na nerazumnom trošenju španjolskih profesionalnih nogometnih klubova iz Primere i Segunde. Prema podacima za sezonu 2010/11, zajednički su klubovi uprihodili 1.7 milijardi eura, dok su prijavili 1.83 milijuna eura rashoda

Španjolski ministar Sporta Miguel Cardenal izvijestio je u četvrtak da ukupni dug španjolskih prvoligaških i drugoligaških nogometnih klubova prema državi iznosi 752 milijuna eura.

Kazao je ministar da se i dalje radi o golemom dugovanju, ali i istaknuo da je u posljednjih nekoliko godina isti drastično umanjen.

Njegovo zadovoljstvo, međutim, ne dijeli poznati španjolski sportski ekonomist Jose Maria Gay de Liebana, koji tvrdi da je španjolski klupski nogomet zapravo na izdahu:

'Španjolski nogomet umire. To je jedina realnost. Po mojim procjenama, mnogi će klubovi nestati u pet sljedećih godina'.

Crne prognoze Gay de Liebana temelji na nerazumnom trošenju 42 španjolskih profesionalnih nogometnih klubova iz Primere i Segunde. Prema podacima za sezonu 2010/11, zajednički su klubovi uprihodili 1.7 milijardi eura, dok su prijavili 1.83 milijuna eura rashoda. Takav je način poslovanja, već dugo ponavlja Gay, neodrživ.

Kao veliki problem klupskog nogometa svjetskih i dvostrukih uzastopnih europskih prvaka Gay je naveo raspodjelu novca od televizijskih prava, koja je posložena na način da ogromnim iznosom stimulira dva najbolja kluba.

'Rastu i dalje samo Barcelona i Real, dok svi drugi tonu', zaključio je Gay.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku