PRIOPĆENJE!

Čičak i HHO imenovali medije koji 'mrze HNS'

09.09.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Hrvatski Helsinčki Odbor objavio je u nedjelju priopćenje koje se odnosi na utakmicu Hrvatska Makedonija, u kojem se osim pregleda problema na tribinama prozivaju poimence i hrvatski mediji i novinari zbog mržnjeprema HNS-u

Valja naglasiti da mediji EPH vrve člancima punim govora mržnje i govora iz mržnje protiv Hrvatskog nogometnog saveza, pojedinih klubova i pojedinaca

Hrvatski helsinški odbor (HHO) u sklopu projekta 'Izravna prevencija naviojačkog nasilja' objavio je priopćenje koje se odnosi na utakmicu Hrvatska Makedonija. Priopćenje donosimo u cijelosti. Priopćenje potpisuje predjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak.

'U sklopu projekta Izravna prevencija navijačkog nasilja, promatrači HHO-a zabilježili su slijedeća događanja vezana uz međunarodnu nogometnu utakmicu između Hrvatske i Makedonije, odigrane u Zagrebu 7. rujna 2012. u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu.

Usprkos činjenici da je dio medija, predvođen izdanjima Europapress Holdinga (EPH), objektivno gledajući, pozivao navijače na bojkot utakmice, pravdajući to argumentom preskupih ulaznica, na stadionu Maksimir okupilo se oko 15 000 navijača (u skladu sa Zakonom, stadion ima brojače ulaznica).

Valja naglasiti da inače mediji EPH (Jutarnji list, Slobodna dalmacija i drugi) vrve člancima punim govora mržnje i govora iz mržnje protiv Hrvatskog nogometnog saveza, pojedinih klubova i pojedinaca. No jednako tako i protiv HHO-a zbog pokrenutog projekta Izravna prevencija navijačkog nasilja (autori Romana Eibl, Alen Lisički, Jurica Pavičić, ali i pojedini novinari iz drugih medija). Vokabularom i iskazanom mržnjom neodoljivo podsjećaju na medijsku atmosferu iz vremena režima Franje Tuđmana.

Medijsku scenu upotpunio je i portal Index, koji je 'slučajno', uoči utakmice objavio članak s fotografijama transparenta koje su na ogradi sjedišta Hrvatskoga nogomentnog saveza u Rusanovoj ulici objesili 'navijači', a glasio je 'Navijačko ujedinjenje za vaše uništenje'. I jedno i drugo bilo je priprema za stvaranje negativne atmosfere unaprijed, protiv hrvatskoga nogometa, a što se samo djelomično ostvarilo tijekom utakmice.

Manja grupica od nekoliko desetaka navijača na sjevernoj tribini pokušavala je nametnuti usklike kao što su 'jebo vas Štimac', 'HNS pederi, nogomet ste sjebali', 'jebo vas Mamić', a 'podršku' nogometašima na terenu pružali su skandiranjem ''igrajte pičkice''. Ovo navijanje nije prihvatio najveći broj gledateljstva, osim jednako tako male grupice, očito strateški raspoređenih navijača na istočnoj tribini. Dio gledatelja utakmicu je, uz korektno navijanje, nezadovoljnih igrom i rezultatom hrvatske nogometne vrste, popratio zvižducima.

Samu činjenicu da navijači nacionalne momčadi unaprijed diskvalificiraju vlastitog izbornika, igrače i nogometni savez šokirao je i trenera Reala Madrida Jose Mourinha, nazočnog na utakmici, kao i rukovodstvo Makedonskoga nogometnog saveza. Njihova je zajednička poruka da je ovakvo navijanje na stadionu za nacionalnu momčad kod njih nepojmljivo.

Jedino što je ujedinilo gledatelje, osim povremene snažne podrške nacionalnoj momčadi i radosti zbog postignutog zgoditka, je zajedničko skandiranje (u 61. minuti), fašističkog poklika 'za dom - spremni', što je bio službeni pozdrav u vrijeme Pavelićeva fašističkog ustaškog režima, a postao je uobičajena pojava na nogometnim utakmicama hrvatske nogometne vrste.

Nakon utakmice policija je privela 15 navijača, pripadnike Armade (navijača HNK Rijeka), zbog tučnjave sa zaštitarima, kao i pripadnike Torcide (navijača HNK Hajduka) i Bad Blue Boysa (navijača GNK Dinama), zbog međusobnog fizičkog obračuna'.