TOP ANALIZA

Makedonija igra defanzivni nogomet: Cilj je ne primiti gol!

07.09.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Kvalifikacijska utakmica za SP 2014. između Hrvatske i Makedonije na community portalu Tribina.hr izazvala je veliko zanimanje

Tako je korisnik Tribine aksma naglasak stavio na gostujuću reprezentaciju s najavom sastava za koji se očekuje kako će istrčati na maksimirski travnjak.

U iščekivanju prve utakmice novog kvalifikacijskog ciklusa zadnja dva dana sam odradio 'domaću zadaću', a tema je bila reprezentacija Makedonije, što će ujedno biti i prva natjecateljska utakmica Hrvatske pod novim vodstvom.

Do sada Makedonci nisu nastupali na velikim natjecanjima. Najbliže SP-u su se približili u kvalifikacijama za Južnoafričku Republiku kada su završili kao četvrti u skupini iako su ostali u igri za prolaz sve do zadnjeg kola u kojem su poraženi od Norveške 2:1.

Najzvučniju pobjedu dosad Makedonci su upisali upravo protiv nas 2007. u kvalifikacijama za Euro u Austriji i Švicarskoj, nadvisili su nas sa 2:0. Strijelci su bili Maznov i Naumoski koji više nisu u kadru reprezentacije. Najviši Fifin ranking im je 46. mjesto 2008. godine nakon pobjede nad Škotskom.

U petak u Maksimiru svjedočit ćemo i debiju dvojice izbornika. Dok je naš Štimac imao prije barem jednu prijateljsku utakmicu sa Švicarcima, za njegovog makedonskog kolegu Janevskog ovo je vatreno krštenje. Jedan od prvih poteza Janevskog bio je nepozivanje do sada nezaobilaznog napadača Naumoskog koji je s Pandevom kod svih prijašnji izbornika činio prvi napadački tandem. Treba napomenuti da je Janevskovo postavljanje na klupu izazvalo podosta priča i tračeva da je tu instaliran po političkoj crti iako su se svi igrači i većina javnosti zalagali da na klupu sjedne nama dobro poznati Goce Sedlovski.

Registrirajte se na Tribini.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika aksma.


Jedan od stupova obrane Makedonije je 27-godišnji Goran Popov koji je ovoga ljeta prešao iz redova Dinama iz Kijeva u redove premierligaša WBA. Popov se najbolje snalazi na lijevoj strani obrane gdje može igrati beka i stopera.

Na desnoj strani obrane Čedo Janevski ima na raspolaganju Daniela Georgievskog koji je prošao Dinamovu omladinsku školu, a momentalno je član Steaue iako je ove godine za njih ubilježio samo četiri nastupa. Ovaj nekadašnji član Šibenika prema Transfermarktu trenutačno vrijedi između 800 i 900 tisuća eura. Među mogućnostima za desnu stranu obrane našao se i Aleksandar Todorovski kojeg se je prošle godine dovodilo i vezu s Hajdukom, no od transfera ipak na kraju nije bilo ništa.

Nikolče Noveski na poziciji stopera je jedan od najstandardnijih i najpouzdanijih igrača Makedonske izabrane vrste. Od 2004. je član Mainza za koji je upisao više od 240 nastupa, dok je dres reprezentacije odjenuo 51 put. Riječ je o igraču visokom 190 cm koji se bolje snalazi u zraku nego kada se lopta spusti na tlo i sigurno će naši Jelavić i Mandžukić imati poštenog protivnika za zračne dvoboje.

Ukoliko Noveski djeluje impresivno u sredini obrane sa svojih 190 cm, što tek reći za njegovog suigrača na stoperskoj poziciji Vanču Šikova koji je 4 cm viši. Riječ je o igraču ukrajinskog Volyn Lutska za koji je od 2011. upisao 34 nastupa. Iako Makedonska momčad s ovom dvojicom gorostasa u zadnjoj liniji dobiva na čvrstoći i igri glavom gubi na brzini i motoričnosti obrane. Od stopera na klupi Janevski ima još Daniel Mojsova koji je standardan u Vojvodini, a po profilu odgovara već spomenutom dvojicu stopera (visok 190 cm).

Portugal - Makedonija 0-0

U veznom redu Makedonije jedno je mjesto rezervirano za Veliču Šumulikoskog. Drugi igrač po broju nastupa za Makedoniju (80) i najstandardniji igrač od momentalno aktivnih. Svaki izbornik ga je do sada vidio kao neizostavan kotačić momčadi. Riječ je o veznjaku kojem navijači znaju tepati 'balkanski Gerrard' iako je kvalitetom daleko od velikog Engleza radi se ipak o jednom vrlo solidnom igraču koji je osim defenzivnih zadaća u stanju i kvalitetno razigravati i povezivati linije momčadi za koju igra.

U veznom redu Janevski ima na raspolaganju još Nikola Gligorova i Muhamed Demirija koji su više destruktivci i najbolje se snalaze na poziciji zadnjeg veznog. Uz njih, tu je još Stefan Spirovski (1990) koji podjednako kvalitetno igra u oba smjera, no riječ je o još mladom nedokazanom igraću.

Od ofenzivnih veznjaka, tu je Darko Tasevski koji nastupa za momčad Kiryat Shmona; riječ je o tipičnom ofenzivnom veznom koji se najbolje snalazi iza leđa napadača. Mislim da će upravo on biti ključan igrač u kreaciji ofenzivne igre Makedonije. Još jedna opasnost koja će prijetiti našoj obrani je igrač kojeg je Hrvatska javnost imala priliku upoznati u dva susreta između Dinama i Maribora – Agim Ibraimi. Riječ je o kvalitetnom ofenzivnom veznjaku koji podjednako dobro igra lijevom i desnom nogom te može također igrati na obje strane.

Kada se pogleda popis svih veznjaka Makedonaca, primjetno je da osim Ibraima nemaju nijednog tipičnog okomitog krilnog igrača, pa se tako može očekivati da na desnom krilu zaigra neki od napadača.

Igrači za Hrvatsku i Škotsku

Vratari: Bogatinov (Karpaty), Pačovski (Mechelen), Naumovski (Dinamo Bukurešt)
Braniči: Grnčarov (Botev Plovdiv), Georgievski (Steaua), Todorovski (Polonia), Noveski (Mainz), Šikov (Volyn), Mojsov (Vojvodina), Popov (WBA), Lazevski (Partizan)
Vezni igrači: Gligorov (Alki Larnaca), Demiri (Thun), Šumulikoski (Tianjin), Spirovski (Borac Čačak), Tasevski (Ironi Kiryat Shmona),  Ibraimi (Maribor)
Napadači: Hasani (Wolfsburg), Tričkovski (Club Brugge), Ristić (Suwon), Pandev (Napoli), Ivanovski (Astra Ploieşti), Trajkovski (Zulte Waregem)

Pretpostavljam da će prednost imati dvojac Tričkovski i Hasani, a tko će od njih startati od prve minute, teško je pogoditi jer se radi o igračima sličnih karakteristika i kvalitete. Osnovna zadaća veznog reda Makedonije je da pomaže obrani i da pokuša limitirati suparnički učinak, dok je kreacija i igra prema naprijed u drugom planu.

Veću slobodu u igri ima samo Tasevski, dok čak i Šumulikoski ima podosta defenzivnih zadataka. Njihova igra se temelji na preskakanju linija dugim loptama i čekanje svoje šanse iz kontre ili polukontre koju bi trebao povući malo prije spomenuti dvojac Ibraimi i Tasevski

Nepozivanje Naumoskog otvorilo je vrata prve momčadi Stevici Ristiću koji bi zbog svoje fizičke snage trebao ući u borbu s našim stoperima i pokušati primati i spuštati lopte za Pandeva, Ibraimia i Tasevskog.

Zbog načina na koji Makedonci igraju mislim da bi se Ristić mogao dobro uklopiti u momčad jer je korpulentan i fizički snažan napadač, a to je nešto bez čeg je igra s dugim loptama prema naprijed nezamisliva. Uz njega, tu će sasvim sigurno biti i najveća ikona makedonskog nogometa Goran Pandev koji i dalje igra u Seriji A, ali učinak mu pada iz sezone u sezoni i nije ni on ono što je bio prije nekoliko godina.

Makedonci su u zadnji deset utakmica uspjeli upisati samo tri pobjede, i to protiv 'slabašnih' Azerbajdžana, Andore i Lihtenštajna, dok su gubili od Rusije, Armenije i Luksemburga

Mislim da se iz svega gore navedenog može zaključiti kako je Makedonija prvenstveno defenzivna momčad i smatram da su priče kako će se pokušati s nama nadigravati smiješne i neutemeljene. U zadnjih deset nastupa samo su jednom ušli u utakmicu otvoreno i primili su četiri komada od Armenije!

Makedonci su u zadnji deset utakmica uspjeli upisati samo tri pobjede, i to protiv 'slabašnih' Azerbajdžana, Andore i Lihtenštajna, dok su gubili od Rusije, Armenije i Luksemburga.

Najpozitivniji rezultat je 0:0 s Portugalom ove godine. Koliko god ohrabrujuće zvuči podatak da je Makedonija u zadnjih deset susreta primila samo sedam pogodaka, činjenica da su u istom periodu zabili samo šest golova je nešto što itekako treba zabrinuti novog izbornika.

Makedonija igra defanzivni nogomet u kojem je prvenstveni cilj ne primiti gol. Direktna posljedica takve nogometne filozofije je igra s malo golova, utakmice najčešće završavaju 0:0, a samo su im Armenija i Luksemburg od zadnjih 10 suparnika uspjeli zabiti više od jednog gola. Prema informacijama do koji sam uspio doći, možemo očekivati da će nastupiti u formaciji 4-4-2 te mislim da će to vjerojatno izgledati ovako:

Mislim da je za Hrvatsku ključno da spusti loptu na zemlju te da se kroz pas igru približi protivničkim vratima. Za razliku od nastupa na Euru, mislim da visoki ubačaji možda i ne bi bili najsretnije rješenje jer Makedonija posjeduje izuzetno visoke obrambene igrače kojima je igra glavom jača strana.

U Maksimiru ćemo svjedočiti debiju dvojce izbornika. Dok je Štimac imao prije barem jednu prijateljsku utakmicu,  njegovom makedonskom kolegi Janevskom ovo će biti vatreno krštenje

Dvojac visokih, 'teretnih' stopera Makedonije donosi prednost u skok igri i čvrstoći, no isto tako upravo zbog toga gube na brzini i motoričnosti obrane, pa bi ih trebalo pokušati napasti nisko. Kao savršeno rješenje za napad u ovom susretu vidim Eduarda, iako je logično očekivati da ponovo zaigra 'skriven' u veznom redu.

Zašto Eduardo? Zato što je igrač poteza koji ovakvu 'tešku' obranu može izbaciti jednim trenutkom 'brazilske genijalnosti'. Osim toga, to je igrač koji se najbolje od svih naših napadača snalazi s loptom na malom prostoru, a kada protivnik igra s deset igrača iza lopte, prostora je uvijek malo.

Što se tiče veznog reda, tu je neizostavni Lukica koji će osim kreacije igre voditi bitke sa Šumilkoskim, kojeg bih obilježio kao ključnog igrača u povezivanju njihovih linija. Ukoliko Luka Modrić uspije njega limitirati, mislim da će Pandev i Ristić ostati u potpunosti odsječeni u napadu. Iza Modrića bi trebao zaigrati Vukojević koji se mora potući s Tasevskim koji je jedini uz Šumikoskog donekle sposoban za kreaciju.

Zaustavljanje spomenutog dvojca bit će ključno i ukoliko u tome uspijemo, mislim da nam Makedonija ne bi smjela ozbiljnije zaprijetiti. Na krilima vidim Perišića te ovaj put 'skrivenog' Mandžukića koji su brzi i okomiti igrači te znaju proći jedan na jedan, što, kada se igra protiv 'bunkera' - može biti i presudno.

Obrana standardna: Srna, Vida, Šifo, Strinić. Smatram da smo daleko kvalitetniji u svim segmentima igre i na svim pozicijama te bi sve drugo osim tri boda bio - neuspjeh.