TOP ANALIZA

Hoće li se Nizozemci svađati ili konačno igrati?

06.09.2012 u 20:59

Bionic
Reading

Od Nizozemske se kao i uvijek može očekivati svašta - od atraktivnog nogometa i puno golova, do standardnog nizozemskog scenarija ukoliko sve ne krene dobro: izbacivanja igrača iz momčadi, međusobnih sukoba, odbijanja igranja, kompletnog raspada sustava i klimanja trenerske stolice

Igrači za utakmice s Turskom i Mađarskom

Vratari: Maarten Stekelenburg (Roma), Michel Vorm (Swansea City), Tim Krul (Newcastle United)
Obrambeni igrači: John Heitinga (Everton), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Nick Viergever (AZ Alkmaar), Ron Vlaar (Aston Villa), Jetro Willems (PSV)
Vezni igrači: Jordy Clasie (Feyenoord), Urby Emanuelson (AC Milan), Leroy Fer (Twente), Wesley Sneijder (Inter), Kevin Strootman (PSV)
Napadači: Bas Dost (Wolfsburg), Klaas Jan Huntelaar (Schalke), Dirk Kuijt (Fenerbahce), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern).

Nizozemska je sve do nedavno bila poznata kao reprezentacija koja igra napadački i atraktivno ali rijetko kad osvaja trofeje, točnije, to joj je pošlo za nogom samo jednom, na Euru 1988. Po igračkom kadru je Nizozemska sigurno favorit skupine.

Stekelenburg je solidan i stabilan prvotimac na poziciji golmana.

Premda su u zadnjih nekoliko godina znali odigrati vrlo tvrde utakmice s jakim oslanjanjem na obranu, obrana im je slabiji dio momčadi. Stoperski par im se uglavnom sastojao od kombinacije Heitinga, Mathijsen dok je na Euru priliku dobio i Vlaar. Ako ćemo suditi po prijateljskoj utakmici s Belgijom, problema u obrani svjestan je i Van Gaal koji je pet zamjena iskoristio za ubacivanje tri obrambena igrača, vjerojatno kako bi provjerio njihove mogućnosti.

Tako su priliku dobili 20-godišnji stoper Feyenoorda Stefan de Vrij, 23-godišnji stoper iz AZ-a Nick Viergever i 20-godišnji igrač Feyenoorda Bruno Martins Indi, uključen u akcije prilikom oba gola postignuta protiv Belgije, koji može igrati lijevog beka i stopera. Svoj trojici je to bio debi za nacionalnu vrstu.

Stanje na bokovima djeluje znatno bolje. Na lijevom beku se od Eura ustalio Jetro Willems, najmlađi igrač koji je ikada zaigrao na Euru. Za poziciju desnog beka vodit će se dvoboj između nove akvizicije PSG-a, trenutno izostavljenog iz reprezentacije, Gregoryja van der Wiela, nasljednika njegove pozicije u Ajaxu Ricarda van Rhijna i novog člana reprezentacije, Feyenoordovog Daryla Janmaata. Pokrivenost oba boka s mladim i perspektivnim igračima mogla bi biti Nizozemska snaga u nadolazećem razdoblju i na to bi trebalo obratiti pažnju.

Ako je barem dio glasina o odnosima u momčadi točno, Van Gaal će imati veliki problem održati mir

U sredini terena se u zadnjih nekoliko godina vodila rasprava o paru Van Bommel i De Jong. Poznata je Cruyffova kritika ovog para i njihovog utjecaja na igru Nizozemske. Smatrao je, opravdano po mome mišljenju, da korištenje dva destruktivca koji nisu toliko dobri u distribuciji lopte bitno usporava nizozemsku igru radi čega su se često suočavali s napadanjem na postavljenu obranu i to je također zahtijevalo da se Sneijder više vraća nazad po loptu radi čega se dodatno trošio i manje je pružao potporu napadu. Ova debata je konačno zaustavljena van Bommelovim povlačenjem iz reprezentacije nakon Eura.


U utakmici protiv Belgije Van Gaal je startao s trojicom u veznoj liniji, De Jongom, Sneijderom i Van der Vaartom što je bliže tradicionalnom nizozemskom pristupu premda De Jong i dalje odskače i vjerojatno je bio najlošiji pojedinac u utakmici s Belgijom te je izostavljen s popisa za iduće dvije utakmice. Njega bi mogli zamijeniti PSV-ov Kevin Strootman, Twenteov Leroy Fer, Feyenoordov Jordy Clasie, a mogao bi uskočiti i Newcastleov Vurnon Anita, u nekoj kombinaciji ili pojedinačno, ovisi kako Van Gaal odluči postaviti igru.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika psellus.

Kako idemo prema ofenzivnijem dijelu veznog reda. vidjet ćemo da je s popisa izostavljen Van der Vaart, uz van Gaalovo obrazloženje da se zbog transfera nije mogao dostatno posvetiti igri. U momčad su ušli Wesley Sneijder i Milanov Urby Emanuelson. Da će biti uvršteni za naknadne utakmice, nadaju se i Adam Maher koji je debitirao protiv Belgije i Siem de Jong koji su s još nekoliko igrača otpali sa šireg popisa za početak kvalifikacija.

Napadački potencijal Nizozemske je fascinantan. Ne treba posebno predstavljati Van Persieja, Robbena i Huntelaara. Na popisu je i veteran Dirk Kuyt, 196 cm visoki Wolfsburgov napadač Bas Dost koji je u protekle dvije sezone s Heerenveenom postigao 47 pogodaka u 66 nastupa, i PSV-ovi višenamjenski napadači Jeremain Lens i Luciano Narsingh. Za mjesto u napadu kandidiralo je još nekoliko imena, Luuk de Jong, Ola John, Ibrahim Afellay koji je izostavljen s popisa iz istog razloga kao i van der Vaart a kako će odmicati kvalifikacije priliku možda, ovisno o tome hoće li opravdati superlative kojim su ga častili u mlađim kategorijama, dobije i devetnaestogodišnji Luc Castaignos koji se ove sezone vratio iz Intera u Nizozemsku, u Twente.

Nakon neuspjeha na Euru za izbornika je postavljen Luis van Gaal. Malo je reći da me je to iznenadilo. Radi se o nesumnjivo velikom stručnjaku čije je razumijevanje nogometa daleko bliže onome što Nizozemci žele gledati od onoga što su gledali pod van Marwijkom, ali se u isto vrijeme radi o treneru iza čijih su angažmana često znali ostajati repovi sukoba s igračima i upravama. Postaviti njega na čelo reprezentacije koja je gotovo u pravilu potresana međusobnim trzavicama od kad se probila na veliku scenu u sedamdesetima je u najmanju ruku riskantno.

Ako je barem dio glasina o odnosima u nizozemskoj reprezentaciji koje su se širile za vrijeme Eura točno, Van Gaal će imati veliki problem održati mir, a dosadašnje iskustvo pokazuje da mu to ide jednako uspješno kao benzinu gašenje požara. Udaljavanje Van der Vaarta iz reprezentacije za ove dvije utakmice možda je i imalo veze s njegovom pobunom na Euru, ali u reprezentaciji postoji još mnogo navodnih zategnutih odnosa. Također ima hipoteku neuspjeha iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002., što je simbolički obilježilo kraj jedne od najtalentiranijih nizozemskih generacija.

Što se igre tiče, pretpostavljam da će pokušati promijeniti način igre s ciljem da Nizozemska prestane biti 'broken team'. Pitanje je kako će na to igrači iz napadačkog dijela reagirati, jer to vjerojatno znači da će dobiti dodatne zadaće u obrambenom dijelu igre, i hoće li se nizozemska obrana, bez dva razbijača ispred sebe, biti u stanju nositi s ozbiljnijim protivnicima.

Napadački potencijal Nizozemske je fascinantan. Ne treba posebno predstavljati van Persieja, Afellayja, De Jonga, Kuyta, Robbena, Huntelaara...

Posebna zanimljivost je da je na popisu 23 igrača njih 10 sa 23 ili manje godina, a još nekoliko ih je bilo na širem popisu. Nizozemska je očito krenula u pomlađivanje momčadi što otvara pitanje iskustva u velikim utakmicama premda je upravo van Gaal sredinom devedesetih uspješno vodio Ajax koji je postao prvak Europe s momčadi nešto starijom od 23 godine.

Ukratko, od Nizozemske se kao i uvijek može očekivati svašta - mnogo mladih igrača, vjerojatno atraktivniji nogomet nego zadnjih par godina, puno zabijenih i lako moguće podosta primljenih golova. Ako sve ne krene dobro možda ćemo gledati i standardni nizozemski scenarij, izbacivanje igrača iz momčadi, međusobne sukobe, odbijanje igranja, kompletan raspad sustava i klimavu trenersku stolicu.

Kako god bilo, Nizozemska će nas vjerojatno opet uveseljavati.

Belgija - Nizozemska 4:2