NACIZAM NA TRIBINAMA

I Bilićev klub uvučen u huliganski rat Moskva - Kavkaz

29.08.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Od početka nove sezone huligansko-navijački rat prolijeva zlo po ulicama Moskve, Sankt Peterburga i drugih gradova Rusije. U žiži se odnedavno našao i FK Lokomotiv koji vodi hrvatski stručnjak Slaven Bilić

Naime, fanatici nekoliko moskovskih prvoligaških nogometnih klubova te peterburškog Zenita ujedinili su se u neonacističkom nastupu prema navijačima FK Anži, umjetnog superkluba iz dalekog kavkaskog Dagestana.

UEFA ne dozvoljava Anžiju igrati domaće utakmice u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, jer tamo već godinama traje kaotični de facto rat s islamističkim skupinama. S obzirom da je to uvjerljivo najnestabilniji dio današnje Europe, igrači i stručni stožer Anžija žive u bazi pored Moskve, a u Mahačkalu dođu samo odigrati susrete ruskog prvenstva.

No otkako igra Europsku ligu, Anži je počeo koristiti stadion moskovskog Lokomotiva. Oko Bilićevog kluba ne skuplja se toliko militantnih grupa kao oko Spartaka ili CSKA, ali mnoge od njih sada su se ujedinile u mržnji prema abnormalno bogatom klubu s Kavkaza koji vodi bivši ruski izbornik Guus Hiddink i u čijem napadu igra kamerunska 'pantera' Samuel Eto'o. Oni dolaze na europske mečeve Anžija da bi urlikanim psovkama vrijeđali Kavkaz, izazvali nacionalističke ruske parole, bacali baklje s tribina i stvarali pogromašku atmosferu usred multikulturalne Moskve. TV reporteri su se, kako javlja Lenta, u maniri hrvatskih kolega pokušavali praviti da s tribina ne odjekuju zvuci i prizori nacističkog manifesta.

U Rusiji se samo proteklog tjedna dogodila serija masovnih tučnjava. U Moskvi su uhićeni deseci huligana. U Sankt Peterburgu pogromaška rulja napada Kavkažane po kafićima. Broj teško ozlijeđenih još se utvrđuje, a u nekim sukobima navodno je osim noževa korišteno i vatreno oružje. Dvoje Peterburžana navodno je stradalo na gostovanju u Mahačkali, ali policija to demantira.

Otkako je Anži kupio kavkaski oligarh i iskusni političar Sulejman Kerimov, klub ima nevjerojatne izvore novca i stanovito političko pokroviteljstvo (to izluđuje ruske tribinsko-ulične šoviniste iz metropole), ali moć Anžija je umjetna i njeno naličje je da taj klub u Rusiji zapravo nema dom. Stoga su navedene grozote navele njegovog napadača Šamila Lahijalova da predloži da Anži svoje domaće tekme u europskim natjecanjima igra – izvan Rusije.