Real kao izazov

Luka Modrić (ni)je svjetska klasa

28.08.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Vjerojatno najduža trakavica transfera u posljednje dvije sezone privedena je kraju; Luka Modrić novi je član madridskog Reala, a odšteta iznosi 42 milijuna eura. Potpisao je na pet godina uz neto plaću od 4,5 milijuna eura

Na pitanja 'koliko može Modrić pomoći Realu', 'očekujete li ga od početka u prvom sastavu' ili 'koji su razlozi loših Realovih rezultata s početka sezone?' dobili smo i velik broj analiza našem web communityju Tribina.hr, a jednu od najboljih analiza napisao je korisnik Mac316

Zabava je gotova, vicevi mogu prestati, treći najpraćeniji sportski događaj godine u nas, nakon Eura i Olimpijade, transfer Luke Modrića u Real je proveden i završen. Nema se smisla vraćati na melodrame i real-time fantazije koje smo čitali cijelo ljeto, ostavimo to povijesti. Gledajmo prema naprijed, Luka Modrić je dobio ono što je tako jako želio, postao je igrač Reala. Još neka odradi par slikanja i protokolarnih izjava pa možemo krenuti na ono što će Modrića definirati kao igrača, vrhunskog ili ipak samo dobrog.

Kao jedan od suosnivača kluba onih koji nisu fascinirani čarobnjaštvom Modrića ovdje na Tribini želim prvo istaknuti da ni pod razno ne mislim da je Luka Modrić loš igrač, naprotiv. Neke kvalitete koje ima zaista malo igrača u svijetu, a sasvim sigurno nijedan naš. Želim Modriću sreću i zdravlja u Realu, oboje će mu trebati jer dolazi u najjaču moguću konkurenciju gdje ni sama kvaliteta nekad nije dosta ni za klupu.

Sad kad sam obavio svoj protokolarni dio pokazivanja poštovanja Modriću, da krenem s poantom. Što god bilo tko tu, a većinu mišljenja jako cijenim, ili bilo gdje drugdje izjavi ili misli, Luka Modrić nije svjetska klasa. Jako je uzak krug igrača koje možemo zvati svjetskim klasama, to su igrači koji u kontinuitetu odlučuju utakmice svojih klubova i reprezentacija, igrači koji igraju u najjačoj konkurenciji i isplivaju na vrh i na kraju igrači koji su barem neke velike trofeje već i osvojili.

Mac316

Član tribine čiju smo analizu izabrali za ovu temu. Uključite se i vi u raspravu na Tribina.hr.

Što od toga je Luka Modrić? Koliko god okretali, iznosili i uljepšavali čak i najbeznačajnije statistike, nitko sa zdravim parom očiju ne može reći da Luka u kontinuitetu odlučuje utakmice Tottenhama, a još manje naše repke. Ima sjajnih poteza, ima i nekih ključnih, ali kontinuitet glavnih rola nema od Dinama a to je, složit ćemo se, ipak nekoliko nivoa niže od svjetskih klasa.

Modrić je bio igrač Tottenhama, stabilnog Premierligaša, dakle igrač u najboljoj ligi svijeta. Ali Tottenham nije blizu vrha, a i one jedne sezone koje je bio ne možemo biti toliko subjektivni da te zasluge pripišemo najviše Modriću. Bilo je tu i Van der Vaarta, Croucha, Defoea, odličnog Balea, a čak i Nike Kranjčara koji je preuzeo neke glavne role dok je Luka liječio ozljedu. Tottenham je u tom periodu igrao samo jednu Ligu Prvaka, ne preloše, ali ni nevjerojatno dobro. Jedna LP za klub takvih ulaganja je malo, makar je konkurencija strašna.

Proglašavati igrača koji je jednom vidio LP - a inače životari u Europskoj ligi, koju mu vlastiti klub ni ne želi igrati, svjetskom klasom je neumjesno. Trofeji? Ako zanemarimo one s Dinamom koji nisu relevantni za ovaj nivo, jasno je da ih Luka nema. Dakle, on ne zna ni kako je u rukama imati ono što svi njegovi novi suigrači smatraju pod normalno, barem borbu za te trofeje do zadnjih dana sezone. Opet, to nije nivo svjetske klase.


Sad kad smo rekli što Luka Modrić nije, ajmo reći ono što je. Od ranih dana HNL-a se vidjelo da je riječ o igraču koji je netipičan za našu ligu. Igrač koji i trči i zna, obično smo imali u svakom vezistu samo jedno od toga. Puno prije nego što je prešao u Englesku je prerastao našu ligu i mogao u njoj, figurativno, igrati jednom nogom. Nakon male prilagodbe Tottenhamu, i tamo počinje pokazivati ono što zna, što je puno. Ali, više nije izrazito dominantan igrač na terenu. Pretvara se više u servisera, koji ne griješi, koji zadatke u sredini odrađuje na visini, ali koji je toliko samozatajan da je ponekad iritantno, a sasvim sigurno nije impresivno da ga se proglašava svjetskom klasom.

Može se reći da je igrom sazrijevao i na neki način i postajao bolji, ali se udaljavao od onog što smo svi u Hrvatskoj priželjkivali da bude, matchwinner. Ne nužno golovima ili asistencijama, ali sposobnošću koju samo klase imaju, da preuzme utakmicu, da učini da se utakmica odvija po njegovim notama. To osobno dugo nisam vidio od njega, a kad smo ga ispraćali iz HNL-a, ne može mi nitko reći da ga nismo zamišljali u baš takvim rolama. Odličan pregled igre, odlično pokrivanje terena, diktiranje tempa, promjena strana, malo pogrešaka: sve pet.

Ali bez primjetnijeg učinka na rezultat, može li to biti dovoljno za svjetsku klasu? Bismo li igrača s tim karakteristikama i takvom statistikom proglašavali svjetskom klasom da se ne radi o našem Hrvatu? Mislim da ne bismo. Ali sve te karakteristike koje sam nabrojao nisu dovoljne za biti svjetskom klasom u Tottenhamu, pa ni u hrvatskoj reprezentaciji.

Međutim, Real Madrid je druga priča. Sve što Luka mora napraviti je ponoviti takve igre na tom nivou u Realu i ustaliti se u prvoj momčadi. Već samim time će mene i sve kritičare staviti na svoje mjesto. Jer igrati u prvoj postavi Reala na način kako igraju Xabi Alonso i Khedira, dakle ništa spektakularno, ali konstantno je dovoljan dokaz da se radi o velikom igraču. I sada je prilika da Luka to dokaže. Za biti svjetska klasa treba još malo više od toga, treba ono što sam nabrojao gore, ali neka prvo prijeđe ovu prepreku.

Tribina.hr

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

Ono što je sigurno je to da nije trenutačno u nezaboravnoj formi, nije dugo igrao i da neće biti lako probit se u prvi sastav. S obzirom na male statističke brojke, nije realno očekivati da osvoji trenera i publiku nekim presudnim potezom kao gol ili asistencija, a osvojiti ih točnim loptama samo će trebati malo više vremena. Luka nije u dobroj poziciji jer nije spreman, a s obzirom na Realov loš start i medijsku pompu vjerojatno će dobiti šansu vrlo brzo, možda već u sljedećem kolu. To je potencijalni problem, jer ako nije spreman pa odigra lošije, pa odigra lošije još jednu neće biti puno strpljenja, prvo publike, pa novinara, a pritisak kakav postoji oko Reala mora malo dirati čak i velikog Mourinha. Sneijder, Robben, Van der Vaart, Kaka, Huntelaar… Popis igrača koji su došli s možda i većim pedigreom, a nisu se snašli i brzo otišli ili odlaze. A sve zato jer nema puno vremena u Realu, niti puno prilika. Kad je Sneijdera jednom sustigao glas kao igrača koji nije za Real, više ni poneke dobre partije nisu bile dovoljne za promijeniti sliku.

Palac dolje se može brzo okrenuti, a ostati spušten jako dugo. Luka će svoju priliku neosporno dobiti, ali ne treba očekivati da će zbog visine transfera vremena za čekanje biti previše. U klubu kao Real strpljenje je jedini luksuz koji si ne mogu priuštiti.

Unatoč svemu kako sve ovo zvuči, iskren sam kad kažem da mu želim da uspije, samo hoću realno sagledati situaciju da pravi, teški posao tek slijedi sad nakon transfera.