U SWANSEU PRESRETNI

Michu - najbolja (jeftina) invensticija

26.08.2012 u 08:40

Bionic
Reading

Prije točno godinu dana za Miguela Pereza Cuestu ili kako ga u nogometnom svijetu poznaju Michua, svijet je bio obojan sivim nijansama. Tada dvadesetpetogodišnji veznjak, koji je nosio dres Ovieda i Celte, još uvijek je bio bez jednog jedinog nastupa u Primeri i prokockao je svoju najveću priliku. U raspucavanju penala, koje je vodilo boljeg iz utakmice Granada-Celta u društvo najboljih, bio je taj čiji je promašaj odlučio

Danas, nakon samo dvije utakmice u novoj sezoni, Michu je jedan od igrača o kojima se najviše priča i za kojeg su stručnjaci u Britaniji već sada ustvrdili da je, kada je Swansea u pitanju, prava investicija.

Samo 2,5 milijuna eura Velšani, točnije njihov novi menadžer Michael Laudrup, platili su Rayu Vallecanu, za koga je ovaj ofenzivni veznjak nastupao lani. Tamo je prešao nakon što je u Celti zaradio epitet tragičara i u prošloj sezoni postigao impresivnih petnaest golova. To je samo dva manje od Fernanda Llorentea, jednog od najpoželjnijih napadača današnjice, ili ako hoćete jedan više od Alvara Negreda, koji je zaigrao na netom završenom Europskom prvenstvu.

Uključite se i vi u raspravu

Registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

'Zamislite koliko bi igrač veznjak koji bi zabio toliko golova vrijedio u Premiershipu. Barem dva, ako ne i četiri puta više', riječi su Laudrupa još na predstavljanju Michua, predstavljanju koje je u engleskim medijima zaradilo koju rečenicu, u španjolskim možda tek fusnotu. Danas kada je Michu s tri gola u dvije utakmice predvodio Swansea do početnih šest bodova, on je i jedan od primjera razlike između Primere i Premier lige.

Španjolsko prvenstvo ima dva kluba – Real Madrid i Barcelonu – koji zarađuju sav novac i u stanju su pojačati klupu igračima iz najboljih engleskih klubova. No, upravo slučaj Michua najbolja je potvrda u kakvom se stanju nalaze preostali španjolski prvoligaši. Većina ih grca u teškim dugovima i ulaganja su gotovo nikakva, pogotovo ovog ljeta, pa nije ni čudo da je igrač takvog kalibra umjesto u Valenciji, Sevilli ili Atleticu, završio u prosječnoj engleskoj momčadi. Za čitava dva i pol milijuna eura.

Michu nije tipičan španjolski veznjak. Sa 187 centimetara visine daleko je od konstitucije kakvu imaju Xavi, Iniesta ili Silva, no njegova tehnička potkovanost i nogometno znanje nisu pretjerano slabiji. Ono što ga razlikuje od klasičnog playmakera je njegova efikasnost – često se ubacuje u šesnaesterac, iza leđa napadača, u pravo vrijeme za loptu u prostor, te jednostavno i rutinski zabija. Iako više strijelac nego kreator, često zna podijeliti i asistenciju, što bi ga, priznaje Laudrup, trebalo činit ključnim igračem Swanseaja ove sezone.

Sve to za dva i pol milijuna eura. Bolje ili, ako hoćete, jeftinije - ne može.