POČELA JE BUNDESLIGA

Bayern s Mandžukićem - vraća se na tron

25.08.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Dortmundska Borussia u petak je pobjedom najavuila da je spremna za novu sezonu u Bundesligi. No, svakako treba vidjeti što su 'spremili' drugi, posebice veliki bayern, u kojem se nadamo da će važnu ulogu odigrati i naš Mario Mandžukić

Uoči početka nove sezone u njemačkoj Bundesligi na portalu Tribina.hr bilo je pitanje što možemo očekivati od ove sezone. Vrlo konstruktivan odgovor i opsežnu analizu ponudio je johnny99, a prenosimo je u cjelosti. Naravno, i Vi se možete uključiti u analize i komentirati ovu, ali i ostale nogometne teme.

FC BAYERN MUNCHEN - Povratak na tron

FC Hollywood kako se nekoć Bayernu pogrdno tepalo, protekle je sezone vrlo dobro shvatio značenje one poznate izreke tako blizu, a tako daleko. Bavarci su naime u samoj završnici sezone bili u prilici osvojiti trostruku krunu. Plasirali su u finale Njemačkog kupa i Lige prvaka, a u prvenstvu su minimalno zaostajali za vodećom Borussiom D. Međutim na kraju su osvojili jedno veliko ništa. Krivca za takav debakl ne trebaju tražiti u Dortmundu i Chelsea-ju, već u vlastitim redovima. Jer od njih se očekivalo preuzimanje odgovornosti i premošćivanje tih posljednjih prepreka, i oni su ti koji su držali sve u svojim rukama. Istina da ih u tim presudnim dvobojima sreća baš i nije mazila, no bilo bi krajnje neozbiljno tako nečemu pripisati zasluge za poraze. Jer naime dva su osnovna razloga bavarskim neuspjesima. Prvi jest nedostatak širine u igračkom kadru zbog čega je došlo do zamora materijala u završnici i zbog čega Bayern u trenutcima utakmice u kojima je imao negativan rezultat, nije imao adekvatna rješenja s klupe, jer sve ono što je valjalo već je bilo na terenu. A drugi možda još i važniji razlog jest nedostatak pobjedničkog mentaliteta što može zvučati naivno, ali nije. Nije zato što Bayern već dvije godine posustaje u završnicama prvenstava, dvije godine nije u stanju pobijediti najvećeg rivala iz Dortmunda, dvije godine gubi u završnici Njemačkog kupa i drugi puta u tri godine gubi finale Lige prvaka. Dakle jasno je da se radi o momčadi bez karaktera i sve dok je tako ista neće biti uspješna. Upravo u tu svrhu, vraćanja pobjedničkog mentaliteta, na mjesto sportskog direktora postavljen je proslavljeni bivši njemački reprezentativac Matthias Sammer. A u svrhu proširenja kadra dovedeno je nekoliko velikih pojačanja koja će donijeti toliko potrebnu širinu i kvalitetu više. Stoga naredne sezone možemo očekivati jedan kvalitetniji i karakterniji Bayern i njegovo vraćanje na sam vrh.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!



KLJUČNA FIGURA: Bastian Schweinsteiger

Bayernova momčad prepuna je igrača zvijezdanog statusa poput Riberya, Robbena, Lahma, Neuera, Gomeza, itd., stoga je teško i izdvojiti nekoga posebno kao najboljeg. Schweinsteiger možda nije najbolji, ali je zato daleko najvrijedniji Bayernov igrač. Igrač koji je zapravo jedini nezamjenjiv i igrač s najvećim utjecajem na igru momčadi. Univerzalac koji obavlja sve potrebne poslove, od povezivanja redova, asistiranja i postizanja pogodaka, do uklizavanja, markiranja i zaustavljanja protivničkih napada. Ukratko vođa momčadi od čijeg će zdravlja i forme uvelike ovisiti uspjesi Bayerna naredne sezone.

OBRATITI POZORNOST NA: Xherdan Shaqiri

Dvojba je ovdje bila između našeg Mandžukića i Shaqirija. Međutim između trke, borbenosti i ponajbolje igre glavom, te atraktivnosti, talenta i brzine, presudilo je ovo potonje. Shaqiri je moderan krilni napadač sjajne tehnike i driblinga, te snažnog i vrlo preciznog udarca. Može biti upotrebljiv na oba krila, te u ofanzivnom dijelu veznog reda. A s obzirom na ozljede Riberya i Robbena kojih će bez sumnje i ove sezone biti, vižljasti „Švicarac“ imati će popriličnu minutažu da pokaže sve svoje kvalitete.

DOŠLI: Mandžukić, Pizzaro, Shaqiri, Dante, Can.
OTIŠLI: Olić, Pranjić, Breno, Petersen, Butt.
PREDVIĐENI PLASMAN: Prvo mjesto

BORUSSIA DORTMUND – Nastavlja li se dominacija crno-žutih?

Protekla sezona crno-žutih dala nam je odgovore na brojna pitanja koja su se postavljala prije početka iste. Pitanja su se odnosila prvenstveno na mogućnost dortmundskog bundesligaša da se odupre rasprodaji najboljih pojedinaca i time ponovno zapadne u mediokritetstvo. Drugo važno pitanje bilo je može li Borussia izdržati u ritmu srijeda-subota, odnosno hoće li se igranje Lige prvaka negativno odraziti na rezultat u prvenstvu. A treće, možda i najveće pitanje bilo je može li Borussija uopće ponoviti sjajnu sezonu, jer u Bundesligi se i prije događalo da neka momčad iskoči na jednu sezonu, da bi već sljedeće potpuno nestala sa radara uspješnosti. Međutim Borussia ne samo da je dala odgovore na sva postavljena pitanja, već je ona postala ta koja pitanja postavlja. Jer danas, nakon dva osvojena prvenstva zaredom, te nakon pet uzastopnih pobjeda nad Bayernom, možemo sa sigurnošću konstatirati da su crno-žuti izrasli u vrhunski nogometni klub, klub koji cilja vrlo visoko. U novoj sezoni izazova im neće nedostajati. Momčad je više manje ostala ista, s izuzetkom Kagawe. Dortmund će i naredne sezone gajiti tehnički dotjeran i izuzetno okomit i izravan nogomet, te će ih ponovno biti užitak pratiti. Poebno u Europi gdje će Klopp htjeti popraviti loš dojam ostavljen prošle godine. To bi možda, uz pojačani Bayern naravno, mogla biti i najveća prepreka ka obrani naslova i trećoj uzastupnoj kruni.

KLJUČNA FIGURA: Jurgen Klopp

Kod uspješnog i dobro organiziranog kluba poput Borussije D. teško je nekog posebno izdvojiti, jer svi članovi tima nose svoj dio zasluga i svi su jednako važni za klupske uspjehe. Ipak, kada bih morao odabrati prvog među jednakima, bio bi to svakako trener momčadi Jurgen Klopp. Jer ovaj karizmatični četrdesetpetogodišnjak na neki je način posljednjih godina postao sinonim za Borussiju D. Rezultati koje je postigao u relativno kratkom razdoblju za kormilom crno-žutih vrijedni su divljenja, a uspješnost kluba u narednoj sezoni u velikoj će mjeri ovisti upravo o njemu. OBRATITI POZORNOST NA: Marco Reus

Talentirani dvadesettrogodišnjak protekle je sezone briljirao u dresu Borussije M. U 37 nastupa postigao je čak 21 pogodak i tome pridodao i 10 asistencija. Fantastičan je to učinak koji će reći kako je u praktički svakom nastupu izravno doprinjeo postizanju pogotka svoje momčadi. Reus je time pokazao svu raskoš svoga talenta, a nešto slično se od njega očekuje i ove sezone. Iako je nominalno krilni napadač, Reus može biti upotrebljiv i kao ofenzivni veznjak, ali i kao centralni napadač. Krasi ga sjajan udarac s obje noge, te brzina i atraktivan i učinkovit dribling. Prototip je modernog krilnog napadača i užitak ga je gledati, te stoga zaslužuje vašu pozornost.

DOŠLI: Reus, Schieber, Bittencourt, Kirch.
OTIŠLI: Kagawa, Barrios.
PREDVIĐENI PLASMAN: drugo mjesto

VfL WOLFSBURG - Vučja renesansa

Gonič robova kako popularno znaju Felixa Magatha u Njemačkoj zvati, već poprilično dugo čisti svinjac koji je njegov prethodnik Steve McClaren za sobom ostavio. Magath je prilikom svog povratka u Vučji grad prije šesnaest mjeseci, zatekao momčad u rasulu. Klubu je ozbiljno prijetilo ispadanje iz lige, igrači su bili u letargiji, a uprava na rupu očaja. Međutim Magathovim povratkom sreća se ponovno osmjehnula klubu iz Vučjeg grada. Wolfsburg se na kraju uspio spasiti i očekivanja u novoj sezoni ponovno su porasla. Ipak protekla sezona poslužila je Magathu kao svojevrsno tranzicijsko razdoblje s ciljem stabilizacije momčadi i stvaranjem igre. I zato je, gledajući stvari kroz taj kontekst, njihovo osmo mjesto protekle sezone sjajan je rezultat. U novoj pak sezoni od Wolfsburga se očekuje puno više, zbog čega su i dovedena brojna pojačanja. Magath je imao tri važna cilja uoči prijelaznog roka. Prvi cilj bio je ojačati obranu koja je protekle sezone bila među pet najlošijih. Drugi cilj bilo je dovođenje playmakera koji će povezati redove i koji će diktirati tempo igre, a dolaskom Diega dobiveno je i jedno i drugo. Treći pak cilj jest poboljšanje igre u gostima što je uz obranu bila najveća Wolsburgova boljka protekle sezone. O ostvarivanju ovog potonjeg cilja teško je već sada donijeti neki zaključak, no s obzirom da je isti usko vezan za dva prethodna, možemo pretpostaviti kako će i on biti ostvaren. No bilo kako bilo, Magath sada ima konkurentnu momčad spremnu za najveće domete, tranzicijsko razdoblje je prošlo i stoga se u novoj sezoni očekuje napredak.

KLJUČNA FIGURA: Felix Magath

Magath je jedan od najiskusnijih bundesligaških trenera i možda čak i najbolji bundesligaški trener u ovome trenutku. Njegove metode rada često su na udaru nogometnih kritičara, pa i samih igrača momčadi koju vodi. Međutim rezultate je postizao gdje god se pojavio i stoga mu se ne može puno toga prigovoriti. U novoj sezoni od Wolfsburga se očekuje mnogo, jer momčad je znatno pojačana, a i ona tranzicijska faza sada je završena. Magath sada ima sve preduvjete za uspješnu sezonu i sada sve ovisi o njegovim mogućnostima i neospornom trenerskom umijeću. I stoga će iskusni prgavac biti glavni adut Wolfsburga u narednoj sezoni.

OBRATITI POZORNOST NA: Diego

Razmetni sin vratio se u Vučji grad, ispričao Magathu i navijačima i najavio kako je spreman na novu sezonu. A ukoliko ćemo suditi po predstavama u dresu Atletico Madrida, od Diega možemo očekivati puno. Jer radi se o ofenzivnom veznjaku plemenita kova, tehničaru koji šalje lopte s očima i koji jednim potezom može riješiti utakmicu. Ukratko radi se o španeru s dozom pozitivnog bezobrazluka kakvih je sve manje na nogometnim terenima. Možda to više nije onaj werderovski Diego, no u svakom slučaju i dalje ga se isplati gledati, jer nikad ne znate kakvu će sljedeću majstoriju napraviti.

DOŠLI: Pilar, Olić, Diego, Naldo, Bas Dost, Fagner, Kjaer, Pogatetz.
OTIŠLI: Mandžukić, Tuncay, Salihamidžić, Hitzlsperger.
PREDVIĐENI PLASMAN: treće mjesto

BAYER LEVERKUSEN 04 - Idemo u Europu

Iza kluba iz Leverkusena je poprilično turbulentna sezona. Nevolje su počele već uoči sezone kada su klub napustili trener Jupp Heynckes, te talentirani veznjak Arturo Vidal. Za Vidala nije dovedena adekvatna zamjena, međutim na mjesto Heynckesa ubrzo je doveden perspektivni Robin Dutt. To se već nakon nekoliko mjeseci pokazalo pogrešnim, jer Dutt nije ispunio očekivanja koja su pred njega stavljena. Doduše klub je prošao skupinu LP-a, no zato je prvenstvo patilo. Dutt se nekako ipak zadržao do travnja, kada ga je zamijenio njegov dotadašnji pomoćnik Sami Hyypia, kojem je pridodat i Sasha Lewandowski. Dvojac Hyypia-Lewandowski uspješno je sezonu priveo kraju i momčad je nakon brojnih oscilacija na karju završila na vrlo dobrom petom mjestu. Uoči nove sezone, Leverkusen se svjesno, s ciljem pomladivanja momčadi, riješio nekih iskusnijih igrača poput Ballacka i Barnette. Njihova mjesta ubrzo su popunjena s mlađim rješenjima i stoga nas u novoj sezoni očekuje manje više isti Leverkusen. Naravno to ne znači da će i krajnji rezultat biti isti, jer prostora za napredak itekako ima. Tu prvenstveno mislim na napad koji protekle sezone bio na razočaravajućoj razini. No osim napada prostora za napredak ima i u obrani koja je protekle sezone primala više od jednog pogotka po utakmici. Napredak će u najvećoj mjeri ovisiti o trenerskom dvojcu za kormilom kluba, dvojcu koji nema baš nekog pretjerano velikog iskustva. Međutim kako brojni primjeri u posljednje vrijeme pokazuju, to ne mora nužno biti nešto loše.

KLJUČNA FIGURA: Andre Schurrle

Dvadesetjednogodišnji krilni napadač najbolji je Leverkusenov igrač. Njegova vrijednost procjenjuje na vrtoglavih 20 milijuna eura. Stoga i ne čudi da se od njega u novoj sezoni očekuje najviše, pogotovo s obzirom na razočaravajuću proteklu sezonu u kojoj nije bio na očekivanoj razini. Razlozi lošijih predstava su višestruki, od slabe prilagodbe na novu poziciju(u bivšem klubu Mainzu, igrao je u samom vrhu napada), nemogućnosti postizanja adekvatne forme, pa do ozljeda. No sada je sve to iza njega, a klub je nedavnim odbijanjem Chelsea-jeve ponude dao do znanja kako itekako računa na njega u novoj sezoni. Leverkusenove ambicije u narednoj će sezoni uvelike ovisiti o njemu, te njegovim golgeterskim i liderskim sposobnostima.

OBRATITI POZORNOST NA: Junior Fernandes

Stasiti čileanski centralni napadač novo je ime u Leverkusenovoj svlačionici. Radi se o talentiranom dvadesettrogodišnjaku čije su glavni aduti snaga, brzina i eksplozivnost. Izrazito je jak na nogama i vrlo dobro koristi svoju visinu za građenje i igru glavom. Uz to posjeduje i vrlo dobru tehniku i solidan dribling. U narednoj sezoni Leverkusen s pravom od njega očekuje mnogo, iako će mu minutaža biti upitna s obzirom da će se za nju boriti sa dosad prvim napadačem Kieslingom. Ipak, priliku da pokaže što zna trebao bi dobiti i stoga bi valjalo obratiti pozornost na njega, jer radi se o potencijalno klasnom napadaču.

DOŠLI: Wollscheid, Carvajal, Carlinhos, Fernandes.
OTIŠLI: Ballack, Adler, Barnetta, Derdiyok.
PREDVIĐENI PLASMAN: četvrto mjesto

FC SCHALKE 04 - Konačna potvrda

Klub iz Gelsenkirchena posljednjih je nekoliko sezona ima popriličnih rezultatskih amplituda. Bilo je tu svega, od drugih i trećih mjesta u prvenstvu, te polufinala Lige prvaka, do četrnaaestog mjesta u prvenstvu i borbe za ostanak. Uzrok takvim amplitudama nije teško detektirati, jer u sezoni u kojoj bi Schalke briljirao u prvenstvu, ne bi ga bilo u europskim natjecanjima. I obratno, kada bi briljirali u Europi, prvenstvo bi trpjelo. Dakle radilo se o nedostatku širine, pa i kvalitete u momčadi, zbog čega nisu bili u stanju izdržati tempo srijeda-subota. Međutim unatoč tim velikim oscilacijama, Schalkeu zapravo vrlo malo nedostaje da se poput svojih rurskih rivala iz Dortmunda, etablira kao stalni pretendent za sami vrh. To malo što im nedostaje jest financijska stabilnost koja nije toliko bitna za dovođenje pojačanja, koliko za zadržavanje svojih najboljih igrača poput Manuela Neuer kojeg su bili prisiljeni prošle sezone prodati. Ipak, da stvari idu nabolje dokazuje ovoljetni prijelazni rok. Schalke naime nije prodao niti jednog stožernog igrača, a od prvotimaca otišao je jedino veteran Raul. S druge pak strane, dovedeno je nekoliko vrlo dobrih pojačanja koja bi trebala pružiti tu toliko potrebnu širinu koja će omogućiti Schalkeu da bude podjednako konkurentan i u Njemačkoj i u Europi. Stoga bi upravo ova sezona mogl biti ta kada će klub iz Gelsenkirchena konačno potvrditi svoju klasu i veličinu, te se pridružiti Bayernu i Borussiji D. Kao treći njemački velikan. U samoj igri neće se puno toga mijenjati, Huub Stevens će i dalje voditi jedan napadački orijentiran i okomit Schalke. Puno toga u novoj sezoni ovisiti će i o obrambenom dijelu momčadi koji protekle sezone nije bio na razine, no sada se očekuje napredak. Schalkeu zaključno prognoziran petu poziciju kojom će konačno prevazići taj začarani krug uspjeha u jednom, odnosno neuspjeha u drugom natjecnju.

KLJUČNA FIGURA: Klaas-Jan Huntelaar

Stasiti nizozemski napadač naprosto je eksplodirao protekle sezone i pokazao svu raskoš svoga talenta. U prvenstvu je postigao čak 29 pogodaka čime je postao prvi strijelac lige, a tome je još pridodao i osam asistencija. Dakle, sasvim je jasno koliko je važan faktor Huntelaar protekle sezone bio u Schalkeovom osvajanju trećeg mjesta. Nizozemac je praktički bio pola momčadi, a nešto slično od njega očekuje se i naredne sezone. Stoga će Schalkeove ovosezonske ambicije u velikoj mjeri ovisiti o njegovim golgeterskim sposobnostima.

OBRATITI POZORNOST NA: Julian Draxler

Draxler je još jedan u nizu talentiranih mladih njemačkih igrača koji u Bundesligi posljednjih godina niču kao gljive poslije kiše. Schalkeov vunderkid moderan je polivalentan napadački orijentiran vezni igrač, koji može biti upotrebljiv i na poziciji krilnog napadača. Krasi ga sjajna tehnika i vrlo dobar osjećaj za asistenciju. Jak je na lopti i posjeduje impresivne driblerske vještine, a dodatni plus je i to što je od koristi i u obrambenoj funkciji. Ukratko prototip modernog veznog igrača čiji su potezi vrijedni pozornosti.

DOŠLI: Obasi, Barnetta, Edu, Neustadter.
OTIŠLI: Raul.
PREDVIĐEN PLASMAN: peto mjesto

VfB STUTTGART - Deja vu

Švabe u novu sezonu ulaze bez nekih većih promjena. Od novopridošlih igrača valja tek spomenuti talentiranog turskog napadača Toruna, te perspektivnog mladog playmakera Daniel Didavi. S druge pak strane od igrača koji su napustili klub istinski će nedostajati tek napadač Julian Schieber. Tu Stuttgartovu ravnodušnost u vezi ljetnog prijelaznog roka možemo gledati s više aspekata. S jedne strane pokoje novo ime u roteru ne bi škodilo, jer Stuttgart će ove, za razliku od prethodne sezone, igrati u Europi. No opet s druge strane momčad je poprilično dobro popunjena i sada je već neko vrijeme na okupu, što jamči stabilnost i uigranost, dva poprilično važna faktora u nogometnom svijetu. Što stoga možemo očekivati od Švaba u narednoj sezoni? Možemo očekivati napadački orijentiranu momčad. To ne treba previše čuditi s obzirom na činjenicu da je napad najkvalitetniji dio momčadi, te s obzirom na činjenicu da je njihov trenutni trener Labbadia proslavljeni bivši napadač. Puno toga naravno ovisiti će i o ostatku momčadi i ostalim segmentima igre, no možda i najveći Stuttgartov izazov u novoj sezoni biti će igranje u Europi. Ukoliko Labbadia uspješno pređe tu, za klubove poput Stuttgarta kobnu prepreku, Švabama ne gine ponavljanje prošlosezonskog uspjeha. Za nešto više, biti će potrebna puno kvalitetnija pojačanja.

KLJUČNA FIGURA: Bruno Labbadia

Stuttgart je u posljednjih desetak godina promijenio čak osam trenera. Podatak je to koji više priliči nekom hrvatskom prvoligašu nego ozbiljnom njemačkom klubu poput Stuttgarta. Međutim podatak je to koji i vrlo dobro svjedoči o brojnim turbulencijama koje je klub u posljednjoj dekadi doživio. Labbadia je prvi trener koji se uspio zadržati više od sezone i pol, što samo po sebi poprilično govori o njegovim kvalitetama. Iako nema previše trenerskog iskustva, pokazao se kao izuzetno karakteran i sposoban lider koji se ne libi prihvaćanja novih rješenja i koji je u stanju izvući maksimum iz momčadi. O njegovom će radu i dalje uvelike ovisiti Stuttgartove ambicije i zbog toga će isti biti ključni čovjek Švaba i naredne sezone.

OBRATITI POZORNOST NA: Martin Harnik

Iza austrijskog krilnog napadača sezona je života. Harnik je postigao 17 golova i tome pridodao 9 asistencija i time skrenuo pozornost brojnih klubova na sebe. Zbog čega mu je Stuttgart brže bolje ponudio novi poboljšani ugovor kojeg je Harnik objeručke prihvatio. Stoga će Austrijanac i u novoj sezoni biti glavni adut Švaba. Radi se modernom i polivalentnom igraču s istančanim osjećajem za asistenciju, ali i o igraču s izraženim golgeterskim sposobnostima. Možda nije toliko atraktivan poput ostalih bundesligaških zvijezda, no izrazito je učinkovit i isplati ga se gledati.

DOŠLI: Torun, Didavi.
OTIŠLI:Schieber, Gebhart, Boulahrouz.
PREDVIĐEN PLASMAN: šesto mjesto