KREĆE SERIE A

Klubovi iz Rima i Milana najveća opasnost Juventusu

25.08.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Iako su određeni klubovi već započeli sezonu nastupima u europskim natjecanjima, prava stvar na rasporedu je tek od ovog vikenda. Utakmicom Fiorentine i Udinesea u subotu počinje nova sezona Serie A, prestižne talijanske nogometne lige koju s nestrpljenjem očekuju svi zaljubljenici u ovaj sport

Na portalu Tribina.hr bilo je postavljeno pitanje može li netko ove sezone ugoroziti Juventus, a u svojoj analizi ivan-cro donio je mogući rasplet sezone, odnosno što bi se tijekom nje moglo dogoditi.

Za razliku od prošle godine kada je prvo kolo odgođeno zbog štrajka nogometaša, ove sezone sve utakmice počinju na vrijeme, ali poneki klubovi startaju u neravnopravnom položaju. Talijanski nogomet ponovno je potresao skandal oko namještanja utakmica, a kao rezultat toga mnogi djelatnici su kažnjeni, suspendirani ili zatvoreni, a klubovima oduzeti bodovi. Tako će Sampdoria i Torino krenuti s bodom manje, Atalanta s dva, dok je Siena kažnjena s čak šest bodova minusa. Naslov brani Juventus koji je u šampionskoj sezoni uspio ostati neporažen u 38 utakmica, no to će teško ponoviti. Ove godine ga čeka nastup u Ligi prvaka gdje ima velike ambicije i igranje na 'dva kolosijeka' odnijet će dosta svježine igračima, a nije zanemariva niti činjenica kako Antonio Conte u sljedećih deset mjeseci ne smije voditi utakmice svog kluba zbog toga što nije prijavio namještanja dok je bio u Sieni.

Najvažniji transferi: Iako prijelazni rok još nije završio, u talijanskoj ligi nije bilo senzacionalnih transfera. Momčadi su se pojačavale, no značajniji su bili odlasci. Serie A je tako ostala bez Zlatana Ibrahimovića, a Milan je PSG-u prodao još jednog važnog igrača - Thiaga Silvu. Rossoneri su napravili veliku smjenu momčadi, otišli su dugogodišnji nositelji igre poput Gattusa, Van Bommela, Seedorfa i Neste, a došli su Montolivo, Traore, Acerbi, Pazzini... Juve je, pak, napustio legendarni Alessandro Del Piero čime je završena jedna era u povijesti kluba, no uz ostale dovedeni su perspektivni Udineseov dvojac Isla - Asamoah, Caceres, Giovinco, Lucio... Inter je otkupio Guarina, Cassana i Argentinca Palacia, a veliki posao napravljen je dovođenjem vratara Handanoviča. Fiorentina i Roma su dosta izmijenili momčad, dok je Lazio ove godine bio štedljiv.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!


Favoriti: Sve do nekoliko kola prije kraja Juventus i Milan su vodili 'mrtvu utrku' za scudetto prošle sezone. Rossoneri dosta oslabljeni ulaze u novo prvenstvo i pitanje je mogu li ponovno parirati za naslov. Ostali su bez Ibrahimovića koji je utrpao 28 golova, a nema više ni 'stupa obrane' Thiaga Silve. Juventus je, pak, dosta uložio u momčad i za očekivati je kako će od samog starta okupirati prvu poziciju. Sa statusom favorita Stara dama će imati nešto teži posao nego godinu ranije, a opasnosti ne prijete samo od Milana, već i od Intera koji se želi iskupiti za prilično lošu sezonu 2011./2012. Iako to ne najavljuju, sigurno je da visoke ambicije imaju i rimski klubovi Lazio i Roma, a iz prikrajka vrebaju momčadi sa solidnim rosterima poput Napolija i Fiorentine. U krugu spomenutih momčadi vrlo vjerojatno će se podijeliti europske pozicije, teško da se netko od ostalih može umiješati.

Moguća iznenađenja:Fiorentina je prošlu sezonu završila na razočaravajućem 13. mjestu, no ovog bi puta mogla igrati ozbiljniju ulogu u prvenstvu. Doveden je novi trener, Vincenzo Montella, koji nema previše iskustva, no uvodi nove ideje u klub. Momčad bi pod njegovim vodstvom trebala igrati lepršavije i napadački orijentirano za razliku od staromodnog nogometa kojeg je preferirao Delio Rossi. Uz to, u Firencu je stiglo dosta renomiranih igrača ove sezone, a ističu se imena poput Alberta Aquilanija, Borja Valere i Matiasa Fernandeza. Ukoliko se dobro poslože, mogli bi konkurirati za jedno od mjesta koja vode u Ligu prvaka. S druge strane, ove sezone bi svoje navijače vrlo lako mogao razočarati Udinese. Momčad koja brani treće mjesto rasprodala je dosta važnih igrača, te je nestao kostur momčadi koja je izborila kvalifikacije za Ligu prvaka. Prodan je pouzdani Handanovič na vratima, Asamoah i Isla su otišli u Juventus, a Udine su napustili i Cuadrado te Doubai i Denis.

Novo društvo: Nova tri prvoligaša koja će taj status htjeti zadržati i dogodine su Torino, Pescara i Sampdoria. Momčad iz Genove se u najjači razred talijanskog nogometa vratila nakon samo jedne sezone izbivanja, dok je gradski suparnik Juventusa tri godine proveo među drugoligašima. Druga je priča Pescara koja je posljednji put Serie A igrala 1992./1993. Stoga je prvi i jedini cilj Pescare ostati u ligi, a sve iznad toga predstavljalo bi veliko iznenađenje. Momčad je sastavljena uglavnom od domaćih igrača, a jedino poznatije ime je slovački reprezentativac Vladimir Weiss.Očekuje se da bi redove Pescare trebao pojačati Hajdukov Ante Vukušić. Stigla je ponuda s kojom je Hajduk zadovoljan, no "sinjski dijamant" se premišlja oko ovog mogućeg transfera! Sampdoria se nakon jedne godine "katarze" u Seriji B vratila tamo gdje pripada. Velikan iz Genove se sasvim sigurno neće zadovoljiti samo s osiguranjem ostanka, već će težiti višim pozicijama. Puno se očekuje od bivšeg igrača Milana Maxi Lopeza. Ponovno ćemo u Seriji A gledati slavni torinski derbi, no neizvjesnosti kao nekada vjerojatno neće biti. Torino je skupio solidnu ekipu koja je prošle sezone osvojila drugo mjesto u drugoj ligi, ali za ozbiljniju ulogu među "velikim dečkima" bit će mu potrebno određeno vrijeme.

Obratite pažnju na... ...povratak Zdeneka Zemana u Serie A. Češki trener se ponovno vraća na veliku scenu, a ovog je puta u svoje ruke dobio momčad Rome čije sjajne pojedince prošle sezone nije uspio dobro posložiti Luis Enrique. Zeman je sjajan poznavatelj talijanskog nogometa, u 30-godišnjoj trenerskoj karijeri prošao je veliki broj klubova i u nižim i u najvišoj ligi. Poznat je po predanom radu, a čelnike Rome oduševio je sjajnim vođenjem Pescare prošle sezone s kojom je "pomeo" konkurenciju u Seriji B. Roma će mu zasigurno biti veliki izazov i bit će vrlo zanimljivo vidjeti može li slavni rimski klub konačno izaći iz prosječnosti.

Hrvatski kutak:Marko Livaja (Inter): 18-godišnji talentirani hrvatski napadač još uvijek čeka svoju pravu priliku zasjati za veliki Inter. Nije poslan nigdje na posudbu što bi mu trebalo omogućiti nekoliko nastupa za Nerazzurre u kojima može dokazati svoju kvalitetu. Igor Budan (Palermo): I drugi hrvatski igrač u Serie A je na poziciji napadača, no Budan ima puno više iskustva u talijanskom nogometu od Livaje. U novoj sezoni s Palermom nada se kako će izboriti mjesto u standardnoj postavi, a želi premašiti brojku od šest golova koliko je zabio prošle sezone.

Sigurno je da je nekad hrvatskih igrača bilo više u Serie A, a danas ih je manje zbog sve većeg utjecaja njemačkog tržišta na naše igrače, a najsvježiji je primjer Badelj, koji je lako mogao doći u Italiju, ali nažalost do tog transfera nije došlo! Sigurno je da su talijanski klubovi manje financijski moćni nego prije i to im je sigurno otežavajuća okolnost u nadmetanju s ostalim klubovima oko hrvatskih igrača! I ne samo oko naših, nemojmo si previše laskati!;) Pričekajmo još koji sat, predsjednik Pescare je rekao da danas očekuje Vukušića u klubu! Broj nas Hrvata bi se mogao povećati! ;)