LOVA, LOVA, LOVA

Primeri prijeti odgoda zbog sukoba oko TV prava

13.08.2012 u 21:36

Bionic
Reading

Čak se i španjolski državni tajnik za sport Miguel Cardenal odlučio priključiti sastanku u utorak na kojem će klubovi dvaju španjolskih profesionalnih nogometnih liga raspravljati o spornim stavkama u TV pravima

Za utorak je Španjolska udruga profesionalnih nogometnih klubova (LFP) sazvala izvanredni sastanak jer je 13 klubova iz Primere najavilo odgodu za naredni vikend planiranih utakmica 1. kola nove sezone.

Predstavnici Athletic Bilbaa, Atletico Madrida, Betisa, Celte, Espanyola, Getafea, Granade, Mallorce, Osasune, Rayo Vallecana, Real Sociedada, Seville i Real Zaragoze zahtjevaju da Canal + i Mediapro, koji se nadmeću za prava prijenosa utakmica Primere, otklone razlike u svojim ponudama.

Navedena skupina klubova traži "transparentan i pravilno reguliran" sustav kojim se određuje raspored i termini odigravanja utakmica jer drže da menadžment LFP-a favorizira određene klubove na štetu ostalih prvoligaša.

Predsjednik Seville Jose Maria del Nildo u ponedjeljak je najavio da neće prisustvovati sastanku jer je 13 klubova tražilo da skupu ne budu nazočni predstavnici drugoligaša. On je također poručio kako početak sezone nije ugrožen premda neki klubovi još razmatraju mogućnost otkazivanja svojih susreta 1. kola.

'Predsjednik LFP-a i njegov zamjenik sazvali su sastanak kakav mi nismo tražili i zato predstavnici Seville neće doći', potvrdio je del Nildo na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno novo pojačanje Andalužana Alberto Botia.

Većina klubova u Španjolskoj nezadovoljna je zbog apsolutne dominacije Reala i Barcelone pri raspodjeli prihoda od TV prava, te zbog nepostojanja sustava kolektivnog pregovaranja kakav je uobičajen u većini najjačih europskih liga.