UOČI REPRIZE?

15 godina od pada Partizana u Maksimiru

30.07.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Prije točno 15 godina najveće sportsko iščekivanje u Zagrebu od hrvatske neovisnosti pretvorilo se u neobuzdano slavlje. Partizan je bio poražen sa 5:0

Tjedan dana ranije tadašnja Croatia poražena je na stadionu JNA sa 1:0 (Isailović), ali je pokazala da je puno bolja momčad od crno-bijelih rivala iz prošlosti. Na Plesu je stvorena atmosfera apsolutnog zajedništva igrača i navijača i palo je obećanje - zabit ćemo im pet komada. Tako je i bilo. Po dva gola Igora Cvitanovića i Silvija Marića te jedan Marka Viduke u sredini do vrha su napunili mrežu Ivice Kralja i Partizan je otpraćen s petardom u ušima.

Toga 30. srpnja kolone s mora kretale su prema Zagrebu. Vlasnici Dinamovih majica su u cijeloj Hrvatskoj nailazili samo na - puno sreće. Takvo zajedništvo oko bilo koje klupske teme teško će se ikada ponoviti.

Tribine su ključale. Nekoliko tjedana ranije prkosni BBB-i izglasali su bojkot, ali ždrijeb koji je dodijelio Partizan poput orkana je uništio tu odluku. Bilo je i puno napetosti s policijom jer svi transparenti s Dinamovim obilježjima nisu mogli na stadion, ali kada je počelo, gotovo 40.000 gledatelja sa svih strana stadiona puhalo je u ista jedra.

Ni izmišljeni penal suca Vessielera nije pokvario upravo savršenu nogometnu feštu. Dapače, samo je omogućio Draženu Ladiću da se upiše na popis tadašnjih heroja u utakmici generacije. Kasnije je Croatia ispala od Newcastlea, ali bajka je ostala gotovo netaknuta. Prvi nogometni klupski dvoboj protiv Srba nakon rata prepričavat će se još generacijama, a vama kratki podsjetnik nudimo u videoisječku.

Danas, 15 godina kasnije, oba kluba i dalje su u kvalifikacijama za isto natjecanje, a ukoliko uspješno prođu iduću prepreku (Dinamo Šerif, a Partizan AEL Limassol), 'plavi' i 'crno-bijeli' možda će se ponovno susresti. Izgledi tijekom idućeg ždrijeba bili bi 20 posto.

Prisjetite se kako je došlo do 5:0