NIJE MOGLO TEŽE

Spektakl - trostruki prvak Europe i baskijski ponos

20.07.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Kuglice u Nyonu hrvatskim klubovima koji imaju realne šanse da dohvate treće pretkolo Europske lige dodijelile su atraktivne protivnike. Hajduk je dobio milanski Inter, a Slaven Belupo Athletic Bilbao

Blagajnik na Poljudu može zadovoljno trljati ruke. Hajduk bi u trećem pretkolu (ukoliko preživi gostovanje u Rigi gdje brani 2:0) igrao protiv Intera. Prva utakmica je na San Siru 2. kolovoza, a druga tjedan dana u, ne sumnjamo, ispunjenom Poljudu.

Inter je bio klub s najvećim koeficijentom u ždrijebu, a prošlo prvenstvo je završio na šestom mjestu. Bila je to slaba sezona za momčad koja je 2010. osvojila Ligu prvaka (trostruka kruna).

Jedan od svjetskih nogometnih divova u povijesti je bio 18 puta talijanski prvak, a u sedam navrata je otišao do kraja i u domaćem Kupu. U Europi se 'nerazzurri' mogu pohvaliti s po tri titule Lige/Kupa prvaka te Kupa Uefa. Moraju se spomenuti i dva Interkontinentalna kupa i jedno Svjetsko klupsko prvenstvo.

Trenutačni kadar im vrijedi 234 milijuna eura, što je gotovo deset puta više nego Hajdukov. Ove godine klub su napustili Forlan, Pandev i Lucio, ali to je i dalje sastav vrijedan divljenja.

Najskuplji igrači su veznjaci Wesley Sneijder (28 milijuna eura) i Esteban Cambiasso (13), napadači Giampaolo Pazzini (14,5) i Diego Milito (11), braniči Andrea Ranocchia (13,5) i Maicon (14), a vratari Julio Cesar i Samir Handanović su procijenjeni na po 15 milijuna eura.

I Slaven Belupo ima male šanse za prolaz trećeg pretkola. Athletic Bilbao je prošle sezone na putu do finala Europske lige izbacio PSG i Manchester United, a tamo izgubio od Atletico Madrida, u Primeri je završio deseti, a u Kupu kralja je poražen od Barcelone.

Vrijednost španjolske momčadi je 147 milijuna eura, što je 15 puta više od Slavenove. Prve zvijezde su napadači Fernando Llorente (25 milijuna eura) i Iker Muniain (20) te branič Javi Martinez (22).

Baski su osam puta bili španjolski prvaci, u vitrinama imaju 23 Kupa kralja, a u Europi su dva puta bili finalisti Kupa Uefa odnosno Europske lige.

Inter je bio prvak Europe 2010.
Athetic Bilbao je prošle sezone tek stao u finalu Europske lige