SANIRANJE ŠTETE

Fifa priznala Kosovo, pa povukla svoju odluku

25.05.2012 u 19:21

Bionic
Reading

Vijest da je Međunarodni nogometni savez (Fifa) dopustio reprezentaciji Kosova da igra prijateljske utakmice, na noge je digla mnoge. No očito da su se u Fifi preračunali, jer su odlučili suspendirati vlastitu odluku

Međunarodni nogometni savez, Fifa, dala je prije par dana zeleno svjetlo najboljoj selekciji Kosova da igra prijateljske utakmice. Njihova odluka šokirala je Uefu čiji je predsjednik kritizirao ovakvu odluku, a odmah je uslijedili zahtjevi Republike Srpske i Abhazije da i oni igraju prijateljske utakmice.

Cijela priča se dosta zapetljala, u Fifi su shvatili da su otvorili 'pandorinu kutiju' te su brže bolje na kongresu u Budimpešti suspendirali vlastitu odluku da reprezentacija Kosova igra prijateljske međunarodne utakmice.

'Povlačimo dopuštenje Nogometnom savezu Kosova odigravanje prijateljskih međunarodnih susreta jer će sljedeći tjedan u Zürichu biti održan sastanak na tu temu s dužnosnicima Kosova, Nogometnog saveza Srbije i UEFA-e', objavio je predsjednik FIFA-e Blatter, koji je dodao kako će konačna odluka biti donesena 29. lipnja.

Reprezentacija Kosova nije član krovne svjetske nogometne organizacije, a svoje neslaganje s dopuštenjem FIFA-e otprije šest dana nisu bili zadovoljni predsjednici UEFA-e Michel Platini i Srbijanskog nogometnog saveza Tomislav Karadžić.

Platini je pritom rekao da nije sretan zbog FIFA-ine odluke, jer 'predsjednik Sepp Blatter nije o njoj ni s kim razgovarao' te da je to 'politička odluka, a ne nogometna'.

U razgovoru za Reuters u utorak Blatter je kazao da je odluka pozitivna u smislu da pomogne razvoju nogometa na Kosovu i da se nada da će to ubrzati odluku te države da postane punopravna članica UEFA-e i FIFA-e.