ŠTO JE SA SUSPENZIJOM?

Igor Štimac ne može biti novi izbornik Hrvatske?

14.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Cijela nogometna javnost glasno šapuće kako će izbornika Slavena Bilića nakon Eura zamijeniti njegov nekadašnji suigrač Igor Štimac i čini se kako ne postoji drugi zamislivi rasplet

Oformljen je konsenzus oko novog izborničkog imena. Slaven Bilić je sam rekao da nakon šest godina želi novo radno mjesto, budući predsjednik saveza Davor Šuker poželio je na privatnom sastanku Štimcu doborodošlicu u novi saziv, a u nedjelju je i Zdravko Mamić rekao da bi se kladio na Igora kao novog izbornika. Pametnom dovoljno.

I zaista, Štimac je u proteklom desetljeću stvorio solidan trenerski renome, ima iznimno nogometno ime, čvrstu ruku i odlično poznaje situaciju u sastavu.

Ali Štimac trenutačno ne može biti novi izbornik! Naime, prije manje od 13 mjeseci Disciplinska komisija HNS-a suspendirala je sa svih funkcija u hrvatskom nogometu njega i još 26 nogometnih dužnosnika koji su sudjelovali na spornoj skupštini Saveza 20. veljače 2011. godine. Tumačenje članka 87 Disciplinskog pravilnika HNS-a Štimcu i suborcima zatvorila je sva vrata u hrvatskim klubovima i savezu u trajanju od dvije godine, točnije do 24. ožujka 2013. godine. Nemaju pravo obnašati bilo kakvu, a kamoli izborničku funkciju. Prevedeno na kalendar idućeg kvalifikacijskog ciklusa, sve do šestog kola i gostovanja u Cardiffu kod Walesa.

Nije to ništa novo, ove 'cake' svjesni su baš svi uključeni i golema većina nogometne javnosti. No, nitko na nju ne ukazuje jer nema pravila u hrvatskom nogometu koje se ne može manje ili više elegantno zaobići. I to više nikoga ne čudi. Unatoč pravno korektnom naslovu, gotovo nema sumnje da ćemo uskoro gledati izborničke okršaje Igora Štimca na klupi Hrvatske i Siniše Mihajlovića na klupi Srbije.