PITANJE BEZ ODGOVORA

Hoće li Euro odlučiti dobitnika Zlatne lopte?

09.05.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Kada je 2010. Messi izabran kao dobitnik Zlatne lopte, mnogi su negodovali. Također su negodovali nad činjenicom da su u posljednji krug natjecanja ušla tri igrača Barcelone, iako je Wesley Sneijder osvojio sve moguće trofeje s Interom, odveo reprezentaciju do finala Svjetskog prvenstva te podijelio prvo mjesto kao najbolji strijelac toga natjecanja

Tko će ove godine dobiti Zlatnu loptu? Pitanje je na koje je još prerano tražiti odgovor, no Europsko nogometno prvenstvo što se igra u Ukrajini i Poljskoj moglo bi barem ponuditi neke odgovore. Na interaktivnom communityju Tribina.hr pozabavili smo se pitanjem koliko dobar nastup na Euru može pomoći u osvajanju Zlatne lopte.

Ako se uzme u obzir to da je ostalo ponešto 'duga' iz 2010, a sasvim je jasno da Messi neće nastupiti na Euru, njegova je ovogodišnja kandidatura najslabija dosad, pogotovo u kontekstu gubitka španjolske i europske klupske titule. O samom dobitniku Zlatne lopte pomalo je rano pričati jer godina nije došla ni do pola, ali se svejedno teško oteti dojmu da će u sezoni u kojoj nema jasnog favorita za to laskavo priznanje upravo Euro biti odlučujući faktor.

Nekoliko riječi o favoritima...

Lionel Messi
Logično je krenuti s igračem koji je u protekle tri sezone osvajao ovu nagradu. Ove godine ruši sve rekorde. Sa samo 25 godina postao je najbolji strijelac Barcelone u povijesti (u službenim utakmicama), srušio je rekord Gerda Müllera po broju golova u jednoj sezoni, a čekaju ga još dvije moguće utakmice. Trofej Pichichi mu je nadomak ruke - već je osvojio tri trofeja, a jedan potencijalni ga čeka. Otegotna okolnost mu je svakako to što je Barcelona ostala bez velikog trofeja, kao i činjenica da neće nastupiti na Euru.

Cristiano Ronaldo
Jedini razlog zašto nije srušio neke rekorde ove sezone je činjenica da je Messi to napravio prije njega. Obojica su već sada zabila najviše golova u povijesti Primere u jednoj sezoni, a Ronaldo još uvijek ima (vrlo male) šanse za Pichichi. Prednost nad Messijem definitivno mu daje činjenica da je Real osvojio prvenstvo, no nekako ostaje dojam da zbog ispadanja iz Lige prvaka Realova sezona nije potpuno uspješna. Ukoliko osvoji Pichichi i odigra solidno na Euru, mogao bi iskočiti kao najizgledniji kandidat.

Robin van Persie
Arsenal je ljetos ostao bez Fabregasa i Nasrija, a u sezonu je katastrofalno ušao. Pričalo se o propasti cijelog Wengerovog projekta, dok se samog Wengera bilo spremno maknuti na trenerske margine. I onda je došao Van Persie. Već je osvojio nagradu za najboljeg igrača Premiershipa i vrlo vjerojatno će biti i najbolji strijelac lige, Arsenal će njegovom zaslugom vjerojatno vidjeti Ligu prvaka i dogodine, a vjerojatno je i Wengeru spasio stolicu još jednu sezonu. Ako kojim slučajem odvede Nizozemsku do naslova prvaka Europe, nagrada mu je gotovo zagarantirana.

U opticaju bi se još moglo naći desetak istaknutih igrača.

Od Španjolaca, tu su Xavi i Iniesta koji imaju solidnu sezonu iza sebe, ali možda je prije njih David Silva. Dok je Manchester City muku mučio s formom napadača, Silva je bio konstantno dobar i ukoliko City osvoji Premiership, to će biti znatno zbog njegove igre. Dodatno, vrlo zanimljiva situacija mogla bi nastati ukoliko Torres odvede Chelsea i Španjolsku do naslova.

Od Nijemaca, tu je Mario Gomez koji je imao odličnu sezonu u Bayernu, drugi je strijelac lige i naslov u Ligi prvaka s Bayernom mogao bi mu dodatno ići na ruku. Mesut Özil imao je vrhunskih partija ove sezone, najbolji je asistent Primere, ali imao je i dosta oscilacija. Vrijedi spomenuti i ime Manuela Neuera, iako je malo vjerojatno da će golman osvojiti nagradu.

Wayne Rooney također je u užem krugu kandidata jer još ima šanse za naslov s Unitedom, kao i (nešto manje) za najboljeg strijelca Premiershipa. Zlatan Ibrahimović je odigrao vrhunsku sezonu u Milanu, ali klub će završiti sezonu bez trofeja, a Švedska nije u prvom krugu favorita. Tu su još Robben i Ribery, kojima bi također išlo na ruku osvajanje Lige prvaka s Bayernom.

Zato smo vas na našem nogometnom communityju Tribina.hr pitali - tko je po vama najizgledniji kandidat za nagradu ove godine s obzirom na dosad pokazano? U kojoj mjeri će odlučiti nastup na Euru?

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih nogometnih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o svojoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!