FINALE LIGE UEFA

Kome će Bukurešt biti sretniji, Atleticu ili Athleticu

09.05.2012 u 08:25

Bionic
Reading

Nakon deset mjeseci borbe, 202 odigrane utakmice, dvije diskvalifikacije i 194 sudionika iz 53 europske zemlje, stigli smo do finala Europske lige. U srijedu će u Bukureštu u završnom ogledu najmasovnijeg europskog kupa snage odmjeriti dva španjolska kluba Athletic Bilbao i Atletico Madrid

Bit će to deveti put da u finalu Kupa Uefa i Europske lige igraju klubovi iz iste zemlje, te drugi put da su finalisti Španjolci. Prije pet godina u završnom ogledu je Sevilla pobijedila Espanyol nakon izvođenja jedanaesteraca.

Premda su Athletic i Atletico odigrali 150 međusobnih susreta u Primeri, nikada nisu igrali međusobno u nekom od europskih kupova. Atleticu će to biti šesto europsko finale, pri čemu drugo u Europskoj ligi. Prije dvije godine momčad iz Madrida je bila bolja od Fulhama, a osvojila je i Kup kupova 1962. godine. Ostala tri finala su izgubili - 1963. i 1986 u Kupu kupova, te 1974. u finalu Kupa prvaka od Bayerna. Baskima će to biti drugo finale. U prvom pokušaju, 1977. godine su izgubili u Kupu Uefa od Juventusa.

'Iza nas je sjajna europska avantura. Nadam se kako će imati i uspješan kraj', kazao je Marcelo Bielsa, tvorac baskijskog čuda. Athletic je svoj europski put započeo u kolovozu u 'play-off' rundi protiv Trabzonspora i vrlo lako se moglo dogoditi da već u kolovozu ispadne jer je prva utakmica na San Mamesu završila 0:0. No, Baske je 'pomazila' sreća. UEFA je suspendirala Fenerbahče, a na njegovo mjesto u Ligu prvaka gurnula Trabzonspor, pa Athletic nije morao igrati uzvratni susret već je uvršten u natjecanje po skupinama.

'Tada smo imali sreće, no opravdali smo svoje mjesto. Cijele sezone smo igrali sjajno i zasluženo smo došli do Bukurešta', kazao je prvi napadač Fernando Llorente. Na putu do finala Athletico je bio bolji od PSG-a, Salzburga, Slovana, moskovskog Lokomotiva, Manchester Uniteda, Schalkea i Sportinga.

"Do sada smo gledali više od 600 video zapisa. Naš trener se studiozno priprema za svaku utakmicu', kazao je Iker Muniain, dok je Bielsin bivši igrač Martin Posse dodao: 'Na moje vjenčanje je stigao sa video zapisom koji je pripremio za mene. Da se ne opustim previše'.

Atletico je startao sredinom srpnja u trećem pretkolu protiv norveškog Stromsgodset, a prije ulaska u natjecanje po skupinama porazio je i portugalsku Vitóriu Guimaraes. Premda je bio u 'skupini smrti' uvjerljivo je osvojio prvo mjesto ispred Udinesea, Celtica i Rennesa. U prvoj rundi na ispadanje 'Los Colchonerosi' su pobijedili Lazio, a potom i Bešiktaš, Hannover i Valenciju.

'U srijedu igramo utakmicu života. Nadam se kako će finale biti tek šlag na našu europsku tortu', kazao je kapetan Antonio Lopez

Za napadača Falcaoa finale ima posebno važnost. Ukoliko postigne jedan pogodak postat će najbolji strijelac Europske lige ove sezone, ali i prvi u povijesti kojem je to uspjelo dvije sezone uzastopce. Prošle sezone zabio je 17 golova u dresu Porta. Trenutačno je na brojci od deset golova i prvu poziciju dijeli sa napadačem Schalkea Klaas-Jan Huntelaarom.

'Upozorio sam svoje igrače da neće biti lako. Očekuje nas drama svih 90, a možda i 120 minuta. Athletic igra u visokom ritmu, bit će to pravi spektakl napadačkog nogometa', najavio je Diego Simenone koji je Atletico preuzeo u prosincu nakon što je Gregorio Manzano dobio otkaz.

Niti jedan trener nemaju previše briga s ozljedama i izostancima. Bielsa je u zadnjem ligaškom ogledu odmarao 'pola' momčadi, dok je Simeone protiv Malage poslao na teren najjači sastav jer njegova momčad još uvijek ima izgleda za plasman u Ligu prvaka.

Rumunjska policija je spremna za finale, međutim neredi se ne očekuju jer Atletico i Athletic njeguju dobre odnose, a njihovi navijači nisu u zavadi. Atletico je 1903. godine osnovala skupina baskijskih studenata u Madridu. Zbog toga klubovi imaju slična imena, slične dresove i grbove.

VJEROJATNI SASTAVI:

ATLETICO MADRID: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe - Suarez, Gabi - Adrian, Diego, Turan - Falcao
ATHLETIC BILBAO: Iraizoz - Iraola, Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe - De Marcos, Iturraspe, Herrera - Susaeta, Llorente, Muniain

FINALA KUPA UEFE I EUROPSKE LIGE S KLUBOVIMA IZ ISTE ZEMLJE

1972. Wolverhampton - Tottenham 1:2, Tottenham - Wolverhampton 1:1
1980. Borussia Mönchengladbach - Eintracht 3:2, Eintracht - Borussia Mönchengladbach 1:0
1990. Juventus - Fiorentina 3:1, Fiorentina - Juventus 0:0
1991. Inter - Roma 2:0, Roma - Inter 1:0
1995. Parma - Juventus 1:0, Juventus - Parma 1:1
1998. Inter - Lazio 3:0
2007. Sevilla - Espanyol 3:1 jedanaesterci (2:2)
2011. Porto - Braga 1:0
2012. Atletico Madrid - Athletic Bilbao ?