RASPRAVA JOŠ TRAJE

Znate li koja liga prva slijedi nakon liga petice?

02.05.2012 u 13:08

Bionic
Reading

O nedodirljivim ligama petice sve se zna, no zanimljivo je pročitati kako kotiraju lige koje opasno prijete da se uguraju među najveće. To su redom ruska Premier liga, zatim turska Süper liga, portugalska SuperLiga, nizozemska Eredivisie i ukrajinska Premier liga. Koja od njih je u ovom trenutku najkvalitetnija?

Na našem portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – zahvaljujući temi pod naslovom 'Lige petice - najjače u Europi; tko je iza njih?' dobili smo nekoliko odličnih i informativnih analiza.

Također smo, zahvaljujući nogometnim stručnjacima, dobili i prosječnu ocjenu svake od liga koju smo ponudili i rezultati su zaista vrlo zanimljivi.

Kada je stručno analizirao 'Umjetnik' je pohvalio portugalsku ligu pa je tako između ostalog napisao:
Liga Zon Sagres. Mislim da je upravo ona u zadnjih desetak godina napravila najveći korak prema naprijed, počevši od Mourinhovog Porta pa do ovogodišnjih predstavnika u Ligi prvaka: Benfice i Porta te natjecatelja u Europskoj ligi: Brage i Sportinga. Svake godine sve napetija i napetija jer je, već navedena četvorka, u konstantnoj borbi za vrh. Ove godine je to pošlo za nogom Portu koji je osigurao naslov prvenstva tek dva kola prije kraja, što dovoljno govori o kvaliteti i napetosti lige. Benfica je druga, dok je Braga treća, a na četvrtom se mjestu našao iscrpljeni (europskim natjecanjima) Sporting koji je malo više zaostao (-13) za prvakom.'

O portugalskoj SuperLigi naš analitičar 'Partwish' također ima odlično mišljenje, pa je tako u vrlo opširnoj analizi u kojoj je prostor dobila svaka od navedenih liga - napisao:

Portugal: Definitivno liga koja napreduje i koja ozbiljno može ugroziti peto mjesto i eventualno četvrto u budućnosti liga petice. Benfica je prošla skupinu kao prva u konkurenciji jednog ManU koji je čak i ispao iz LP dok je Porto definitivno podbacio. Imao je najizjednačeniju skupinu u kojoj je vjerojatno i bio najjača ekipa i zauzeo je tek treće mjesto, neoprostivo. El braga i Sporting prolaze skupinu, Sporting je ispao u polufinalu, Braga odmah. Liga napreduje, galopirajući. Kristaliziraju se Benfica, Porto, Sporting i Braga kao vodeće sile. Vjerujem da je ovo novi stanovnik lige petica i da će ovu ligu biti jako teško izbaciti iz kruga pet najboljih.'

S druge strane, jedan od aktivnijih analitičara na tribini.hr 'Van_Persie' vrlo je pohvalno pisao o turskoj Süper Ligi.

Turski nogometni savez donio je odluku o odgodi početka nove sezone u turskom prvenstvu, uslijed afere oko namještanja utakmica u kojoj je dosad uhićeno 30-ak osoba, uključujući predsjednike Fenerbahçea i Trabzonspora, Aziza Yildirima i Sadrija Senea. Žalosno, ali i vrlo pohvalno što su došli do krupnih riba, za razliku od Hrvatske. Uhićen je i trener Bešiktaša Tayfur Havutcu. Bešiktaš se sumnjiči da je pokušao namjestiti rezultat finala Turskog kupa prošle sezone. Havutcuova je momčad u toj utakmici nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedila Istanbul Buyuksehir Belediyespor 4:3. Osim Havutcua, uhićena su i dvojica nogometaša Buyuksehira, Ibrahim Akin i Iskender Alin, kao i Ahmet Ates, član osiguranja u Bešiktašu. Trebam li spomenuti da je Fenerbahçe izbačen iz Lige prvaka? No stvari se pomalo popravljaju...', napisao je između ostaloga 'Van_Persie'.

Analitičar 'Tomek' za razliku od ostalih nije u prvi plan gurao portugalsku ili tursku ligu, nego rusku.

'Od ovih liga apsolutno primat kod mene ima ruska Premier liga. Imaju sedam klubova jako izjednačenih: SPARTAK, LOKOMOTIVA, CSKA MOSKVA, ZENIT, DINAMO MOSKVA, RUBIN KAZAN, ANŽI MAHAČKALA. Svatko svakoga može pobijediti te nije nikakvo iznenađenje da bilo koji od ovih klubova završi na prvom ili sedmom mjestu. Apsolutno pokazatelj kojem putu mi u Hrvatskoj trebamo težiti.

Da sve reflektiram na našu ligu: mislim da nam uzor, ako se sredi gospodarstvo i okružje oko nogometa i općenito sporta, mora biti NIZOZEMSKA LIGA. Kako ćemo na to očito morati još dugo čekati, moramo uzore tražiti u Rusiji i tražiti pomoć od naše politike u okviru tržišta u kojemu egzistiramo.

Uključite se i vi u raspravu o ovoj temi (kliknite OVDJE) – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!