POČELO ODBOJAVANJE

Saznajte koji se velikani vraćaju među elitu

Bionic
Reading

Deportivo, Eintracht, Torino, Bastia... Nekoliko nekadašnjih šampiona, klubova koji su osvajali domaće trofeje i harali Europom, od iduće će se sezone ponovo natjecati u elitnim nacionalnim razredima liga 'Petice'. Neki su već osigurali promociju, druge samo čudo može spriječiti u tome, treći se tek nadaju...

U španjolskoj Segundi ostalo je još osam kola do kraja, ali Deportivo iz La Coruñe uvjerljivo vodi s osam bodova prednosti pred drugim i trinaest pred trećim (dva kluba izravno ulaze u Primeru). Samo ga čudo može spriječiti da se vrati u elitu, gdje mu je i mjesto, ako gledamo njegove uspjehe u posljednjih dvadesetak godina. Deportivo je 2000. bio španjolski prvak, a još pet puta je bio drugi; 1995. i 2002. je osvojio Kup kralja, a triput i nacionalni Superkup; pet puta je sudjelovao u Ligi prvaka, a 2004. dospio do polufinala. Najizgledniji kandidati da mu se od iduće sezone pridruže u La Ligi su već tradicionalni 'yo-yo' klub Valladolid te 'susjed' Celta iz Viga.

Reading FC je kolo prije kraja već osigurao prvo mjesto u engleskom Championshipu i ulazak u Premier ligu. Iako iza sebe ima 140 godina povijesti, klub je tek prije šest godina prvi put ušao u najviši rang i ondje se zadržao samo dvije sezone. O drugom izravnom putniku odlučit će posljednje kolo. Ako izvuče barem jedan bod kuće protiv Coventryja, to će biti Southampton, koji je 1976. osvojio FA kup, a u elitnoj engleskoj diviziji je bio neprekidnih 27 godina, dok 2005. nije ispao u Championship, a 2009. i stepenicu niže. Međutim, povratak je bio brz – još prošle sezone Southampton je igrao u League One... Jedini tko ga još može prestići na ljestvici je West Ham United, kultni klub iz istočnog Londona koji nikad nije osvojio naslov prvaka, ali jest tri FA kupa i Kup pobjednika kupova (1965.). Nijedan drugi engleski klub nije dao više reprezentativaca.

Dva kola prije kraja 2. Bundeslige, ulazak u elitu osigurali su Eintracht Frankfurt i Greuther Fürth. Eintracht je samo jednom bio njemački prvak – 1959., ali je sezonu kasnije dospio do finala Kupa prvaka odigravši protiv Reala utakmicu stoljeća! Četiri puta je osvajao nacionalni kup, a 1980. i Kup UEFA. Fürth je zapravo predgrađe Nürnberga, a tamošnji je klub najslavnije dane doživio u davnoj prošlosti: bio je prvak 1914., 1926. i 1929., ali od osnivanja Bundeslige nikad nije igrao u najvišem rangu – ovo je povijesni rezultat za momčad koja igra na omalenom stadionu Trolli Arena (kapacitet 15.000). Ovisno o rezultatima posljednja dva kola, doigravanje s trećom najlošijom momčadi 1. Bundeslige igrat će Fortuna Düsseldorf, St. Pauli ili Paderborn.

U Serie B je ostalo još šest kola za odigrati, ali i s dvije utakmice zaostatka prvi je Torino – klub sa slavnom poviješću i s puno navijača. Osnovan 1906., a zatim 'reanimiran' 2005. poslije bankrota, Torino je peti najtrofejniji klub u Italiji, sa sedam prvenstava i pet kupova. Njegovi najslavniji dani bili su četrdesetih godina prošlog stoljeća, kad je kompletna momčad igrala za reprezentaciju – no gotovo svi igrači te momčadi poginuli su u zrakoplovnoj nesreći 1949., nedugo nakon što su osvojili peti naslov zaredom... Uz Torino, glavni konkurenti za ulazak u Serie A su Verona (prvak 1985.), Pescara i Sassuolo, a nekoć slavna Sampdoria na rubu je zone koja vodi u doigravanje.

Francuzima je ostalo za odigrati još pet kola Ligue 2, ali naslov je praktično osigurala Bastia, koja ima 11 bodova prednosti pred drugim i 15 pred četvrtim (tri kluba ulaze izravno). Korzikanski klub dobar je dio svoje 117 godina duge povijesti proveo među elitom – posljednji put je ondje bio prije sedam godina. 1978. je Bastia igrala finale Kupa UEFA, a tri godine nakon osvojila francuski kup. Pretprošle sezone ispali su u treću ligu, ali sad se ekspresno vraćaju... Od ostalih sudionika Ligue 2 najbolje stoji Reims, legendarni klub koji je šest puta osvajao naslov prvaka (zadnji put 1962.), dvaput kup te dvaput (1956. i 1959.) igrao u finalu Kupa prvaka! Reims je zadnji put u najvišem francuskom razredu igrao još prije 33 godine.

Na Tribina.hr vas pitamo: veseli li vas povratak svih ovih proslavljenih klubova? Kakve su im šanse u najvišim ligama – tko će plesati samo jednu sezonu, a tko se vraća da bi ostao?

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih nogometnih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja nove domaće nogometne zajednice!