ŠTO DONOSI PETAK

Je li vrijeme za Guardiolin odlazak?

27.04.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon dva kiksa u samo četiri dana, Barcelona je ostala bez dva trofeja na koje su na Nou Campu računali. Osim što se prozivaju igrači, mnogi sve glasnije spominju da je vrijeme za Guardiolin odlazak, a ponuda navodno već ima. I to iz Engleske. Što vi mislite o Guardioli? Mora li otići i je li zasićen Barcelonom? Kako bi se Pep snašao u nekom drugom klubu i sustavu igre? Komentirajte i analizirajte na podstranici Tribina.hr

Iako je Guardiola na mjestu trenera prve momčadi Barcelone 'tek' od 2008. godine, gledajući i uživajući u igrama 'blaugrane', stječe se dojam da je mladi stručnjak puno duže na toj poziciji.

Guardiola je momčad preuzeo od Nizozemca Rijkaarda, kojem su navijači i uprava kluba vjerovali pet punih godina. Međutim, između njih dvojice postojala je velika razlika, a ta je što se Nizozemac se nije došao 'učiti' na Nou Camp, već je imao iskustvo vođenja velike momčadi – to jest reprezentacije Nizozemske. Guardiola se prije preuzimanja prve momčadi kalio samo jednu sezonu s B momčadi, te je pomalo neočekivano dobio priliku u prvoj momčadi.

No, on je imao ono što nisu imali mnogi njegovi prethodnici – a to je bio dugogodišnji staž u Barcinom dresu, kroz koji je učio i ponavljao sve ono što igrači Barcelone uče od malih nogu, a u ruke je dobio kombiniranu momčad, koju su kroz godine činile zvijezde poput Eto'oa, Gudjohnsena, Henryja, Milita, Ibrahimovića, i izdanaka klupske škole nogometa (Pique, Puyol, Iniesta, Xavi, Messi, Pedro).


S takvim sastavom Guardiola je u tri godine osvojio gotovo sve što se može, od Lige prvaka, Svjetskog klupskog prvenstva, Uefinog Superkupa, španjolske La lige, Kupa kralja do španjolskog Superkupa. No, kako svakom uspješnom nizu negdje mora doći kraj – tako je Guardiola u samo četiri dana izgubio (najvjerojatnije) dva velika trofeja.

A što je još gore – oba je trofeja izgubio na svojem Nou Campu, prvo od Reala u 'el clasicu', a potom i od Chelseaja u polufinalu Lige prvaka. Međutim, u klubu mu očito i dalje vjeruju te su mu ponudili novi ugovor za sljedeću sezonu, s time da ga mora potpisati čim prije.

S druge pak strane, otočki mediji bruje da će tijekom petka Guardiola najaviti svoj odlazak iz kluba i Španjolske, te da bi sljedeće sezone mogao voditi neki od engleskih klubova.

Promotrimo stvari iz boje perspektive: treba li Guardiola ostati u Barci ili bi za klub bila bolja svježa krv? Može li klub profitirati dolaskom nekog novog stručnjaka na klupu? Ako da, o kome se radi? S obzirom na specifičan stil igre, tko bi znao voditi takvu momčad?

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!