BARCA NA STAMFORD BRIDGEU

Čeka nas neviđeni spektakl igrača teških oko milijardu eura!

18.04.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Novi veliki okršaj elite nogometne Lige prvaka na Stamford Bridgeu nude nam u srijedu londonski Chelsea i aktualni europski prvak Barcelona

Uključite se i vi u raspravu na našem portalu Tribina.hr. Napišite nam što mislite o tome tko je u prednosti u ovim mini dvobojima ili će se u glavnog protagonista opet prometnuti čovjek sa zviždaljkom?

Ukupno 926 milijuna eura (u američkim dolarima čak 1,2 milijarde)! Toliko zajedno vrijede momčadi današnjih suparnika koje će se u polufinalu Lige prvaka sukobiti na Stamford Bridgeu! Riječ je, zbog 'duhova prošlosti', o jednom od najiščekivanijih dvoboja posljednjih godina - pravom spektaklu - pa nije ni čudno što se posljednjih dana toliko piše o tom dvoboju.

Povlače se prijašnji susreti, okreću se brojevi bivših junaka, navode se prednosti jedne i druge momčadi... Nas je pak zanimalo koji su to mini dvoboji igrača koji bi u konačnici mogli odlučiti ogled.

XAVI - LAMPARD
Ogled dvojice dirigenata uvelike će odrediti tijek utakmice. Ne samo da će se nerijetko  direktno sudarati na terenu, nego su im uloge identične. Oni su srce momčadi, o čijim idejama ovisi krvotok ostatka tima. S obzirom na Barcin stil igre, za očekivati je da će Lampard biti taj na kojem će biti veća odgovornost, jer će on biti taj koji će više loviti Xavija nego Katalonac njega. Chelsea je dosad najčešće igrao s Mikelom uz Lamparda, a Matom ispred njih.

Pitanje je hoće li Di Matteo pokušati iznenaditi primjerice odlukom da Matu gurne na desnu stranu, a s namjerom da dodatno pojača sredinu, u vatru gurne još i Essiena? Kako god bilo, bit će zanimljivo pratiti sraz dviju jakih veznih
linija...

MESSI - A. COLE
Ashley Cole sinoć vrlo vjerojatno nije spavao. Biste li vi na njegovom mjestu? Očekuje ga najteži zadatak u nogometnom svijetu i pitanje kako zaustaviti ili barem donekle onemogućiti razarajući učinak Lea Messija?

Svjestan je on, a sigurno i Di Matteo - Cole to, kao niti jedan drugi branič svijeta, ne može sam. Ashleyju će morati pomagati svi okolni suigrači, počevši od krila ispred sebe (najavljen je Kalou, no nama se čini da će Di Matteo tu postaviti neumornog Ramiresa), veznjaka uz sebe (Mikel), a svakako i Terryja i Cahilla iz zadnje linije.

DROGBA - PUYOL i PIQUE
Pique se još i danas, sigurni smo, s mukom prisjeća tog 6. svibnja 2009, kada ga je, kao i ostatak Barcine zadnje linije, samo sudac Ovrebo spasio od zahuktalog Chelseajevog napada na čelu s Drogbom. Drogba je tada bio fizički mnogo moćniji nego danas, no s obzirom na to da ga Di Matteo dobro dozira u prvenstvu, uvjereni smo da će biti onaj pravi.

Koliko ubojit može biti, pokazao je prije svega nekoliko dana, kada se poigrao s obranom Tottenhama u polufinalu FA kupa. Za razliku od spornog dvoboja iz 2009, Guardiola će na raspolaganju imati Puyola, kapetana uz kojeg Barca zaista gotovo nikada ne gubi kada on igra. No pred Pepom i dalje stoji pitanje kako čuvati grdosiju iz Obale Bjelokosti?

Prvi ogled u Ligi prvaka Chelsea i Barcelona imali su u sezoni 1999/2000, koji je baš kao i svi kasniji bio neizvjestan. Chelsea je u Londonu slavio 3:1, a nakon 90 minuta uzvrata bio je isti rezultat, ali onda su Rivaldo i Kluivert donijeli pobjedu momčadi s Nou Campa. Barca je tada, dakle, izborila polufinale, ali u njemu je naletjela na 'šišmiše' i posustala. U ostalim europskim natjecanjima Barcelona i Chelsea igrali su u Kupu velesajamskih gradova u sezoni 1965/66, kada su morali igrati čak tri utakmice. U domaćinskim dvobojima polufinala bilo je po 2:0, da bi o prolazu odlučivala majstorica, a u njoj je Barcelona pobijedila s visokih 5:0.

Utakmica na Stamford Bridgeu u Londonu započinje u tradicionalnom terminu Lige prvaka - u 20.45 sati - a uzvrat je predviđen idućeg utorka u Barceloni.