U ZAGREBAČKOJ 'DVORANI SLAVNIH'

20 godina nogometa i sjećanja na Majora

07.04.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Postoje u hrvatskom nogometu tradicije koje nisu vezane za loptanje kao veliki biznis, već kao stil života od djetinjstva do starosti - kao sport u izvornom smislu riječi. Kada vidite legende gradskog, hrvatskog, a ponekad i svjetskog nogometa kako u 40-ima, 50-ima, pa i 60-im godinama života jedva čekaju navući dres i štucne da zaigraju na memorijalu koji nosi ime poginulog prijatelja, nogomet se ukazuje kao nešto mnogo važnije od stadionsko-medijskog spektakla

U ŠRC Jelenovac, koji je s vremenom postao neformalni, aktivni 'Hall of Fame' zagrebačkog nogometa (tamo se natječu i druže legende malog i velikog nogometa, često nakon profi karijera), u subotu se igra jubilarni, 20. memorijalni turnir Stjepan Major.

Čovjek 'vojničkog' prezimena, po kojem je događaj dobio ime, 70-ih je bio kapetan glasovitog Dinamova 'Malog Ajaxa', juniorske momčadi koja tri godine nije izgubila utakmicu (Kranjčar, Zajec, Marijan Vlak, Tomica Mlinarić...), a nakon povlačenja s travnjaka proslavio se kao najbolji strijelac Grahorove, legendarne malonogometne momčadi iz zapadnog Zagreba.

U kobnom spletu života, imena i činova, bivši nogometni kapetan Major nakon raspada Jugoslavije postao je zamjenik zapovjednika 150. brigade HV-a i godine 1992. poginuo na bojištu kod mjesta koje se zove Generalski stol. Jedan je od rijetkih boraca iz Domovinskog rata po kojima je nazvana ulica u Zagrebu.

Tijekom dvajudesetljeća turnir s njegovim imenom postao je jedan od najstarijih kontinuiranih memorijala u hrvatskom nogometu, na kojem su uz gradske majstore u više navrata nastupali velikani svjetskog glasa poput Slavena Zambate, Zlatka Kranjčara, Marka Mlinarića (jedan turnir odigrao je i Robert Prosinečki), Marije Matuzić-Mace Maradone, ili pak šesterostrukog osvajača Kutije šibica Duška Popovskog, Miće Vujanića i još čitavog niza legendi zagrebačke trave i asfalta.

Ove godine na 'Majoru' nema klasičnog turnira, s obzirom na to da je riječ o jubileju pa su prijatelji iz 'Grahorove' i suborci iz 150. brigade organizirali program revijalnog tipa, s utakmicama između dječjih, ženskih ekipa, te muških veteranskih momčadi među kojima je i 'Dinamo 73-74'. U svakom slučaju, na parket će i ovog puta izaći dio povijesti, sadašnjosti i budućnosti zagrebačkog nogometa kao stila života.