ŠTO VI MISLITE?

Lionel Messi: Postoji li rekord koji neće srušiti?

22.03.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Na našem portalu za raspravu o sportskim temama tribina.hr tema dana je Lionel Messi i njegovi rekordi. Uključite se i vi u raspravu

Nakon što je tek nedavno srušio rekord Lige prvaka postigavši pet golova u jednoj utakmici, Lionel Messi se svojim sedmim ovosezonskim ligaškim hattrickom, promaknuo u najboljeg strijelca Barcelone svih vremena.

Nova žrtva bila je momčad Granade, koja iako je pružila pristojnu partiju, nije imala rješenja za Messijeve majstorije, pa su s Camp Noua otišli s podnošljivim porazom 5:3.

Na vječnoj ljestvici klupskih strijelaca Messi je, kao što je poznato, prestigao legendarnog Cesara Rodrigueza, kojem je, kada je prije sedamdesetak godina žario i palio španjolskim travnjacima, za 232 gola trebalo 11 sezona. Messiju su pak, za dva gola više bile dovoljne čak (s obzirom na današnji i tadašnji nogomet) tri sezone manje.

Nakon što je postao najbolji strijelac u službenim utakmicama, Messi sada kreće u lov na rekord Paulina Alcantare koji se, uz pomoć i neslužbenih, prijateljskih susreta, popeo na brojku od 369 golova. Messi je na toj listi na petom mjestu 251 postignutim golom, a ispred njega su još Ladislav Kubala (274), César Rodríguez (294) i Josep Samitier (326). Kako sada stvari stoje, niti taj rekord ne bi smio biti problem za ovog, samo rastom omalenog Argentinca.

U lipnju će napuniti tek 25 godina, a osim kiše golova, koja se redovito lijeva iz njegovih kopački, dosad se već okitio s pet naslova španjolskog prvaka, dvije Lige prvaka te čak tri naslova najboljeg nogometaša godine. Novim pogocima prestigao je i C. Ronalda na aktualnoj ljestvici topnika Primere sa 34 gola. Brzonogi Gaučo samo je u posljednjih osam utakmica zabio 20 golova, čime je ove sezone stigao do brojke od 54 pogotka u svega 45 nastupa. Svime ovime vjerojatno je već sada zaslužio titulu najboljeg igrača u povijesti svoga kluba. Ali, sasvim sigurno, to nije ona 'kruna' koju Messi traži. Iako o tome nikada eksplicitno ne govori, Messijeva misija usmjerena je prema najlaskavijoj od svih - tituli najboljeg igrača u povijesti nogometa.

Na tu će se temu oglasiti ono malo kritičara koje ima, te navesti i 'drugog Messija' - onog koji igrajući za Argentinu ne sjaji Barcinim sjajem. Znači li to da mu kruna najboljeg igrača u povijesti ne smije pripasti dok i to ne ispravi ili je baš ta činjenica - da samo uz Xavija i Iniestu daje svoj maksimum - pokazatelj da Messi ima još dosta 'žganaca' za pojesti da bi mogao do kraja izgurati Maradonu, Pelea, Zidanea i društvo? Ili bi ispred njega gurnuli i portugalskog majstora Ronalda, koji je, gledajući samo kombinaciju individualnih kvaliteta, vjerojatno najkompletniji igrač današnjice.