EUROPSKA LIGA

Sporting iznenadio City, Olympiacos slavio u Harkivu

08.03.2012 u 21:43

Bionic
Reading

Lisabonski Sporting iznenadio je favorizirani Manchester City i minimalnom pobjedom 1:0 osigurao prednost uoči uzvrata na Otoku

Nogometaši lisabonskog Sportinga priredili su iznenađenje u prvoj utakmici osmine finala Europa lige domaćom 1:0 pobjedom protiv Manchester Cityja. Ono što nije uspjelo Portu u 1/16 finala natjecanja, uspjelo je njihovim portugalskim rivalima koji su slavili golom Alexandrea Luiza Reamea Xandaa iz 51. minute. Zabio je brazilski branič petom svoj europski prvijenac ove sezone. Matias Fernandez izveo je slobodni udarac, vratar Cityja Joe Hart nije ga uspio ukrotiti, a Xandao je bio prvi na odbijancu. Njegov je prvi pokušaj malo iskosa s desne strane vratar 'građana' uspio zaustaviti, ali ne i drugi.

Inače, vodeći premierligaški sastav odigrao je vrlo skromnu utakmicu, a možda i najbliže golu bili su u 60., odnosno 90. minuti, ali dalekometni udarac Aleksandra Kolarova i udarac iz blizine Sergija Agüera nisu pronašli put do mreže. U Sportingu, pak, mogu žaliti za 'zicerom' Rickyja van Wolfsfinkela iz 63. minute koji je uspio zaustaviti Hart.

Atletico Madrid slavio je na svom Vicente Calderonu 3:1 protiv Beşiktaşa u utakmici u kojoj su 'los rojiblancosi' sve golove zabili u prvom dijelu u razmaku od 14 minuta. Dva je puta mrežu turskog sastava zatresao Eduardo Salvio, a jednom Adrian.

Možda je i najimpresivniji bio ovaj potonji gol kojeg je Adrian zabio nakon što je prethodno vodio loptu skroz od centra. Oduzeo je gostima loptu, vodio je do protivničkog kaznenog prostora, oslobodio se čuvara driblinzima, a onda smjestio loptu pod gredu. Bio mu je to četvrti gol u Europa ligi ove sezone, a pridodao je i dvije asistencije. U drugom dijelu Beşiktaş je uspio ublažiti poraz, a strijelac je bio Simao s ruba kaznenog prostora. Odapeo je portugalski reprezentativac u suprotne rašlje malo iskosa s desne strane nakon akcije kojoj je prethodio korner.

U preostale dvije utakmice ostvarene su minimalne 1:0 pobjede. Twente je slavio u Enschedeu protiv Schalkea, dok je Olympiacos savladao Metalist u Harkivu.

Odlučujući trenutak u Enschedeu dogodio se u 60. minuti kada je dosuđen jedanaesterac za domaćina. Nakon konzultacija s linijskim sucem Craig Thomson odlučio je pokazati crveni karton Joelu Matipu zbog prekršaja nad Luukom De Jongom. Potonji je sam izveo najstrožu kaznu zakucavši loptu sigurno u gornji lijevi kut. Inače, pobjeda domaćina i više je nego zaslužena budući Schalke u cijelom susretu nije uputio niti jedan udarac u okvir suparničkog gola.

U Harkivu je Olympiacos zabio iz jednog od dva udarca u okvir suparničkog gola, a strijelac je bio David Fuster u 50. minuti. Zabio je veznjak atenskog sastava nakon pogreške domaće obrane koja nije uspjela raščistiti ubacivanje s lijevog boka. Inače, domaćini su kraj susreta dočekali i s igračem manje budući je u 82. minuti pocrvenio Edmar Aparesida zbog prekršaja nad Giannisom Maniatisom.

Metalist (Ukr) - Olympiakos (Grč) 0:1 (Fuster 50)
Atletico (Špa) - Besiktas (Tur) 3:1 (Salvio 24, 27, Adrian Lopez 37 / Simao 53)
Twente (Niz) - Schalke 04 (Njem) 1:0 (De Jong 60-11m)
Sporting (Por) - Manchester City (Eng) 1:0 (Xandao 51)