VEĆ POMOGAO HRVATSKOJ

Zlatan: Balkanski frajer s crnim pojasom

29.02.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Švedska nogometna reprezentacija istrčat će u 20.30 sati na Maksimir prvi put nakon što smo upravo protiv njih proslavili odlazak na SP 2006. godine. Predvodit će ih kapetan Zlatan Ibrahimović, najveća zvijezda koju trenutno imaju

Zemlja koja je svijetu dala Abu, Roxette, Ikeu i 27 dobitnika Nobelove nagrade ima i jednu od najluđih nogometnih zvijezda. Šveđani su poznati po urednosti i dosjetljivosti, ludi biser morao je doći iz naših krajeva.

Šveđani su Rusima dali (porijeklom) sve kraljeve osim posljednjeg, Nikolaja ll, a Italiji su dali Ibrahimovića koji je tamo slavio šest naslova prvaka u šest godina (109 golova) i ima status božanstva. Balkanac je u duši zarobljen u žutom švedskom dresu, igrač koji je na Euru 2004. udarcem 'rame u rame' na pod bacio Jaapa Stama dok je ovaj bio najsnažniji stoper svijeta. Od 17. godine ima crni pojas u tae-kwon-dou, što povremeno ima potrebu demonstrirati i protivnicima i suigračima, a već se dugo bori s motivacijom. Ipak, kombinacija nenadmašne tehnike i snage drži ga na vrhu i bez 'nadljudskih napora' na treninzima. Dapače, tek mu je 30 godina i ove sezone zabija više nego ikad u životu.

Odrastao je u najopasnijem dijelu Malmöa i krenuo u klubu simptomatičnog imena - Balkan. U mlađim kategorijama je igrao s dvije godine starijim dječacima, a klupu je posljednji put vidio kada je ušao u poluvremenu dvoboja na kojemu je Balkan gubio 0:5 i zabio osam golova za preokret. Tada je bio vrlo blizu da odustane od nogometa, čekao ga je siguran posao s ocem Šefikom u brodogradilištu. Srećom, trener je njemu i obitelji (majka je Hrvatica) objasnio da on mora ostati u nogometu. Sve ostalo je povijest, zvijezda je bila rođena. Ali kada se vrati u Malmö obavezno posjeti i Balkan, a obično im donese i lopte ili dresove.

Dvije godine igrao je u Malmöu, odustao je od srednje škole iako je dotad bio vrlo dobar učenik, a nakon Malmöa je nastupao isključivo za višestruke europske prvake (Ajax, Juventus, Barcelona, Inter, Milan). Zanimljivo je da nikada nije osvojio Ligu prvaka, ali s Milanom trenutno lovi svoj deveti uzastopni naslov državnog prvaka! Zadnji put druge je gledao kako slave još davne 2003. kada je tada moćni Hiddinkov PSV ostavio iza leđa njega i Ajax.

Za reprezentaciju je nastupio 74 puta i zabio 28 golova, a jedan od njih primila je i Hrvatska. U travnju 2003. Barićev sastav je svladao Švedsku u Solni 2:1, a jedini gol za domaćine zabio je Ibra. Preostala dva ogleda Kranjčarov sastav dobio je s po 1:0, Šveđani s Hrvatima imaju najgori omjer od svih protivnika diljem svijeta. Ibrahimović je imao i epizodu u Göteborgu kada je Srna zabio za 1:0. U završnici su Šveđani opasno stisnuli i Butina je u jednom trenutku već bio svladan. Ipak, pokušao je stići nemoguće, a Ibrahimović se nekontrolirano zabio u našeg vratara, napravio prekršaj u napadu, i sačuvao nam ključnu pobjedu za odlazak na SP 2006. Nikada nije istrčao u hrvatskom dresu, ali toga dana je lijepo pomogao.

Događa se i najvećima, a Ibra svakako spada u taj rang. Mandžukićev idol iz djetinjstva s godinama gomila incidente i tetovaže, ali dodatno razvija i svoje paklene nogometne vještine. Procijenjena tržišna vrijednost kreće mu se oko 40 milijuna eura, ali Berlusconi i ostali iz Milana neće ga prodati ni za veću svotu ako ovaj dijamant nastavi dominirati i donositi naslove. Nogomet mu više nije jedina preokupacija, ima i dva sina, ali i takav, polumotiviran - i dalje je kralj.

Ibra svoje borilačke sposobnosti koristi i s loptom, ali i bez nje na terenu
Najljepši Zlatanov gol za Švedsku (Italija, Euro 2004) na isti je kalup