UVREDE NA TRENINGU

Bundesliga na nogama zbog antisemitizma

28.02.2012 u 18:34

Bionic
Reading

Za razliku od hrvatskog nogometa koji u posljednje vrijeme ima problema sa rasističkim ispadima navijača, njemački nogomet trese antisemitski incident koji se dogodio na treningu bundesligaša Kaiserslauterna

Skupina navijača Kaiserslauterna na treningu je vrijeđala izraelskog napadača Itaya Shechtera izvikujući antisemitske parole, te salutirajući nacističkim pozdravom. Incident se dogodio na prvom treningu nakon poraza u Mainzu (0:4) u prošlom kolu Bundeslige. Na treningu je bila skupina od desetak osoba koje neki njemački izvori nazivaju 'desno-radikalnima'.

Policija je odmah pokrenula istragu kako bi otkrila počinitelje, a njihovo ponašanje izazvalo je osude i oštre reakcije sa svih strana, od vodstva Bundeslige i Njemačkog nogometnog saveza, do izraelskog veleposlanstva u Berlinu.

'Njemački nogometni savez neće tolerirati antisemitističke ili rasističke incidente. Takvim stvarima nema mjesta u nogometu', poručio je Wolfgang Niersbach, koji će idućeg mjeseca naslijediti Thea Zwanzigera za kormilom Njemačkog nogometnog saveza (DFB).

Ponašanje navijača osudili su i čelnici kluba.

'Vodstvo kluba, te igrači oštro osuđuju ponašanje dijela navijača. Za rasizam i antisemitizam nema mjesta u našem klubu', kazao je predsjednik kluba Stefan Kuntz.

Zanimljivo, odmah nakon incidenta klub je pozvao na razgovor 300-tinjak navijača kako bi u otvorenom razgovoru prodiskutirali aktualne probleme.

'To nisu pravi navijači kluba, njihov ponašanje svima šteti', bio je zaključak 'pravih ultrasa'.

Shechter je stigao u Kaiserslautern prošlog ljeta iz Hapoel Tel Aviva i u dosadašnjih 19 nastupa zabio je tri gola za FCK koji već 13 utakmica zaredom u Bundesligi ne zna što je to pobjeda.