EUROPSKA 2008.

Sparta i NEC za pozitivnu ocjenu Dinama

04.12.2008 u 12:00

Bionic
Reading

Dinamo je u Udinama odigrao svoj posljednji europski susret u 2008. i, gotovo je sigurno, posljednji u sezoni. Nisu razočarali, nisu zaslužili proljeće. Dojam je solidan

Po četvrti put u klupskoj povijesti i drugu sezonu zaredom Dinamo je upisao 12 europskih nastupa. Put je bio identičan, ukupna ocjena nešto je manja nego za prošlogodišnje nastupe.

Siguran korak protiv Linfielda (2:0, 1:1) i Domžala (3:0, 3:2) već tradicionalno je stao u trećem pretkolu. Ukrajinski Šahtar (0:2, 1:3) 'modrima' je pokazao da nisu ni približno spremni za Ligu prvaka. Kako to biva, put se nastavio u Kupu Uefa, a u dva ključna dvoboja sezone Dinamo se provukao u skupine.

Protiv praške Sparte su na svom terenu odigrali možda najzreliju utakmicu sezone, a u uzvratu su preokrenuli zaostatak i s ukupnih 3:3 otišli dalje. Momčad je slavila kao da je osvojila Ligu prvaka. Oni su tada svoj cilj ispunili.

Bliža Dinamova povijest ne pamti puno povrataka iz rezultatskog zaostatka, ali u razmaku od samo dvije utakmice taj slučaj se ponovio. Pobjeda protiv NEC-a (3:2), koji je na Maksimir došao nakon samo jednog poraza u zadnje 24 utakmice, bio je i klimaks ovogodišnje turneje. Bomba Balabana i Vrdoljakov gol za pobjedu nakon zaostatka 1:2 režirali su najljepšu priču sezone. Dinamo je bio zaradio tri 'meč lopte' za proljeće.

Klupska tradicija nije iznevjerena, Dinamo je u posljednjoj fazi ušao u krizu rezultata i 39. sezonu u nizu ostao bez Božićnih europskih želja. Primili su sedam golova u nizu i velike ambicije otišle su u prah. Poraz kod Tottenhama od 4:0 razgolitio je trenutačne mogućnosti Dinama, no trijumf Spartaka u Maksimiru bio je ključan. Sada je jasno da bi i bod iz tog susreta bio vjerojatno dovoljan za prolaz. Ovako je u Italiji uslijedio i treći poraz u nizu i eliminacija.

Mogućnosti za prolaz zapravo još postoje, ali NEC bi doma od rasterećenog Udinesea morao izgubiti s barem četiri gola razlike. Kao i Spartak u Londonu kod Tottenhama. Realno, više ih nema. Dinamo je primio previše jeftinih golova, i posljedica je logična.

Ipak, ova turneja dodatno je učvrstila momčad i mršavi hrvatski koeficijent. Dinamo je ove sezone zaradio 7.5 bodova (Belupo 3, Hajduk 2.5) i omogućio koeficijent od 4.33 za ovu sezonu. Povijest će pisati da je u 12 utakmica ubilježeno četiri pobjede, tri neodlučena rezultata i pet poraza. Gol razlika je 17:20 i zaključak se da svesti na uobičajeno. U prva dva pretkola Lige prvaka Dinamo je dominantan, a onda nastaju veliki problemi. Prolazi protiv Ajaxa lani i Sparte ove godine spašavaju ukupan dojam, ali ostaje istina da Dinamo nije dovoljno kvalitetan za proljetni dio natjecanja.