ŽELJE VELIKIH KLUBOVA

Upoznajte mlade nogometaše koje želi pola Europe

11.02.2012 u 20:05

Bionic
Reading

Svi veliki i dobro organizirani klubovi u zimskom periodu aktualne sezone rješavaju igračku križaljku za narednu godinu. Stoga ne treba čuditi što su neki od ljetnih transfera već sada dogovoreni ili su u samoj žiži pregovora

Posljednji u nizu takvih je nedavno potvrđeni prelazak Xherdana Shaqirija iz Basela u Bayerm, koji će stupiti na snagu s prvim danom ljetnoga roka. Riječ je o velikom talentu, porijeklom s Kosova, na čijim će nogometnim vještinama počivati budućnost švicarskih uspjeha. No, mladi Švicarac nije jedini mladac koji se na ljeto sprema preseliti u neki od najvećih europskih klubova. Za Vas smo izdvojili petoricu koji su po talentu na samom vrhu piramide europskog nogometa.

Xherdan Shaqiri, 20, desno krilo
Kub: Basel , reprezentacija: Švicarska
Status transfera: dogovoren prelazak u Bayern u ljetnom prijelaznom roku
Cijena: nepoznata, neslužbeno oko 12 milijuna eura

Sa samo 20 godina prikupio je već 17 nastupa za A reprezentaciju Švicarske te predvodio mladu reprezentaciju do nedavne titule viceprvaka Europe. Shaqiri se doima kao pravi igrač za Bayern, dugoročna zamjena za Robbena koji, slično kao i njegov nizozemski prethodnik, najradije igra na poziciji desnoga krila iako je ljevak. Ljevica mu je šuterski ubojita, a desnica dovoljno dobra za probijanje strane i centaršut. Minuta u Bayernu bit će dobitak, s obzirom na Nizozemčeve stalne probleme s ozljedama.

Kevin de Bruyne, 20, lijevo krilo
Kub: Genk, reprezentacija: Belgija
Status transfera: dogovoren prelazak u Chelsea u ljetnom prijelaznom roku
Cijena: 8 milijuna eura

Prelazak u Chelsea već je gotova stvar, ali je dio dogovora kod transfera sadržavao i klauzulu oko njegova ostanka u Genku do kraja aktualne sezone. A taj se klub zasad nalazi na poprilično razočaravajućem šestom mjestu te će im njihov mladi čarobnjak biti itekako potreban ako se misle popeti do mjesta koja vode u europska natjecanja. U Chelseaju bi de Bruyne trebao popuniti mjesta Maloude, koji je najavio odlazak iz kluba.

Marco Reus, 22, ofenzivni vezni
Kub: Borussia Mönchengladbach, reprezentacija: Njemačka
Status transfera: dogovoren prelazak u dortmundsku Borussiju u ljetnom prijelaznom roku
Cijena: 17 milijuna eura

Pravi se rat vodio ove zime za potpis njemačkog reprezentativca, koji je stožerni igrač Borussije iz Mönchengladbacha, najvećeg iznenađenja ovogodišnjeg prvenstva. Bio je na listi želja kako Bayerna, tako i momčadi iz Dortmunda, a odlučio se za Borussiju jer je taj potez smatrao boljim za vlastitu karijeru, iako je ponuda Bayerna zasigurno bila financijski izdašnija. U novoj bi momčadi (u formaciji 4-2-3-1) trebao igrati u ofenzivnom tercetu s Götzeom i Kagawom, a iza Lewandowskog.

Mönchengladbachu će nedostajati Reusovi golovi

Eden Hazard, 21, ofenzivni vezni
Klub: Lille, reprezentacija: Belgija
Status transfera: u tijeku pregovora, interesenti Chelsea i Manchester City
Cijena: između 30 i 35 milijuna eura

Makar još ništa nije potpisano, poznate su dvije činjenice; Lille je već objavio kako mladi Belgijanac sigurno odlazi na kraju sezone, a sam je igrač jasno izrazio svoje preferencije nastavka karijere u Premiershipu. Kako Manchester City na dotičnoj poziciji već ima igrača od kalibra kakav je David Silva, teško je pretpostaviti da će dovesti Hazarda da bi sjedio na klupi. Čelnici Chelseaja, s druge strane, u Hazardu vjerojatno vide dugoročnu zamjenu za Francka Lamparda.

Hazard u repertoaru vještina posjeduje jednako dribling, kao i tehniku dodavanja i šuta

Willian, 23, centralni vezni
Klub: Šahtar Donjeck, reprezentacija: Brazil
Status transfera: u tijeku pregovora, interesenti Chelsea i Arsenal

Cijena: između 15 i 20 milijuna euraVeć je ove zime bio na pragu prelaska u Premiership, ali transfer je propao u posljednji trenutak. Na ljeto će ga ipak biti teže zadržati, jer se radi o igraču čije su vještine već dobrano nadišle ukrajinsku ligu, a koji je podjednako potreban Chelseaju i Arsenalu. Topnici bi ga rado vidjeli u momčadi, kao kreativnu snagu koju su nekad imali u Samiru Nasriju, dok je Chelseaju potreban iz istih razloga kao i Luka Modrić; kako bi im ubrzao protok lopte te donio kreativnost u centralni dio veznog reda.