SPLITSKI LEDOLOMCI

Čudesni Jukić i Hrvati u polufinalu Eura!

06.02.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Hrvatska malonogometna reprezentacija je u velikoj drami četvrtfinala Europskog prvenstva u sjajnoj atmosferi splitske Arene sa 4:2(1:1) svladala Ukrajinu i ušla u svoj prvi polufinale u povijesti

Split i Dalmacija leže pod snježnim pokrivačem, ali futsal reprezentativci Hrvatske su preuzeli ulogu ledolomaca i gotovo dupkom napunili veliku dvoranu u poprilično paraliziranom Splitu. Izabranici Mate Stankovića ovaj su dvoboj priželjkivali od prvoga dana. Ukrajina ih je nedavno namještaljkom izbacila s idućeg SP-a, i došao je trenutak za izravnavanje računa. Motiv više u utakmici u kojoj se najviša razina motivacije ionako podrazumijeva.

Hrvatski amateri, koji su se predstavili u profesionalnom izdanju, od prve su sekunde kreirali željezni defanzivni blok i držali laganu terensku inicijativu. Veliki hendikep je bila rana ozljeda Marinovića, koji je nakon prve minute ulazio tek povremeno, ali je i takav uspio napraviti štetu.

Publika je stalno bila 'unutra', povremeno su tribine podsjećale na ambijent derbija s travnatih terena, a eksplozija oduševljenja došla je u predzadnjoj minuti prvog dijela. Marinović i Grcić su u čvor zavezali žutu obranu i Ovsyannikov je koljenom svladao vlastitog vratara.

I nakon odmora Hrvatske se vratila u moćnom izdanju. Nije ovo bila atraktivna utakmica, ali blok je funkcionirao besprijekorno do sredine nastavka. Tada je jedan nesporazum donio 'rolicu' preciznom realizatoru Čepornjuku i Ukrajina se vratila. Pala je na trenutke koncentracija domaćina, ali jedno kompliciranje u napadu naših, jedna sjajna obrana Jukića i dobar blok u zadnjoj sekundi dvoboj su odveli u produžetke.

U dodanih deset minuta je Ukrajina okrenula situaciju na terenu u svoju korist i čvrsto stisnula obruč oko vratara Jukića. Ipak, hrvatski kapetan bio je spreman na sve udarce i prvi produžeci na ovom prvenstvu nisu donijeli odluku. Morao je odlučivati rulet šesteraca.

Heroj dana ispao je domaći dečko, golman Splita Ivo Jukić koji je nadmudrio trojicu izvođača, a sigurni su bili Grcić, Jelovčić i Novak za najveći uspjeh u povijesti našeg maloga nogometa. Čekaju nas Rusi ili Srbi u četvrtak u Zagrebu, ali Jukić i igrači već su danas upisali najljepšu stranicu ovoga sporta. A uvjerljivo su najmlađi na turniru i tek se zahuktavaju.