Nogomet DUŽNI 1,6 MILIJARDI EURA

Europski nogomet pred kolapsom

  • Autor: TS
  • 25.1.2012 18:07:03
  • 25.1.2012 18:02:22

Tijekom kalendarske 2010. godine najveći su europski klubovi poslovali s ukupnim gubitkom od 1.6 milijarde eura, objavili su u srijedu iz Europske nogometne federacije (UEFA)

Riječ je o vrlo zabrinjavajućoj brojci s obzirom na činjenicu da je prethodne godine generirani gubitak iznosio 1.2 milijarde, što znači da je u godinu dana isti porastao za golemih 36 posto.

Iz UEFA-e su, međutim, objavili da ima i nekih obećavajućih pokazatelja, poput 6.6-postotnog porasta u prihodima, malog pada u razmjeru trošenja klupskog budžeta na plaće igrača, te povećanja broja domicilnih igrača u klubovima koji nastupaju u Ligi prvaka.

Na plaće uposlenika klubovi sada prosječno troše 64 posto budžeta, što je samo malo povećanje u odnosu na prethodno razdoblje. Ranijih je usporednih godina taj prosjek galopirajuće rastao.

Iz UEFA-e su podatke objavili kako bi iznova klubove upozorili na nužnost prilagodbe do uvođenja financijskog fair-playa uoči sezone 2013/14. Isti bi trebao regulirati poslovanje klubova u održivoj ravnoteži.

Jedini pozitivni trend pri mjerenju svih najjačih europskih ligaških natjecanja pokazala je Bundesliga, čiji su klubovi prije 18 mjeseci kolektivno donijeli odluku o nužnosti rezanja troškova.

Uz napomenu da se Bundesligaške brojke odnose na prošlu (2010/11) nogometnu sezonu, a ne na kalendarsku godinu koju je za parametar mjerenja uzela UEFA, pokazalo se da su bundesligaški klubovi ukupno uprihodili 2.23 milijarde eura, te da im je 52.5 milijuna od te svote ostalo kao profit. Prethodne sezone (2009/10) zajednička je bilanca bundesligaških klubova završila crvenom u iznosu od 78 milijuna eura.

Aktualni je profit smanjio ukupni dug koji Bundesligaši imaju za 50 milijuna eura. Isti sada iznosi 594 milijuna eura.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku