SUDSKA ODLUKA

Bokšić kažnjen zbog klevetanja Bayerna

13.01.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Bayern iz Münchena dobio je sudsku tužbu protiv bivšega glavnog antikorupcijskog istražitelja Europske nogometne federacije (UEFA) Petera Limachera i njegova pomoćnika Robina Bokšića

Bavarski je klub dvojicu bivših UEFA-inih uposlenika tužio nakon što je u lipnju 2010. godine hamburški magazin Stern objavio skandalozan tekst o navodno namještenoj utakmici polufinala Kupa UEFA-e 2008. godine.

Informatori dvojice novinara koji su napisali tekst, u kojem je navedeno da je Bayern na račun primio 40 milijuna eura kako bi u St. Peterburgu od Zenita izgubio 4:0 nakon što je prva utakmica u Münchenu završila 1:1, bili su upravo Limacher i Bokšić, a njihovi motivi za lažno iznesenu priču i dalje su nepoznati.

Tijekom svjedočenja novinari su priznali da su ih Limacher i Bokšić zaveli, te da su to sami shvatili nakon što je tekst već bio objavljen.

Bayern je na objavu reagirao trenutačnom tužbom. UEFA je brzopotezno otpustila obojicu svojih zaposlenika, a u četvrtak je konačno nadležni sud u Hamburgu Limacheru i Bokšiću odredio novčane kazne proglasivši ih krivima za klevetu.

Limacher će morati platiti 9000 eura, a Bokšić 5400. Kao osnova za kaznu Limacheru je uzeto 90 njegovih dnevnica (100 eura), a Bokšiću 180 njegovih (30 eura).

Bokšić je u Hrvatskoj poznat kao famozni UEFA-in neovisni istražitelj koji je prije godinu i po u navodnome istražnom procesu navodno namještene utakmice Hrvatskog kupa između Dinama i Hajduka pohodio prostore Hrvatskoga nogometnog saveza te ispitao suca Brunu Marića.